Cik svarīga pēc insulta ir ergoterapija, un kas ir pieejams par valsts naudu
foto: Shutterstock
Lai iespēju robežās atgūtu rokas kustības, milzīga nozīme ir tam, vai cilvēks vēlas uzlabot savu veselības stāvokli.
Esi vesels

Cik svarīga pēc insulta ir ergoterapija, un kas ir pieejams par valsts naudu

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Ergoterapija ir salīdzinoši jauna metode, kas ir ārkārtīgi nozīmīga visiem cilvēkiem, kuriem pēc saslimšanas vai traumas ir grūtības ar rokām veikt darbības, kuras iepriekš nesagādāja problēmas. Ergoterapeits ir viens no svarīgākajiem palīgiem atveseļošanās procesā pēc insulta.

Parasti insulta pacients ergoterapeitu satiek agrīni, kamēr vēl atrodas slimnīcā, un ārstējošais ārsts, novērtējot veselības stāvokli, ir nolēmis, ka cilvēku drīkst pamazām aktivizēt.

Meklē risinājumu

Vispirms ergoterapeits novērtē pacienta spēju veikt ikdienas aktivitātes, rokas funkciju – satvērienu, muskuļu spēku, spēju plaukstā kustināt dažādus priekšmetus. Nozīme ir arī kognitīvajām funkcijām – atmiņai, spējai koncentrēties, risināt problēmas. Pēc tam terapijā tiek izmantotas dažādas metodes. Ja pēc insulta cilvēks nespēj veikt kādu darbību, piemēram, rakstīt, ergoterapeits atrod veidu, kā to turpmāk darīt, – pielāgo darba galdu, piemeklē tehniskos palīglīdzekļus (pildspalvu ar paresninājumu) un strādā ar cilvēku tik ilgi, līdz viņam izdodas uzrakstīt saprotamu tekstu. Bieži vien ir jāizmanto rokas treniņprogramma, lai uzlabotu satvērienu, muskuļu spēku plaukstā, vai jāizgatavo ortoze, kas stabilizē slimības skartās locītavas.

foto: Shutterstock

Motivācija ir ļoti svarīga

Lai iespēju robežās atgūtu rokas kustības, milzīga nozīme ir tam, vai cilvēks vēlas uzlabot savu veselības stāvokli. Tikpat svarīgs ir tuvinieku atbalsts un iesaiste. Ja motivācijas trūkst, rezultāti ne vienmēr ir tādi, kā gribētos, tomēr dažkārt, pamanot pozitīvas izmaiņas, motivācija parādās.

Tuvinieku iesaiste ir nepieciešama, bet tā nedrīkst pārvērsties par pāraprūpi, jo šāda attieksme cilvēku padara aizvien atkarīgāku no citu atbalsta.

Diemžēl bieži vien ģimenes locekļiem ir grūti novilkt robežas, un tuvinieki no atbalstītājiem kļūst par aprūpētājiem. Tāpēc pirms došanās mājās no slimnīcas ieteicams aprunāties ar ergoterapeitu, lai noskaidrotu, cik daudz un kā pareizi asistēt ikdienas aktivitātēs, lai atveseļošanās būtu iespējami veiksmīgāka. Reizēm jāspēj pieņem realitāte, ka cilvēks būs aprūpējams. Arī šādā situācijā ergoterapeits var palīdzēt atvieglot aprūpes procesu, sniedzot ieteikumus par vides pielāgošanu, apmācīt tuviniekus ergonomiski pareizi cilvēku pārvietot.

Palīglīdzekļi par valsts naudu

Nereti cilvēkiem pēc insulta nepieciešami tehniskie palīglīdzekļi, lai atvieglotu pašaprūpi, pārvietošanos, darba veikšanu, brīvā laika aktivitātes. Bieži ir vajadzīga funkcionālā gulta, riteņkrēsls, tualetes vai dušas krēsls. Arī par to konsultē ergoterapeits, sniedz informāciju, kur palīglīdzekļus var iegādāties vai saņemt par valsts līdzekļiem.

Kur pieejama ergoterapija?

Pacienti pēc insulta ergoterapeita pakalpojumus var saņemt slimnīcā, rehabilitācijas centrā, dienas stacionārā vai ambulatori. Citreiz ergoterapeits pie pacienta ierodas mājas vizītēs un sniedz ieteikumus gan pacientam, gan tuviniekiem, kuriem ir svarīgi zināt, kā pareizi palīdzēt slimniekam ikdienā, lai viņš pēc ātrāk atgūtu zaudētās spējas veikt ikdienas aktivitātes.

Nosūtījumu uz desmit ergoterapeita nodarbībām par valsts naudu var iedot rehabilitologs, savukārt ģimenes ārsts var nosūtīt uz piecām nodarbībām.

Tēmas