Sezonālās nepatikšanas: kā cīnīties ar urīnceļu infekcijām?
foto: Publicitātes foto
Esi vesels

Sezonālās nepatikšanas: kā cīnīties ar urīnceļu infekcijām?

Reklāmas projekts

Nenovēršami pietuvojies rudens bez jau zināmajām izpausmēm – jauna mācību gada sākuma, vēsāka laika, nokrišņiem, apkures sezonas sākuma utt. – katram saistās arī ar subjektīviem faktoriem. Man tā ir delikāta problēma, kas uznāk tikpat regulāri, cik rudens.Jau vairākus gadus aptuveni augusta vidū, kad naktis kļūst vēsākas, sāku just pirmās nepatīkamās pazīmes: bieži jāapmeklē “sirdsmājiņa”; arī ja tajā atstātais daudzums nav liels, jūtu dedzinošu sajūtu, vēderā, un iegurnī iesveļas sāpes, ko dažkārt pavada arī slikta dūša. Septembrī šīs pazīmes jau ir dubultojušās. Lieki teikt, ka tas mazina dzīvesprieku, rada papildu rūpes un pazemina dzīves kvalitāti.

Jau vairākus gadus aptuveni augusta vidū, kad naktis kļūst vēsākas, sāku just pirmās nepatīkamās pazīmes: bieži jāapmeklē “sirdsmājiņa”; arī ja tajā atstātais daudzums nav liels, jūtu dedzinošu sajūtu, vēderā, un iegurnī iesveļas sāpes, ko dažkārt pavada arī slikta dūša. Septembrī šīs pazīmes jau ir dubultojušās. Lieki teikt, ka tas mazina dzīvesprieku, rada papildu rūpes un pazemina dzīves kvalitāti.

Saņēmos un devos pie ginekoloģes – vienreiz taču no šīm sezonālajām nepatikšanām jātiek vaļā! Viņa mani uzklausīja, uzdeva precizējošus jautājumus, piemēram, kur es peldos – ļaužu pilnā jūrā vai upē –, vai pēc peldēšanās pārvelku sausu peldkostīmu, vai bieži lietoju publiskās tualetes, vai man ir pastāvīgs seksuālais partneris, un diagnoze bija – tipiska urīnceļu infekcija...

Jāteic, ka pirms tam jau biju ieskatījusies internetā, lai noskaidrotu, ko varētu nozīmēt šie mani pastāvīgie rudens pavadoņi, un atbilstošākā kaite bija urīnceļu infekcija, kas var iemājot vairākās vietās urīnceļu sistēmā: nierēs, urīnpūslī, urīnvados, urīnizvadkanālā. Katrā no šīm vietām infekcija var izpausties atšķirīgi, dažās vietās (nierēs) tās darbība var izpausties īpaši sāpīgi un bīstami, tāpēc izšķiroša ir laikus noteikta diagnoze un ārstēšana.1

Domās papliķējusi sev pa plecu  (“Malace, ka aizgāji pie ārsta!”), jautāju speciālistei, kā šīs infekcijas rodas. “Katrai no mums dzīves laikā vismaz vienreiz kāda urīnceļu infekcija ir bijusi. Patiesībā pie tā vainīga baktērija Escherichia coli. Tai, tāpat kā citām baktērijām, patīk siltums, mitrums un… sievietes: tā kā sieviešu urīnizvadkanāls ir īsāks un platāks nekā vīriešiem, baktērijas pa to vieglāk nokļūst dziļākos urīnceļos. Tur tās var attīstīt dažādas kaites: akūtas, nekomplicētas urīnceļu infekcijas (akūtu cistītu un akūtu nekomplicētu pielonefrītu jeb nieru bļodiņas iekaisumu), komplicētas urīnceļu infekcijas un urosepsi, asimptomātisku bakteriūriju, atkārtotu urīnceļu infekciju u. c.” 2

Gribēju zināt, kā ir iespējams izvairīties no nepatīkamās kaites. Ārste atbildēja, ka vairāk jārūpējas par pareizu intīmo, tostarp tualetes, higiēnu un veselību (te būtiski ir tas, lai urīns neaizkavētos organismā, tāpēc regulāri jādodas uz tualeti, arī pēc seksa – tas samazina infekcijas attīstības risku), drošu dzimumdzīvi, vispārīgi jāstiprina imunitāte gan ar dzīvesveidu, gan profilaksei lietojot C un D vitamīnu.

“Izrakstīšu jums zāles pret infekciju, bet profilaksei palīdzēs klasiskās tējas un dzērveņu produkti (sulas, tabletes, kapsulas un sīrupi), kas ir jau zināms pretiekaisuma līdzeklis. Dzērvenes satur ķīmisku savienojumu proantocianidīnu, kas iedarbojas uz urīnpūšļa sienām tā, ka baktērijām pie tām ir grūti pieķerties, un attiecīgi infekcijai ir mazāk veicinošu faktoru 3.”

Mans nākamais jautājums bija – ko vēl darīt, lai ne šajā, ne nākamajā rudenī infekcija neatgrieztos. “Viennozīmīgi – jāstiprina maksts mikroflora, jo tā veicinās gan urīnceļu, gan vispārējo imunitāti. Par labu profilaktisko līdzekli tiek uzskatītas intīmās probiotikas – mūsu pašu Latvijas farmācijas zīmola LYL love your life® probiotiku sērijā tādas ir.”

Šī ražotāja produkciju jau pazīstu – ziemā un pavasarī visa ģimene lietojām LYL premium C vitamīnu. Gāju uz aptieku uzzināt vairāk par šīm probiotikām, un farmaceitei nebija divreiz jājautā – viņa uzreiz sāka klāstīt LYLBIOTIC intim priekšrocības: tas esot universāls līdzeklis jebkuru maksts mikrofloras saslimšanu gadījumos. Produkts ir pildīts viegli norijamās kapsulās (ieteicamā dienas deva – tikai viena kapsula!), un jaudīgo iedarbību nodrošina tas, ka kapsulas atvēršanās notiek tieši zarnās, dodot iespēju baktērijām no zarnu trakta brīvi migrēt uz maksti. Salīdzinājumā ar līdz šim zināmāko līdzekli – vaginālajām svecītēm –, kapsulas ir daudz noturīgāks un efektīvāks veids, kā uzņemt intīmās probiotikas.

foto: Publicitātes foto

Uzzināju, ka LYLBIOTIC intim iedarbība ir pierādīta zinātniski: pētījumos atklāta produkta nozīmīgā loma urīnceļu infekciju terapijā – probiotikas samazina atkārtotu urīnceļu infekciju un maksts infekciju risku. Nesen veiktajos četros klīniskajos pētījumos pierādīta LYLBIOTIC intim iedarbība jau pēc septiņām lietošanas dienām, lietojot kopā ar klasisko antibakteriālo terapiju. Vairākas pētnieku grupas ir analizējušas tajā iekļautos baktēriju celmus Lactobacillus acidophilus La-14(R) un Lacticaseibacillus rhamnosus HN001 (™), visos gadījumos saņemot pozitīvus rezultātus. Pētījumi  pierāda efektivitāti tieši pret visbiežākajām maksts infekcijām. LYLBIOTIC intim spēj efektīvi līdzsvarot maksts pH līmeni, samazinot maksts kairinājuma simptomus kā niezi un izdalījumus, tādējādi veicinot veselīgu maksts mikrofloru, turklāt Lacticaseibacillus rhamnosus baktērija spēcīgi stimulē visu organisma imūnsistēmu un mazina atkārtotu infekciju risku.

Vēl viena priekšrocība ir tā, ka LYLBIOTIC intim inovatīvais kapsulas veids un izgatavošanas tehnoloģija ļauj produktu neuzglabāt ledusskapī – to var ērti paņemt līdzi ikdienas gaitās. Un, kā jau visi LYL love your life® produkti, arī šis nesatur mākslīgos saldinātājus un krāsvielas, laktozi vai lipekli un ir piemērots veģetārietēm un vegānēm. Papildu apliecinājums līdzekļa kvalitātei un iedarbībai ir Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas rekomendācija.

Vai arī jums tas izklausās pēc pārliecinoša līdzekļa pret nejaukajām infekcijām? Tagad varu sagaidīt šo un, cerams, arī nākamo rudeni bez rūpēm un raizēm!

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

1 https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/urinary-tract-infection-uti/

2 https://www.nichd.nih.gov/health/topics/urinary/conditioninfo/causes

3 https://medicine.lv/raksti/urincelu-infekcija-riska-faktori-profilakse-un-arstesana