Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Daudzviet pasaulē cilvēki iet bojā no karstuma
foto: REUTERS/SCANPIX
Esi vesels

Daudzviet pasaulē cilvēki iet bojā no karstuma

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Meteroloģiskā informācija liecina karstuma viļņi kļūst arvien karstāki un biežāki, jo globālā sasilšana izraisa ekstrēmākus laikapstākļus. 2023. gads bija karstākais gads vēsturē. Daži zinātnieki saka, ka 2024. gads kopumā ir vēl karstāks.

Tuvie austrumi

Reliģiskajā ceļojumā uz Saūda Arābiju devās aptuveni 1,8 miljoni musulmaņu. Vismaz 550 musulmaņu iet bojā Hādža laikā, jo gaisa temperatūra Mekā sasniedza 51,8 grādus. Lielākā daļa bojāgājušo mira no karstuma izraisītām sirds problēmām.

Svētceļnieki tika aicināti izmantot saulessargus, lai pasargātu sevi no saules. Saūda Arābijas varas iestādes brīdināja svētceļniekus regulāri dzert ūdeni, lai izvairītos no dehidrācijas, un neatrasties tiešos saules staros dienas karstākajās stundās.

Hādžs islāmā ir ikgadējs svētceļojums uz svēto pilsētu Meku, Saūda Arābijā, vai arī uz Medīnu, Muhameda kapa vietu. Neatkarīgi no dzimuma, ikvienam musulmanim vismaz vienu reizi dzīvē ir jādodas šajā svētceļojumā. Ja līdzekļi neļauj to paveikt, tad hādžā var doties konkrēta ticīgā “vietnieks”.

 

Grieķija un citviet Eiropas dienvidos

Pēdējo nedēļu laikā Grieķijā ir miruši vismaz pieci tūristi, tostarp, Lielbritānijas žurnālists Maikls Moslijs. Kā vēsta vietējie mediji, svētdien pludmalē mazā salā uz rietumiem no Korfu atrasts miris iepriekš pazudis amerikāņu tūrists.

Vasaras pirmajā karstuma vilnī Grieķijas populārā apskates vieta Akropole tika slēgta tūristiem, skolas tika slēgtas un mediķi tika izvietoti visās Atēnās un arī citviet Grieķijā. Meteorologi norāda, ka šis ir vēsturisks karstuma vilnis, kas pārspēj iepriekšējos rekordus.

 

Amerikas Savienoto Valstu austrumkrasts

Amerikas Savienoto Valstu ziemeļaustrumu daļā turpina pastiprināties karstuma vilnis. Šajā nedēļā reģionā tiek sasniegti un pārspēti rekordaugstas temperatūras. Šis ilgstošais karstuma vilnis turpinās “dedzināt” ASV austrumu daļu turpināsies arī nedēļas nogalē.

Temperatūra krietni pakāpusies līdz pat 38 grādu temperatūrai. Visspēcīgāk karstums skāris Vermontu, Ņūhempšīru un Menas štatus.