Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Karstums, sausums un kaitēkļi – lauksaimnieki nosauc šobrīd galvenos izaicinājumus
foto: Shutterstock
Šobrīd galvenie lauksaimnieku izaicinājumi ir karstums, sausums un kaitēkļi.
Bizness un ekonomika

Karstums, sausums un kaitēkļi - lauksaimnieki nosauc šobrīd galvenos izaicinājumus

Jauns.lv

Sausuma un karstuma ietekmē atsevišķos Latvijas reģionos jau cietuši sējumi, pāragri sākušas ražot zemenes, kā arī uz lauka augošajiem kultūraugiem un augļudārziem pastiprināti “uzbrūk” dažādi kaitēkļi un slimības.

Biedrības “Zemnieku saeima” valdes locekle Maira Dzelzkalēja - Burmistre norāda: “Klimata pārmaiņas būtiski ietekmē lauksaimnieku ikdienas paradumus sezonas laikā. Arvien vairāk jāmācās pielāgoties laika apstākļiem un dažādiem to radītiem riskiem. Tas nozīmē nepieciešamību pārskatīt un modernizēt esošo infrastruktūru, piemēram, ierīkojot jaunas vai uzlabojot esošas laistīšanas sistēmas uz lauka."

Pēc viņas teiktā, karstuma un sausuma ietekmē lauksaimnieki nepārtraukti cīnās arī ar dažādām slimībām un kaitēkļiem, kas apdraud ražu.

"Taču jāņem vērā, ka augu aizsardzības līdzekļus, kas paredzēti augu pasargāšanai no kaitēkļiem un slimībām, neiesaka izmantot, ja gaisa temperatūra ir augstāka par +25 grādiem. Tāpēc daudzas saimniecības pielāgo savu ikdienas darba režīmu, aktīvi strādājot agrās rīta vai vēlās vakara stundās vai pat naktī, veicot lauku darbus. Arī lauksaimniecības tehnika, sezonas darbiem sākoties, pastiprināti pārvietojas pa ceļiem nakts stundās," uzsver Dzelzkalēja - Burmistre.

Ņemot vērā, ka intensīvie lauku darbi var radīt zināmas neērtības apkārtējiem iedzīvotājiem, “Zemnieku saeima” aicina lauku iedzīvotājus būt saprotošiem, jo šobrīd visā Latvijā saimniecībās notiek intensīvi kultūraugu kopšanas darbi, lai pielāgotos esošajiem laika apstākļiem.