foto: Shutterstock
Lūdzu, kokteili bez banāna! Kas notiek, ja ogu smūtijam pievieno banānus?
Esi vesels
2024. gada 9. aprīlis, 06:59

Lūdzu, kokteili bez banāna! Kas notiek, ja ogu smūtijam pievieno banānus?

Veselības nodaļa

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai zinājāt, ka brokastu smūtijam nevajag pievienot banānu? Izrādās, tas nomāc citu augļu bioloģiski aktīvās uzturvielas.

Samalt brokastīs ogas un augļus ir ļoti labs veids, kā iesākt dienu. Šādas brokastis satur daudz flavanolu – tās ir bioloģiski aktīvas vielas, ko satur ogas un augļi, kurus liekam blenderī, un šie flavanoli ir ļoti svarīgi, lai būtu vesela sirds.

Zinātnieki aprēķinājuši, ka mums katru dienu jāuzņem gandrīz 600 mg flavanolu, lai uzturētu sirds asinsvadu veselību labā stāvoklī, un to var viegli panākt, ja brokastīs samaļ bagātīgu smūtiju. Taču viss šis labums var būt vējā, ja savu smūtiju papildināsiet ar vienu augli, proti, banānu. Tā pievienošana nomāks citu augļu un ogu flavanolu iedarbību, piemēram, to, kurus satur mellenes, kazenes, lapu kāposti un spirulīna.

Zinātnieki atklājuši, ka banāni uz flavanoliem bagātīgiem augļiem un ogām atstāj visai neparastu iespaidu. Vienā eksperimentā, ko veica zinātnieki no Kalifornijas Universitātes Deivisā, pētnieki atklāja, ka banāna pievienošana ogu smūtijam par 84 % samazināja tajā flavanolu daudzumu.

Tas ir saistīts ar banānos esošās polifenola oksidāzes aktivitāti. Sagrieziet banānu, un tas ātri vien sāks brūnēt – tieši tas liek samazināties flavanolu līmenim citos augļos un ogās.

Pētnieki pārbaudīja flavanolu daudzumu dažādos smūtijos, nosakot to līmeni pētījuma dalībnieku asinīs (dalībniekiem bija jānorij arī kapsula ar flavanoliem, lai varētu salīdzināt).

Ogu smūtiji ļāva viegli uzņemt 400–600 mg flavanolu, kāda ir dienas ieteicamā deva, taču tad, kad ogu smūtijam pievienoja banānu, uzņemto flavanolu daudzums būtiski kritās.

Zinātnieki iesaka – ja gribat ar brokastu smūtiju uzņemt flavanolus, izvēlieties augļus un ogas, kuros nav daudz polifenola oksidāzes, piemēram, dažādas ogas, ananasu, apelsīnus un mango.

Āboli satur polifenola oksidāzi, taču āboli ir arī vieni no augļiem, kuros ir visvairāk flavanolu, tāpēc vērts mēģināt tos tomēr iekļaut savā smūtijā.

Polifenola oksidāzes aktivitāte banānos nenozīmē, ka tos vispār nedrīkst malt smūtijā. Vienkārši nelieciet to klāt ogām, bet maliet kopā ar citiem augļiem un dārzeņiem, kuros ir šī polifenola oksidāze, piemēram, kombinējiet banānu ar bumbieriem vai biešu lapiņām, jo tie visi satur arī veselībai labvēlīgas vielas. Un pat tad, ja jums ļoti kārojas ogām pievienot banānu, neraizējieties, jo, kā saka pētnieki, flavanolus var uzņemt arī no citiem produktiem, teiksim, tējas, šokolādes un sarkanvīna.