Covid, gripa, saaukstēšanās – simptomi, kas palīdzēs tev atšķirt katru no saslimšanām
foto: Shutterstock
Esi vesels
2024. gada 10. janvārī, 14:36

Covid, gripa, saaukstēšanās - simptomi, kas palīdzēs tev atšķirt katru no saslimšanām

Jauns.lv

Ziemas sezona ierasti ir laiks, kad pie apvāršņa parādās gripa, daudz biežāk dzirdam par saaukstēšanās slimībām, un, līdz ar jaunā Covid varianta JN.1 izplatību pasaulē, pieaug arī inficēto skaits. Veselības jomas eksperti aicina cilvēkus, kuriem ir klepus, iekaisis kakls vai iesnas, ierobežot saskarsmi ar neaizsargātām grupām, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēkiem, grūtniecēm un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, jo pastāv bažas, ka viņi varētu nopietni saslimt ar jebkuru pārnēsāto vīrusu.

Bet kā tad atpazīt, vai esi vienkārši saaukstējies, saslimis ar Covid vai gripu? 

Covid pandēmijas sākumā trīs pazīmes, kas liecināja par vīrusa klātbūtni, bija garšas vai smaržas zudums, nepārtraukts klepus un drudzis. Taču, attīstoties jauniem variantiem un parādoties vakcīnām, oficiālais simptomu saraksts paplašinājās. Jaunākie Lielbritānijas Valsts statistikas biroja dati liecina, ka visbiežāk sastopamie Covid simptomi ir galvassāpes, iesnas un klepus. Muskuļu sāpes, iekaisis kakls un nogurums bija trīs citi bieži reģistrētie simptomi, kā arī elpas trūkums un pēkšņs garšas un smaržas zudums.

Profesors Filips Vilsons, Notingemas Trentas universitātes biomedicīnas tehnoloģiju eksperts uzsver: "Papildus šiem primārajiem simptomiem smagi Covid gadījumi var izraisīt komplikācijas, piemēram, sāpes krūtīs, apjukumu un lūpu vai sejas zilganu nokrāsu, kas norāda uz nepieciešamību nekavējoties vērsties pie ārsta.

Turpretī gripas vīrusu izraisīta slimība parasti izraisa klepu, kas ir visbiežāk sastopamais sezonālo vīrusu simptoms. Taču gripas pazīmes parasti ir daudz intensīvākas nekā saaukstēšanās un var izraisīt pat kuņģa problēmas. Dažos gadījumos tā var beigties pat ar pneimoniju. 

Profesors Rons Ekles, kurš pirms aiziešanas pensijā 2017. gadā vadīja Kārdifas Universitātes saaukstēšanās centru, uzsver: "Gripas simptomiem parasti ir tādi ķermeņa simptomi kā drebuļi, drudzis, galvassāpes, muskuļu sāpes. Gripa ir smagāka, jo simptomi skar visu ķermeni un neaprobežojas tikai ar klepu un iesnām.”

Savukārt saaukstēšanos izraisa rinovīrusi, un simptomi, galvenokārt, skar tikai augšējos elpceļus. "Saaukstēšanās simptomi ir vairāk saistīti ar saaukstēšanos, t.i., iesnām, šķaudīšanu, kakla sāpēm un aizliktu degunu," skaidro profesors Ekles. 

Viņš piebilda, ka saaukstēšanās parasti nav tik apgrūtinoša, kā gripa vai Covid, tā neizraisa ķermeņa izsūkumu un pārlieku lielu nogurumu.