foto: Shutterstock
Nosaukts sliktākais uztura plāns veselībai! Būsi pārsteigts, kurš tas ir
Esi vesels
2024. gada 8. janvāris, 16:08

Nosaukts sliktākais uztura plāns veselībai! Būsi pārsteigts, kurš tas ir

Jauns.lv

Svaigēdāju uzturs, kas sastāv tikai no termiski neapstrādātiem pārtikas produktiem, jau otro gadu ir atzīts par sliktāko uztura plānu veselībai, vēsta "Businessinsider". 

Eksperti novērtēja 30 populārus uztura plānus, un svaigēdāju
ieguva viszemāko punktu skaitu. Zemo vērtējumu veicināja arī tas, ka šādu diētu ievērot ir ārkārtīgi grūti. 

CIlvēki - svaigēdāji, no sava uztura izslēdz gandrīz visu termiski apstrādāto pārtiku – to var pagatavot tikai temperatūrā, kas nav augstāka par 40 grādiem. Tas nozīmē ēst galvenokārt neapstrādātus dārzeņus un augļus un dzert daudz sulas. 

Šāda dzīvesveida piekritēji apgalvo, ka jēlbarība ir vērtīgāka un satur vairāk vitamīnu, kas tiek zaudēti termiskās apstrādes laikā. Tomēr dažu dārzeņu un graudu kultūru barības vielas organisms uzņem vieglāk, ja tos termiski apstrādā.

Galvenais šādas diētas trūkums ir tas, ka tajā tiek izslēgti veselīgi pārtikas produkti, tostarp maize, sautēti dārzeņi, vārītas pupiņas. Svaigēdājiem ir grūti iegūt visas nepieciešamās uzturvielas, piemēram, olbaltumvielas. Slikti ir arī tas, ka veģetārs uzturs nodrošina ļoti maz kaloriju. Tas var izraisīt smagu svara zudumu, muskuļu masas vai kaulu blīvuma zudumu.

Speciālisti arī uzsvēra, ka ilgstoši ievērot svaigēšanas principus ir ļoti grūti. 

Citas kaitīgas diētas

Iepriekšējos gados par sliktāko uztura plānu nosaukta keto diēta. Tās pamatā tiek izmainīts avots, no kā ķermenis galvenokārt uzņem enerģiju, tas ir, ogļhidrātus nomaina tauki.

Tauki un ogļhidrāti var būt dažādās proporcijās, bet vidēji tie ir 55–90 % tauku (normāli pēc Veselības ministrijas ieteikuma ir 30–35 %) un 10–31 % olbaltumvielu un ogļhidrātu kopā (normāli pēc Veselības ministrijas ieteikumiem olbaltumvielām 10–20 % un ogļhidrātiem 45–60 %). Vidēji ogļhidrātu daudzums dienā variē no 8 līdz 60 g (vidēji tiek uzņemti 280 g ogļhidrātu diennaktī).

Kas notiek ķermenī? Ķermenī rodas ketoze. Tas ir stāvoklis, kad cilvēka organisms kā enerģijas avotu sāk izmantot taukvielas, nevis glikozi. Rezultātā palielinās ketonvielu koncentrācija asinīs, un var rasties ketoacidoze – stāvoklis, kas rada draudus cilvēka veselībai un dzīvībai.

Tāpat sliktāko diētu topā ierindojas arī Dikāna diēta. Tā ir olbaltumvielām pārbagāta diēta, kuras ievērotāji cenšas ierobežot ogļhidrātu patēriņu. Daudzi gatavi zvērēt, ka tādā veidā liekie kilogramu tiek ātri sadedzināti. Viena no pazīstamākajām diētas aizstāvēm ir Kerola Midltone, Kemmbridžas hercogienes Keitas māte. Lai cik dīvaini tas arī nebūtu, diētas autors Pjērs Dikāns brīdinājis par iespējamajām blakusparādībām. To vidū ir bezspēks, aizcietējumi un slikta elpa, kā arī rodas nepieciešamība pēc papildus vitamīniem un minerālvielām, kas jāuzņem ar uztura bagātinātāju palīdzību.