Vai vegānisks uzturs patiešām ir veselīgāks nekā gaļas ēšana? Zinātniekiem ir atbilde
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 10. decembrī, 06:15

Vai vegānisks uzturs patiešām ir veselīgāks nekā gaļas ēšana? Zinātniekiem ir atbilde

Jauns.lv

Jaunā pētījumā aplūkotas vegāniskas diētas priekšrocības salīdzinājumā ar visēdāju diētu.

Lai būtu vegāns, jums jāizvairās no visiem pārtikas produktiem, kas iegūti no dzīvniekiem, piemēram, gaļas, zivīm, piena produktiem, olām un medus. Savukārt visēdāju diēta pieļauj gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus.

Nesen veiktajā pētījumā atklāti vairāki vegāniskas diētas ievērošanas ieguvumi veselībai, taču uztura speciālisti apgalvo, ka tas nenozīmē, ka atteikšanās no dzīvnieku izcelsmes pārtikas ir risinājums ikvienam.

Jaunajā pētījumā, kas 30. novembrī publicēts žurnālā „Journal of the American Medical Association” (JAMA), astoņas nedēļas tika novēroti 22 identisko dvīņu pāri, no kuriem viens dvīnis no katra pāra ēda vegānisku uzturu, bet otrs - visēdāju uzturu. 

Abu grupu uzturs bija veidots tā, lai tas būtu veselīgs, ar daudz dārzeņiem, augļiem un pilngraudu graudaugiem, ierobežojot pievienotos cukurus, rafinētus graudaugus un ultra pārstrādātus pārtikas produktus.

Pētījuma rezultātu mērīšanai bija ļoti svarīgi izmantot identiskos dvīņus, jo ārējie faktori bieži ietekmē ar uzturu saistītu pētījumu rezultātus. Pētījumā katram dvīņu kopumam bija vienādi gēni, audzināšana un līdzīga attieksme, un uzvedība pret pārtiku un fiziskām aktivitātēm, pētījums sniedza ticamākus datus, nekā citi nejauši klīniskie pētījumi. 

Rezultāti parādīja, ka vegānu diētai, salīdzinot ar visēdāju diētu, bija labāki kardiometaboliskās veselības rādītāji, piemēram, insulīna līmenis samazinājās par 20 %, ZBL "sliktā" holesterīna līmenis samazinājās par 12 %, bet kopējais ķermeņa svars - par 3 %.

Visi pētījuma dalībnieki uzsāka pētījumu ar veselīgu svaru, un to insulīna un holesterīna līmenis bija normas robežās. Pētnieki uzsver, ka pētījums parādīja arī citus vegānu grupas ieguvumus veselībai, kas vēl tiek analizēti un tiks publicēti kādā no nākamajiem pētījumiem.

Tikmēr visēdāju grupas dalībniekiem nebija nekādu kaitīgu veselības izmaiņu, taču nebija arī uzlabojumu. 

Pētnieki piebilst, ka šādi ieguvumi sirds veselībai ir sagaidāmi ar "labi sabalansētu vegānisku uzturu, kurā ir daudz augļu, dārzeņu, pilngraudu un augu izcelsmes olbaltumvielu".

Tēmas