Esi vesels
2023. gada 1. decembris, 10:00

Ķīnas pneimoniju uzliesmojums pārņem Eiropu un ASV

Jauns.lv

ASV un Dānijā ir konstatēts satraucošs pneimonijas gadījumu skaita pieaugums, līdzīgi kā Ķīnā. Arī Nīderlande ziņoja par strauju līdzīga elpceļu vīrusa gadījumu skaita pieaugumu bērnu vidū.

ASV veselības aizsardzības amatpersonas paziņoja, ka no šā gada augusta līdz oktobrim Vorena apgabalā Ohaio štatā ar šo slimību saslimuši aptuveni 142 bērni.

Veselības komisārs Dveins Stensberijs un ārsts Klints Kēnigs Ohaio Veselības Riversaidas metodistu slimnīcas kopīgā paziņojumā nosauca vietējo saslimšanas gadījumu skaitu par "slimības uzliesmojumu".

Inficēto vidējais vecums bija astoņi gadi, un visbiežāk sastopamie simptomi bija klepus, drudzis un nogurums. Taču ārsts uzsver, ka nedomā par jauna vīrusa esamību. 

Tikmēr arī Dānija cīnās ar pneimoniju skaita pieaugumu. Nedēļā līdz 26. novembrim reģistrēts 541 saslimšanas gadījums ar mikoplazmas pneimoniju. 

"Jaunu gadījumu skaits [pēdējās nedēļās] ir ievērojami palielinājies, un tagad mēs novērojam ievērojami vairāk gadījumu nekā parasti," sacīja pētniece Hanne-Dorte Emborga. "Infekcija ir plaši izplatīta visā valstī," viņa piebilda.

"Mēs to gaidījām. Mikoplazmas izraisītu pneimoniju dažkārt dēvē par balto plaušu sindromu, jo plaušu bojājumi parādās skenējumos.” Tomēr Hanne-Dorte sacīja, ka gadījumu skaita pieaugums bija gaidāms, jo Covid ierobežojumu laikā imunitāte pret šīm baktērijām ir samazinājusies visās iedzīvotāju grupās.

Viņa uzsvēra: "Pēdējos četrus gadus mikoplazmas infekciju skaits ir bijis ārkārtīgi zems, un nav nekas neparasts, ka tagad mums ir epidēmija.”

Šis uzliesmojums atspoguļo notikumus Ķīnā, kur simtiem bērnu ir inficējušies ar neprecizētu vīrusa paveidu.

Pekinas slimnīcas ir pārpildītas ar jauniešiem, kas guļ uz grīdas un ir pieslēgti intravenozām injekcijām, jo viņiem ir tādi simptomi kā plaušu iekaisums un augsts drudzis, bet nav klepus.

Kāds ir konteksts:

Slimnīcas Ķīnā ir pārpildītas ar pneimonijas gadījumiem bērnu vidū. Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir pieprasījusi no Ķīnas amatpersonām vairāk informācijas par elpošanas ceļu slimību un pneimonijas gadījumu skaita pieaugumu bērnu vidū.

Pagājušajā nedēļā preses konferencē Ķīnas Nacionālās veselības komisijas amatpersonas ziņoja par elpceļu slimību skaita pieaugumu, teikts PVO trešdienas paziņojumā.

"Ķīnas iestādes šo pieaugumu skaidro ar COVID-19 ierobežojumu atcelšanu un zināmu patogēnu, piemēram, gripas, mycoplasma pneumoniae (izplatīta bakteriāla infekcija, kas parasti skar mazus bērnus), respiratorā sincitiālā vīrusa (RSV) un SARS-CoV-2 (vīrusa, kas izraisa COVID-19), izplatību," norādīja PVO.