foto: Ivars Soikāns/LETA
Tu vari saņemt gripas un Covid vakcīnas vienlaikus, bet vai vajadzētu? Ko saka zinātne?
Esi vesels
2023. gada 24. novembris, 16:02

Tu vari saņemt gripas un Covid vakcīnas vienlaikus, bet vai vajadzētu? Ko saka zinātne?

Jauns.lv

Nesen veiktā pētījumā tika konstatēts nedaudz paaugstināts insulta risks senioriem, kuri vienlaicīgi saņem gripas un Covid-19 vakcīnu. Risks bija aptuveni 3 insulti uz katrām 100 000 Pfizer divvērtīgās Covid vakcīnas devām, vēsta CNN. 

Citos pētījumos šāds risks nav konstatēts, tāpēc ASV Pārtikas un zāļu pārvalde paziņoja, ka pagaidām nav jāmaina vakcinēšanās ieteikumi. 

Abu vakcīnu veikšana vienlaicīgi arī nedaudz palielina varbūtību, ka jums radīsies īslaicīga reakcija uz vakcīnām. Veiktajā pētījumā visbiežāk minētie simptomi bija nogurums, galvassāpes un muskuļu sāpes.

ASV Slimību kontroles centra direktore Dr. Mendija Koena uzsvēra, ka vissvarīgākais ir tas, lai cilvēki vispār saņemtu vakcīnas, un ka elpceļu vīrusu sezonas sākums ir labs laiks to darīt.

"Noteikti nav nekas slikts, ja vienā dienā vakcinējaties ar vairākām vakcīnām. Iesaku apspriestos ar savu ārstu vai medicīnas māsu par to, kas ir piemērots tieši jums,” piebilda Koena. 

Bet kā ir ar efektivitāti? Vai abu injekciju veikšana kopā ietekmē to, cik labi tās iedarbojas?

Nelielā pētījumā, kas tika prezentēts nesen Bostonā notikušajā konferencē "Vakcīnas 2023", tika konstatēts, ka veselības aprūpes darbiniekiem, kuri saņēmuši gripas un divvērtīgās Covid-19 injekcijas vienā dienā, uzreiz pēc to veikšanas, kā arī sešus mēnešus vēlāk antivielu atbildes reakcija bija augstāka, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri saņēma injekcijas dažādās dienās.

Taču šis nav vienīgais pētījums, kurā aplūkots šis jautājums, un mulsinoši, ka citos pētījumos ir nonākts pie pretējiem secinājumiem vai arī nav konstatēta būtībā nekāda atšķirība starp vakcīnu ievadīšanu kopā vai atsevišķi.

Iepriecinošs ir fakts, ka nesen veiktā plašā pētījumā, kurā tika aplūkoti to cilvēku veselības stāvokļa rādītāji, kuri vakcināciju pret gripu un Covid-19 saņēma kopā vai atsevišķi, tika konstatēts, ka starp šīm grupām nav lielu atšķirību.

Pētījumā tika konstatēts, ka hospitalizāciju, neatliekamās medicīniskās palīdzības un ārstu apmeklējumu rādītāji abās grupās bija līdzīgi.

Arī pie mums Latvijā ir iespēja saņemt vakcināciju pret gripu un Covid-19  vienā reizē. Vakcinācija tiek veikta ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos. Plašāk par vakcinācijas iespējām lasi šeit!