Pētījuma dati liek divreiz apdomāt, vai ir riska vērts ēst pārstrādātu ēdienu
Jaunā pētījumā atklāts, ka pārstrādāti pārtikas produkti, kas satur daudz konservantu, saldinātāju un pārtikas piedevu, palielina risku saslimt ar trīs veidu vēzi vismaz par 25 procentiem, vēsta britu mediji.
Var būt grūti noteikt, ko var klasificēt kā īpaši pārstrādātu ēdienu, taču parasti to var atpazīt, aplūkojot produkta etiķeti. Ja tas satur piecas vai vairāk sastāvdaļas, kuras jūs neatpazītu vai neizmantotu, gatavojot mājās, iespējams, ka ēdiens, kas ir jūsu rokās, ir īpaši pārstrādāts.
Lai gan ne visi produkti ir kaitīgi, daudz saldējuma, čipsu, cepumu, gāzēto dzērienu, gatavo ēdienu un jogurtu ar augļu garšu lietošana ir saistīta ar aptaukošanos, kā arī paaugstinātu 2. tipa diabēta un sirds un asinsvadu slimību risku.
Tagad Bristoles Universitātes un Starptautiskās vēža izpētes aģentūras (IARC) pētnieku komanda ir atklājusi, ka lielāka pārstrādātu ēdienu lietošana uzturā var būt saistīta ar lielāku risku saslimt ar vairākiem vēža veidiem. Tas ietver mutes, rīkles un barības vada adenokarcinomu - barības vada vēzi.
Pētnieki analizēja 450 111 pieaugušo datus par uzturu un dzīvesveidu 14 gadu laikā. Pētījumā, kas publicēts žurnālā „European Journal of Nutrition”, tika mēģināts noskaidrot, vai šo vēžu veidus var izskaidrot ar ķermeņa tauku pieaugumu.
Pētnieku grupa atklāja, ka par 10 % lielāka pārstrādātu ēdienu lietošana uzturā ir saistīta ar 23 % lielāku galvas un kakla vēža risku un par 24 % lielāku barības vada adenokarcinomas risku.
Pētnieki norādīja, ka palielināts ķermeņa tauku daudzums tikai nedaudz izskaidro saistību starp pārstrādātu ēdienu patēriņu un šo trīs vēža veidu risku.
Doktorantūras studente Bristoles Universitātē un pētījuma vadošā autore Fernanda Moralesa-Beršteina norāda, ka vairākos novērojumu pētījumos pārstrādāta ēdiena patēriņš ir saistīts ar lieko svaru un paaugstinātu ķermeņa tauku saturu.
"Tomēr interesanti, ka mūsu pētījumā saikni starp pārstrādātu ēdienu ēšanu un augšējo elpceļu vēzi, šķiet, lielā mērā nevarēja izskaidrot ar ķermeņa masas indeksu un vidukļa un gurnu attiecību."
Tā vietā pētnieki norādīja, ka piedevas, piemēram, emulgatori un mākslīgie saldinātāji, kas bieži sastopami pārstrādātā ēdienā, kuri jau iepriekš ir bijuši saistīti ar vēža risku, varētu būt šo pārtikas produktu paaugstināta saslimšanas riska pamatā.