foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video.
Neviena paša simptoma! Sieviete saņem šokējošu diagnozi – vēzis
Dzīvības loterija
2023. gada 9. oktobris, 12:52

Neviena paša simptoma! Sieviete saņem šokējošu diagnozi – vēzis

Jauns.lv

Džūlija Grebheima no Velsas 2022. gadā apmeklēja ikgadējo krūšu skrīningu, nemaz nenojaušot, ka veselība pārbaude, kura šķita tik pašsaprotama un katru gadu noslēdzās ar pozitīvām ziņām, beigsies kā ļaunākais murgs.

Sieviete bija šokēta, uzzinot, ka viņai ir krūts vēzis, lai gan viņai nebija nekādu simptomu. Nu viņa iesniegusi lūgumrakstu britu valdībai, lai arī citiem atvieglotu iespēju apmeklēt potenciāli dzīvību glābjošus izmeklējumus.

"Es sociālajos medijos publicēju ierakstu, kurā aicināju arī citas sievietes veikt krūšu skrīningu, un sacīju, ka zinu, ka tas nav ērti, bet tas var izglābt jūsu dzīvību, - es gan nezināju, ar ko man nāksies saskarties pašai,” Velsas ziņām sacīja Džūlija. 

54 gadus vecā sieviete nekad iepriekš nebija saskārusies ar vēzi un dzīvoja veselīgu un aktīvu dzīvesveidu. Viņa darīja visu iespējamo, lai pēc šīs ziņas paliktu pozitīvi noskaņota, taču teica, ka viņai bija grūti pārvarēt diagnozes šoku, kā arī iziet ārstēšanu.

Džūlijai tika izoperēts audzējs un veikta staru terapija. Kopš tā laika viņa ir brīva no vēža. Viņa 10 gadus turpinās hormonu terapiju, lai palēninātu vai apturētu hormonu jutīgu audzēju augšanu.

"Es jūtos labi no veselības viedokļa, jūtos ļoti motivēta, jo šis ir krūšu veselības mēnesis, un mana vēža grupa, ar kuru katru mēnesi tiekos, ir mans lielākais atbalsts,” sacīja Džūlija. 

Krūts vēzis ir ļaundabīgs audzējs, kas attīstās krūts audos. Tas ir biežāk diagnosticētais ļaundabīgais audzējs sievietēm Latvijā un citur pasaulē. 

Krūts vēža skrīnings ir valsts organizēta un apmaksāta
profilakses pārbaude, kuras mērķis ir atklāt krūts vēzi agrīnā stadijā. Profilaktiskais krūšu izmeklējums ir mamogrāfija – rentgenoloģiska pārbaude.

Svarīgākie fakti par uzaicinājuma vēstuli: 

  • izsūta reizi 2 gados;
  • izsūta sievietēm vecumā no 50 līdz 68 gadiem;
  • izsūta uz deklarēto dzīvesvietas adresi;
  • ir derīga 2 gadus;
  • pārbaude ir valsts apmaksāta.

Kas jādara, kad saņemta uzaicinājuma vēstule? 

Tuvāko 3 mēnešu laikā pieraksties jebkurā ārstniecības
iestādē, kurā veic valsts apmaksātu profilaktisko krūšu
izmeklējumu, ieskaitot mobilo mamogrāfiju.

Vai mamogrāfija nekaitē sievietes veselībai? 

Izmeklējums ar mamogrāfijas metodi uzskatāms par veselībai
nekaitīgu. Izmeklējums var radīt nepatīkamas sajūtas jutīgākām
sievietēm, jo pārbaudes laikā krūts tiek nedaudz saspiesta, lai
iegūtu labāku rentgena attēlu.