foto: Shutterstock
Plaušu vēža izplatība pirmo reizi vēsturē Lielbritānijā sievietēm lielāka nekā vīriešiem. Ārsti zina, kāpēc
Esi vesels
2023. gada 7. jūlijs, 13:18

Plaušu vēža izplatība pirmo reizi vēsturē Lielbritānijā sievietēm lielāka nekā vīriešiem. Ārsti zina, kāpēc

Jauns.lv

Saskaņā ar “Cancer Research UK” datiem šogad pirmo reizi Apvienotajā Karalistē ar plaušu vēzi saslimušo sieviešu skaits apsteigs vīriešu ar šo diagnozi skaitu, vēsta CNN.

Paredzams, ka Lielbritānijā būs 27 332 plaušu vēža saslimšanas gadījumi sievietēm, tādējādi apsteidzot vīriešu saslimšanas gadījumu skaitu, kas prognozēts 27 172 gadījumos, norādīja labdarības organizācija.

Šīs prognozes ir mudinājušas plaušu speciālistus brīdināt sievietes būt modrām un uzmanīgām attiecībā uz agrīnām slimības pazīmēm. Prognozes liecina, ka sieviešu vidū arī turpmāk būs vairāk saslimšanas gadījumu ar plaušu vēzi, savukārt atšķirība starp ar šo slimību inficētajiem vīriešiem un sievietēm palielināsies gadu no gada. 

Saskaņā ar labdarības organizācijas datiem vairāk nekā 55 % personu, kurām diagnosticēts 1. stadijas plaušu vēzis, prognozētā dzīvildze ir piecus gadus vai ilgāk pēc ārstēšanas uzsākšanas. Turpretī 4. stadijas plaušu vēža gadījumā izdzīvošanas rādītāji ievērojami samazinās, un paredzams, ka mazāk nekā 5 procenti pacientu pēc diagnozes uzstādīšanas nodzīvos piecus gadus vai ilgāk.

Kāpēc šādas izmaiņas?

“Dzimumu līdzsvara izmaiņas galvenokārt ir saistītas ar vēsturiskajām atšķirībām smēķēšanas izplatībā starp vīriešiem un sievietēm. Smēķēšanas rādītāji vīriešu vidū sasniedza maksimumu daudz agrāk nekā sieviešu vidū, tāpēc vīriešu vidū saslimstība ar plaušu vēzi ir sākusi samazināties agrāk nekā sieviešu vidū. Lai gan šie skaitļi rada "skarbu" ainu, prognozes kalpos kā svarīgs atgādinājums sievietēm,” secinājusi Lielbritānijas plaušu vēža fonda izpilddirektore Paula Čadvika.

"Sievietēm regulāri tiek atgādināts, cik svarīgi ir pārbaudīt, vai viņu krūtīs nav audzēju, un apmeklēt mammogrāfijas izmeklējumus. Tagad mums ir nepieciešams, lai viņas būtu tikpat modras attiecībā uz iespējamiem plaušu vēža simptomiem, un, ja tiek aicinātas, dotos uz plaušu skrīningu,” piebilst Čadvika.