foto: Shutterstock
Atklāts piemērotākais gada mēnesis diētas ievērošanai. Izrādās, tam tiešām ir nozīme
Esi vesels
2023. gada 1. jūlijs, 06:33

Atklāts piemērotākais gada mēnesis diētas ievērošanai. Izrādās, tam tiešām ir nozīme

Jauns.lv

Pētījumi liecina, ka labākais laiks, lai ievērotu diētu, ir janvāris. Tie, kuri cenšas svaru zaudēt gada sākumā, nonāk pie ievērojamākajiem rezultātiem. 

Pētnieki uzskata, ka “janvāra diētu panākumus” var skaidrot ar Jaunā gada apņemšanos un lielāku motivāciju. Turklāt vasaras siltais laiks ir visnepiemērotākais laiks diētas uzsākšanai, lēš eksperti. 

Oksfordas Universitātes pētnieki norādīja, ka svara samazināšana ir viena no visbiežāk pieņemtajām Jaungada rezolūcijām.

Pētījuma ietvaros tika novēroti 85 514 Lielbritānijas iedzīvotāju, kuru vidējais vecums bija 65 gadi, un kuri laikā no 2017. gada janvāra līdz 2018. gada decembrim uzsāka Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta Diabēta profilakses programmu.

Dalībniekiem bija paaugstināts cukura līmenis asinīs, bet diabēts vēl nebija attīstījies. Viņi apmeklēja klātienes vai tiešsaistes nodarbības, kurās viņus mudināja ievērot veselīgāku uzturu, vairāk kustēties un samazināt svaru.

Rezultāti, kas publicēti žurnālā “Obesity”, liecina, ka sešu mēnešu laikā grupa vidēji zaudēja 4,4 mārciņas (2 kg), kas atbilst 2,3 % no ķermeņa svara. Tomēr tie, kuri diētu sāka janvārī, zaudēja vairāk svara nekā tie, kuri uzsāka jaunu veselības režīmu jebkurā citā gada laikā.

Kopumā tie, kas diētu sāka janvārī, zaudēja no 12 līdz 30 procentiem vairāk svara nekā tie, kas to sāka citos gada laikos, secināja pētnieku komanda.

Augusts bija vismazāk veiksmīgais mēnesis, kam sekoja jūlijs (1,65 kg), septembris (1,79 kg) un decembris (1,83 kg).

Pētnieki izteica pieņēmumu, ka diētas var būt visveiksmīgākās janvārī, jo šajā mēnesī tiek pieņemti "jauna sākuma" lēmumi, tāpat piekopts mārketings no svara samazināšanas programmu puses. Šie faktori var palielināt motivāciju, kas veicina lielāku iesaistīšanos diētas plānu īstenošanā un lielāku svara zudumu.

Tēmas