foto: Shutterstock
Ar kādiem riskiem jārēķinās, ja par bērna tēvu kļūst vīrietis gados?
Esi vesels
2023. gada 11. maijs, 10:14

Ar kādiem riskiem jārēķinās, ja par bērna tēvu kļūst vīrietis gados?

Jauns.lv

Izskanot ziņām, ka par tēvu savam septītajam bērnam kļuvis amerikāņu aktieris un režisors Roberts De Niro, būdams 79 gadus vecs, pasaules mediji pievērsušies risku analīzei, ar ko jārēķinās, ja par tēvu vēlas kļūt vīrietis gados. 

Roberts De Niro nebūt nav vienīgā pasaules slavenība, kurai ir piedzimis bērns cienījamā vecumā - mūziķi Miks Džegers un Billijs Džoels ir kļuvuši par tēviem attiecīgi 72 un 68 gadu vecumā. Un ir vēl daudz citu piemēru.

Roberts De Niro ar sievu Greisu Haitaueru iet roku rokā

Arī pēc 18 laulībā nodzīvotiem gadiem aktieris Roberts De Niro iet roku rokā ar sievu Greisu Haitaueru

gallery icon

Kamēr pasaulē jau gadiem ilgi pieaug vecums, kad vīrieši nolemj kļūt par tēviem, un atsevišķos gadījumos, auglība saglabājas visa mūža garumā, pētījumos atklāti vairāki veselības riski. Piemēram, pētījumi liecina par paaugstinātu risku saslimt ar tādām slimībām kā šizofrēnija un leikēmija (asins vēzis), ja par tēvu kļūst vīrietis gados. 

2015. gadā ASV valdības Nacionālajā medicīnas bibliotēkā publicētajā "izsmeļošajā" pētījumu pārskatā par šo jautājumu aprakstītas "satraucošas saiknes starp vecāku vecumu un pieaugošiem traucējumiem viņu pēcnācējiem".

Saskaņā ar pētījuma datiem "ir pierādīts, ka, pieaugot tēva vecumam, pēcnācēju vidū palielinās dažādu veidu traucējumu, piemēram, autisma, šizofrēnijas, bipolāro traucējumu un bērnu leikēmijas, risks". Tāpat palielinās arī priekšlaicīgu dzemdību risks, kas var novest pie dažādām pataloģijām. 

"Viens no galvenajiem riskiem, ko mēs pašlaik novērojam, ir DNS fragmentācija," uzsver Dr. Braiens Vudvards, Auglības klīnikas reproduktīvās sistēmas zinātniskais konsultants. 

"Tas nozīmē, ka jums varētu būt patiešām laba spermatozoīdu koncentrācija, ļoti laba to kustība, bet, ja iedziļinās mazliet dziļāk, bieži vien atklājas, ka hromatīns - ģenētiskais materiāls - var būt mazliet sadrumstalots, un, protams – tas var radīt problēmas,” piebilst ārsts. 

Tāpat Dr. Vudvards atklāj, ka vecāka gadagājuma vīriešu spermas problēmas var kompensēt, ja viņiem ir gados jaunāka partnere.

Lai gan pētījumi liecina, ka bērniem, kas dzimuši vecākiem tēviem, var būt paaugstināts ģenētisko slimību risks, Dr. Džons Paringtons no Oksfordas Universitātes uzskata, ka šī saikne ir "ļoti smalka" un grūti nosakāma, jo augļa attīstību ietekmē "tik daudz citu faktoru".

Lai gan sievietēm, kas vecākas par 35 gadiem, ir "daudz augstāks neauglības risks" un lielāks grūtniecības komplikāciju, spontāno abortu un "skaidras saiknes ar Dauna sindromu" risks, Dr. Paringtons “The Independent” skaidro, ka ar vecumu saistītās auglības problēmas vīriešiem nav "ne tuvu tik skaidras".