foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Atpūta Turcijā Kristapam ar sievu noslēdzas ar priekšlaikus dzimušu mazuli un nenormālām izmaksām
Dace Sniedze, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neonataloģijas nodaļas vadītāja stāsta par riskiem, kādi var rasties, priekšlaikus dzimušo bērniņu pārvedot ar lidmašīnu uz citu valsti.
Esi vesels
2023. gada 21. aprīlis, 10:07

Atpūta Turcijā Kristapam ar sievu noslēdzas ar priekšlaikus dzimušu mazuli un nenormālām izmaksām

Jauns.lv

Priekšlaicīgas dzemdības grūtniecei ārpus Latvijas rada grūtības nodrošināt aprūpi zīdainītim inkubatorā. Ģimene devās nedēļu ilgā braucienā uz Turciju – apdrošinājušies un ar ārsta atļauju grūtniecei sestajā mēnesī šādu ceļu veikt. Taču bērniņš piedzima pāragri, un par viņa atrašanos inkubatorā ģimenei pašai jāmaksā milzu līdzekļi. Arī apdrošināšana šādā gadījumā visas nepieciešamās vajadzības nesedz, ziņo LTV raidījums “Panorāma”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Panorāma” ar ģimeni sazinājusies caur platformu “Zoom”, jo tā aizvien atrodas Turcijā, kur aizbrauca atpūsties, un, kur negaidīti ātri – grūtniecības 26. nedēļā piedzima Kristapa un viņa sievas meita. Pirms izlidošanas sieva apmeklējusi uzraugošo ārstu, kas atzinis, ka viss ir kārtībā. 

“Atbraucām uz šejieni, un pirmajā dienā sievai sākās spēcīga asiņošana,” stāsta Kristaps. Ārsti pieņēmuši lēmumu par ārkārtas dzemdībām, un meita, kura tika gaidīta piedzimstam vasaras vidū, bija klāt. 

Svērusi vien 910 gramus. Ārsti Turcijā noteikuši, ka īpaša uzraudzība meitenītei būs nepieciešama pirmās deviņas dzīves nedēļas, un tas izmaksā ļoti dārgi. 

“Sākotnējā summa bija 1000 eiro dienā par bērna uzturēšanu, laikam ejot, es to summu nokaulēju uz 500 eiro dienā, bet šobrīd bērniņš ir pārvests uz citu slimnīcu, kur man prasa 150 eiro dienā,” skaidro tēvs. 

Ģimene vērsusies arī pie apdrošināšanas kompānijas, kuras polisi nopirkuši pirms brauciena. No labas gribas apdrošinātājs izmaksājis pat vairāk, nekā noteikts polises limitā, bet ar to nepietiek. Arī medicīniskā evakuācija uz Latviju, kur bērna aprūpe būtu bez maksas, atteikta. 

Ģimene neizslēdz iespēju vērsties pie līdzcilvēkiem, ar labdarības platformas “Ziedot.lv” palīdzību. 

Ceļojuma apdrošināšanu ģimene iegādājās kompānijā “Balta”, un tur skaidro: “Grūtniecība uzskatāma par paaugstināta riska apstākli”. Tiesa gan, apdrošināšanas kompānija jau tā nākusi pretī, darot pat vairāk, nekā līgumā noteikts. 

“Mātes medicīniskie izdevumi lielākoties tiek iekļauti apdrošināšanas segumos ar noteiktiem limitiem, savukārt vēl nedzimušu bērnu apdrošināt Latvijā vismaz šobrīd nav iespējams,” paskaidro “Balta” komunikācijas vadītāja Līna Barkovska. 

Tēvs vērsies arī pie konsula Veselības ministrijā un Ārlietu ministrijā, taču arī tur palīdzība atteikta. Cita situācija būtu, ja mazulis būtu dzimis Eiropas Savienības valstī. 

Vairāk skaties LTV “Panorāma” sižetā. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās