foto: Shutterstock
Viena no šobrīd tik populārām diētām varētu būt saistīta ar lielāku sirds slimību risku
Diētas
2023. gada 6. marts, 16:23

Viena no šobrīd tik populārām diētām varētu būt saistīta ar lielāku sirds slimību risku

Jauns.lv

Jauni pētījumi liecina, ka keto tipa diēta varētu būt saistīta ar lielāku sirds slimību risku, vēsta CNN. 

Šādas diētas pamatideja ir izslēgt no uztura ogļhidrātus, tos aizstājot ar taukiem, kā rezultātā ķermenī rodas ketoze. Tas ir stāvoklis, kad cilvēka organisms kā enerģijas avotu sāk izmantot taukvielas, nevis glikozi. Ketogēnā diēta ļauj ēst taukus, sviestu, lietot saldo krējumu, sieru, gaļu, taču ogļhidrātus var lietot tikai minimāli, un tas nozīmē, ka no uztura jāizslēdz graudaugi, pākšaugi, augļi, dārzeņi, miltu izstrādājumi, saldumi, saldinātie dzērieni, cukurs, piens. Būtībā visi vienkāršie un arī saliktie ogļhidrāti.

Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem keto diēta ar zemu ogļhidrātu un augstu tauku saturu var būt saistīta ar augstāku "sliktā" holesterīna līmeni un divkāršotu sirds un asinsvadu slimību, piemēram, artēriju nosprostojumu, infarkta un insulta risku.

Stenfordas Profilakses pētījumu centra medicīnas profesors Kristofers Gardners uzsver, ka diētas ieguvumi ir mazāki par iespējamajiem riskiem. 

Pētnieki definēja diētu ar zemu ogļhidrātu un augstu tauku saturu kā tādu, kurā 45 % no kopējā dienas kaloriju daudzuma veido tauki un 25 % - ogļhidrāti. Pētījums, kas nav recenzēts, svētdien tika prezentēts Amerikas Kardioloģijas koledžas ikgadējā zinātniskajā sesijā kopā ar Pasaules Kardioloģijas kongresu.

Pētnieki salīdzināja 305 cilvēku, kuri piekopa keto diētu, uzturu ar 1200 cilvēkiem, kuri diētu neievēroja. Pētījums ilga desmit gadu. Rezultātā tika atklāts, ka cilvēkiem, kuri ievēroja konkrēto diētu, bija augstāks zema blīvuma lipoproteīnu, holesterīna un apolipoproteīna B līmenis. Pētnieki arī pamanīja, ka keto diētas dalībnieku kopējais uzņemto tauku daudzums bija lielāks nekā piesātināto tauku daudzums, un tie patērēja divreiz vairāk dzīvnieku izcelsmes tauku (33 %) salīdzinājumā ar kontroles grupas dalībniekiem (16 %).

"Pēc vidēji 11,8 gadu ilgas novērošanas un pēc korekcijas attiecībā uz citiem sirds slimību riska faktoriem, piemēram, diabētu, augstu asinsspiedienu, aptaukošanos un smēķēšanu, cilvēkiem, kuri piekopa keto tipa diētu, bija vairāk nekā divas reizes lielāks risks saslimt ar vairākām nopietnām sirds un asinsvadu slimībām,” teikts pētnieku ziņojumā presei. 

Tomēr ketogēnai diētai ir arī plusi. Zinātniski pierādīts, ka tā palīdz epilepsijas slimniekiem, diabēta pacientiem un ļauj nomest svaru. Bez medicīniska pamatojuma ketogēnā diēta nav ieteicama ilgstoši.