foto: AP/Scanpix
PVO: pašlaik cirkulē vairāk nekā 500 ļoti lipīgu omikrona paveidu
Ilustratīvs foto
Esi vesels
2022. gada 2. decembris, 21:55

PVO: pašlaik cirkulē vairāk nekā 500 ļoti lipīgu omikrona paveidu

Jauns.lv/LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) aplēsusi, ka 90% pasaules iedzīvotāju ir kaut kāda imunitāte pret Covid-19, taču brīdinājusi, ka vēl var parādīties jauni vīrusa varianti.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss piektdien norādīja, ka neuzmanība atstāj durvis vaļā jaunam vīrusa variantam, kas var izspiest pašreiz dominējošo omikrona variantu.

"PVO aplēses liecina, ka vismaz 90% pasaules iedzīvotāju tagad ir zināma imunitāte pret SARS-CoV-2 iepriekšējas inficēšanās vai vakcinācijas dēļ," paziņoja Tedross.

Tā izskatās vēlme izskaust Covid-19 pilnībā. Šanhaja 2022. gada pavasarī

Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Iedzīvotājiem ir jāuzturas tikai ...

gallery icon

"Mēs esam daudz tuvāk tam, lai varētu teikt, ka pandēmijas ārkārtējā fāze ir beigusies, taču mēs vēl neesam tur," viņš piebilda.

"Nepilnības uzraudzībā, testēšanā (..) un vakcinācijā turpina radīt ideālus apstākļus jaunam problemātiskam variantam, kas varētu izraisīt ievērojamu mirstību," brīdināja Tedross.

Viņš norādīja, ka pagājušajā nedēļas nogalē apritēja gads, kopš PVO pasludināja omikronu par Covid-19 variantu, kas rada bažas. Kopš tā laika omikrons kļuvis par dominējošo variantu.

Veikalos Pekinā jūtama panika un bailes no Covid-19 lokdauna

Pekinas iedzīvotāji Ķīnā, baidoties no iespējamā Šanhajas scenārija, metušies izpirkt veikalus, veidojot pārtikas rezerves. Kā zināms, Šanhajā Covid-19 uzliesmojuma dēļ ...

gallery icon

Tedross sacīja, ka pašlaik cirkulē vairāk nekā 500 ļoti lipīgu omikrona paveidu, kas visi spēj izlauzties cauri imunitātei, lai gan neizraisa tik smagu saslimšanu kā iepriekšējie varianti.

Kopš pandēmijas sākuma valstis ziņojušas PVO par 6,6 miljoniem Covid-19 izraisītu nāves gadījumu, bet patiesais mirušo skaits ir daudz lielāks.

Tedross sacīja, ka pagājušajā nedēļā miruši vairāk nekā 8500 cilvēku, kas nav pieņemami pandēmijas trešajā gadā, kad ir tik daudz instrumentu, lai novērstu saslimšanu un glābtu dzīvības.

Iespaidīgās rindās atainojas britu vēlme apsteigt trešo Covid-19 vilni

gallery icon