foto: Freepick
Magnija trūkuma 8 pazīmes
Esi vesels
2022. gada 16. novembris, 11:07

Magnija trūkuma 8 pazīmes

Reklāmas projekts

Magnijs ir nozīmīga izejviela vairāk nekā 300 dažādu fizioloģisko procesu nodrošināšanā mūsu organismā. Saskaņā ar amerikāņu neiroķirorga Normana Šelija novērojumiem magnija deficītam ir saistība ar daudzām mūsdienu medicīnai zināmām saslimšanām. Lai gan tas var šķist pārspīlēts un vispārināts apgalvojums, šādai hipotēzei ir pamats. Gan tādēļ, ka magnijam patiešām ir svarīga loma mūsu veselības nodrošināšanā, gan daudzveidīgo simptomu dēļ, kas izpaužas, ja mūsu organismā tā ir nepietiekami.

Smadzeņu darbība

Katrā mūsu ķermeņa šūnā atrodas mitohondriji, kas atbildīgi par enerģijas ražošanu. Vīriešiem visaugstākā mitohondriju koncentrācija ir smadzenēs, savukārt sievietēm - olnīcās. Viena no svarīgākajām izejvielām enerģijas ražošanā mitohondrijos ir magnijs. Magnija deficīta gadījumā kā sievietēm, tā vīriešiem novērojamas vājas koncentrēšanās spējas, atmiņas traucējumi un tā sauktā smadzeņu migla.

Pētījumos novērots, ka magnija saturošu uztura bagātinātāju lietošana papildus uzturam  uzlabo kā mācīšanās spējas, tā atmiņu.

foto: Publicitātes foto

Galvassāpēs un hroniska migrēna

Novērots, ka cilvēkiem, kuri cieš no hroniskas migrēnas, bieži vien ir pazemināts magnija līmenis. Ņemot vērā, ka magnijs nodrošina veselīgu nervu sistēmas darbību, tas, protams, nav nekāds pārsteigums.

2016. gadā veiktajā pētījumā pierādīts, ka nodrošinot optimālu magnija līmeni asinīs, iespējams samazināt migrēnas radīto galvassāpju biežumu un intensitāti. Tas saistīts ar magnija spēju līdzsvarot kalcija līmeni neironu šūnās. Pārmērīgā kalcija klātbūtne nevajadzīgi stimulē mūsu smadzeņu šūnas, kas nereti ir galvenais galvassāpju un migrēnas cēlonis.

Gremošanas trakta darbība

Aizcietējumi ir populāra veselības problēma, par kuriem bieži nerunājam. Magnijs ir klātesošs arī zarnu muskuļu kontrakciju regulēšanas procesos, kas nozīmē - magnija deficīts bieži vien ir neregulāras vēdera darbības cēlonis. Pareiza magnija lietošana mīkstina izkārnījumus, kā arī var mazināt diskomfortu un kramjus, ko izraisa kairināto zarnu sindroms un citas līdzīgas saslimšanas.

Garastāvoklis un vispārējais enerģijas līmenis

Kā jau noskaidrojām, mūsu šūnu mitohondriji enerģijas ražošanā lielā mērā paļaujas uz magniju. Tas nozīmē, ka veselīga mitohondriju darbībai ir cieša saistība ar mūsu emocionālo pasauli un vispārējo enerģijas līmeni.

Tā kā magnijs ir iesaistīts daudzos simtos mūsu organismā notiekošajos ķīmiskajos procesos, tā iztrūkums ķermenī var radīt hronisku stresu. Ja esam pakļauti hroniskam stresam gan fizioloģiski, gan mentāli, mūsu enerģijas rezerves regulāri tiek iztukšotas, lai ar šo stresu cīnītos. Hroniska noguruma un stresa gadījumā uzturošās magnija devas palielināšana var ievērojami uzlabot pašsajūtu.

Miega kvalitāte

Magnijs ir iesaistīts arī atslābinātā neirotransmitera GABA ražošanā smadzenēs, kas atbild par mūsu relaksācijas procesiem. Ja organismā nav pietiekami daudz magnija, lai ražotu pietiekamu daudzumu GABA, no tā cieš miega kvalitāte. Lai cīnītos ar hronisku bezmiegu, nepieciešams sākt ne vien ar veselīgu pirmsmiega rutīnu, bet arī papildus magnija lietošanu.

Muskuļu darbība

Tā kā magnijs ir tik svarīgs veselīgai nervu sistēmai, nav pārsteigums, ka tā klātbūtne ir būtiska arī procesos, kas saistīti ar muskuļu darbību. Kad ķermenis ir izsmēlis magnija rezerves, muskuļu kontrakcijas kļūst vājas un nekoordinētas, tuklāt var izraisīt arī spēcīgus krampjus. Krampji patiesībā ir viena no visbiežāk sastopamajām agrīnajām magnija deficīta pazīmēm. Sievietēm par magnija iztrūkumu organismā var liecināt arī saasināti menstruāciju un PMS krampji.

Arī fibromialģijas gadījumā novērojama saistība ar izsīkstošām magnija rezervēm organismā. Fibro nozīmē “saistaudi”, myo — “muskuļi” un algia — “sāpes”. Fibromialģijai raksturīgas hroniskas sāpes ķermenī, ko nereti pavada viens vai vairāki no jau iepriekš aprakstītajiem magnija deficīta simptomiem - kognitīvie vai miega traucējumi, nespēks. Bieži veselības stāvokli saasina arī emocionālā stresa klātbūtne.

Normalizējot magnija līmeni organismā, iespējams radīt vispārēju nomierinošu iedarbību gan uz prātu, gan ķermeni, vienlaikus atslābinot arī muskuļus.

Sirds veselība

Tāpat kā ar citiem ķermeņa muskuļiem, arī sirdij, lai nodrošinātu veselīgu tās darbību, nepieciešams optimāls magnija līmenis. It īpaši ņemot vērā, ka sirds nepārtraukti darbojas bez apzinātas mūsu kontroles. Ja novērojamas pēkšņas sirds ritma izmaiņas, pārāk ātra vai lēna sirdsdarbība, ir vērts pārbaudīt magnija līmeni un iekļaut vairāk magnija saturošus produktus uzturā.

Nejutīgums un tirpšana

Nejutīgums un tirpšana mūsu ķermenī, piemēram, rokās un kājās, var būt saistīta ar nervu darbības izmaiņām. Te atkal atgriežamies pie magnija lomas nervu transmisijas procesos. Daži pētījumi liecina, ka magnijam ir aizsargājošas īpašības pat pret perifēro neiropātiju, ko izraisa noteiktas vēža terapijas.

Tagad, kad zinām cik svarīga ir magnija loma mūsu fizioķīmiskajos procesos, kā arī protam atpazīt magnija deficīta pazīmes. Tomēr, kā uzturēt optimālu magnija līmeni organismā? Izrādās, tas nepavisam nav sarežģīti!

foto: Publicitātes foto

Paturi prātā trīs stratēģijas: 

1. Ar magniju bagātīgs uzturs

Jebkurus vitamīnus un uzturvielas primāri nepieciešams uzņemt ar uzturu. Ar magniju bagātīgi ir tādi produkti kā zaļie lapu dārzeņi, pākšaugi, avokado, linsēklas, ķirbju sēklas un čia sēklas, kā arī neapstrādāta tumšā šokolāde.

2. Sāls vannas

Iespējams, viens no relaksējošākajiem veidiem, kā iegūt vairāk magnija organismā, ir Epsom sāls vanna. Epsom sāļi ir magnija veids, kas uzsūcas organismā caur ādu. Gan magnija sulfāta, gan magnija hlorīda sāļu veidi sniedz labumu ķermenim, tomēr magnija hlorīds var nodrošināt ilgstošāko efektu.

3. Uztura bagātinātāji ar magniju

Mūsdienu steidzīgās dzīves apstākļos bieži vien ēdam nepilnīgi un neregulāri. Tāpat jāņem vērā, ka pārtikas apstrādes un uzglabāšanas tehnoloģijas ietekmē, uzturvielu daudzums augļos un dārzeņos ir krities. Kad šaubāmies par to, vai diēta var nodrošināt mūsu organismam nepieciešamo magnija daudzumu, talkā nāks uztura bagātinātāji. Piemēram, bioķīmiski pamatotā uzturvielu kombinācija Orthomol Magnesium plus.

Pat ja ikdienā neizjūtam nevienu no magnija deficīta simptomiem, ikviens var gūt labumu no papildus magnija lietošanas. Piemēram, lai līdzsvarotu enerģijas līmeni, nodrošinātu labu miega kvalitāti un normalizētu nervu sistēmas darbību. It īpaši stresa apstākļos.

Magnijs patiešām ir mūsdienu veselības toniks!

Raksts tapis sadarbībā ar ORTHOMOL.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.