Runā speciālists
2022. gada 27. septembris, 12:48

VIDEO: Sporta zinātņu doktore: “Uzsākot sportošanu, jābūt godīgam pret sevi”

Jauns.lv

Tikai retais vairs apšauba, ka sportiskās aktivitātes ir vajadzīgas. Sports uztur tonusā cilvēka muskulatūru, veicina izturību un lokanību, kā arī uzlabo imunitāti, nervu sistēmas un smadzeņu darbību. Taču, lai ieguvumi būtu tik daudzskaitlīgi un pozitīvi, jāatrod sev patiesi patīkams sporta veids. Sporta zinātņu doktore, fitnesa trenere un Latvijas Sporta pedagoģijas augstskolas docente Aleksandra Ķeizāne saka: “Ieteiktu eksperimentēt, atrast to, kas patīk. Sportot nevis ar piespiešanos, jo taču vajag, bet tāpēc, ka tas sagādā prieku un ir dabiska vēlēšanās to darīt.”

Treniņiem nevajadzētu beigties ar to, ka pēc tam nedēļu nevar bez sāpēm nokāpt pa kāpnēm. Tas ātri novedīšot pie motivācijās zaudēšanas un padošanās. Tāpat sporta dēļ neesot jālauž savs dienas ritms un raksturs. Aleksandra darbā pārliecinājusies, ka, meklējot sev piemērotu sporta veidu, fiziskās aktivitātes maksimāli jāpielāgo sev: “Ja zini, ka necelsies piecos no rīta, lai vingrotu, tad tu arī necelsies. Vienkārši jābūt godīgam pret sevi, jāpajautā sev, vai pats tici tam, ko sev centies apsolīt. Pielāgojot apstākļus sev, būs arī vieglāk noturēties.”

Iekšējās motivācijas lūzuma brīdis piezogas gandrīz katram. Tādos mirkļos ir svarīgi vērsties pie cilvēkiem, kas patiesi atbalstīs. Ķeizāne nereti dzirdot šādas “atbalsta” uzrunas: “Nu, ko tu tur dari? Paskaties uz sevi, tev jau sen ir jāsamierinās, kad tu pēdējo reizi ieskatījies pasē? Padomā, cik tev jau ir gadu!”

Augstskolas docente arī iesaka neuzņemties par daudz. Jā, sports jāapvieno arī ar veselīgu uzturu, taču pilnīga atteikšanās no maltītēm, kas sagādā baudu, un krasa dzīvesveida maiņa ar virkni jaunu ierobežojumu ātri kļūst neizturama, tāpēc lielā apņemšanās izplēn. “Nevajag sevi apgrūtināt. Viss jādara pakāpeniski,” piekodina eksperte.

Skaties pievienoto video un uzzini, cik laika nedēļā būtu jāvelta fiziskajām aktivitātēm, vai 10 000 soļu dienā ir panaceja un kuri ir maciņam draudzīgākie sporta veidi.

Projektu finansē “Mediju atbalsta fonds” no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Veselības akadēmija” saturu atbild SIA Izdevniecība “Rīgas Viļņi”.