foto: AFP/Scanpix
“Covid-19 pandēmijas beigas ir tuvu!” – PVO ģenerāldirektors aicina pasauli “izmantot šo iespēju”
Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.
Esi vesels
2022. gada 15. septembris, 10:49

“Covid-19 pandēmijas beigas ir tuvu!” – PVO ģenerāldirektors aicina pasauli “izmantot šo iespēju”

Jauns.lv

“Pasaule vēl nekad nav bijusi labākā situācijā, lai izbeigtu Covid-19 pandēmiju”, trešdien preses brīfingā Ženēvā sacīja Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektors  Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

“Pagājušajā nedēļā reģistrēto nāves gadījumu skaits no Covid-19 bija zemākais kopš 2020. gada marta. Mēs nekad neesam bijuši labākā pozīcijā, lai izbeigtu pandēmiju. Mēs vēl neesam to sasnieguši, bet beigas ir redzamas. Maratona skrējējs neapstājas, kad finiša līnija parādās priekšā, viņš skrien vēl intensīvāk ar visu atlikušo enerģiju. Tāpat ir jābūt arī mums. Mēs redzam finiša līniju, mēs esam uzvarētāju pozīcijā, bet tagad ir sliktākais laiks apstāties skriešanā. Tagad ir īstais laiks skriet vēl intensīvāk un pārliecināties, ka mēs šķērsosim līniju un gūsim gandarījumu par visu mūsu smago darbu,” pandēmiju salīdzinot ar maratonu, sacīja Tedross. 

PVO trešdien, 14. septembrī, publicēja sešus kopsavilkumus, kuros izklāstīti galvenie pasākumi, kas valdībām jāveic, lai izbeigtu pandēmiju. Tie ir balstīti uz pēdējo 32 mēnešu laikā gūtajiem pierādījumiem un pieredzi, un tajos sniegti norādījumi par to, kā glābt dzīvības, aizsargāt veselības aprūpes sistēmu un izvairīties no ekonomiskām problēmām.

Tas ir "steidzams aicinājums valdībām rūpīgi izvērtēt savu politiku un nostiprināt to attiecībā uz Covid-19 un turpmākiem patogēniem ar pandēmijas potenciālu," sacīja Tedross.

Lai gan oficiālie dati par saslimšanas gadījumiem ir nepilnīgi, tendences liecina, ka saslimšanas gadījumu skaits pasaulē samazinās.

Saskaņā ar jaunākajiem PVO atjauninātajiem datiem iknedēļas saslimšanas gadījumu skaits samazinās visos reģionos, un kopumā tas ir samazinājies par 28%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Savukārt Amerikas Savienotajās Valstīs saskaņā ar Džona Hopkinsa universitātes datiem pēdējo divu mēnešu laikā saslimšanas gadījumu skaits ir pastāvīgi samazinājies.

Trešdien, 14. septembrī, PVO iknedēļas epidemioloģiskajā ziņojumā teikts, ka no 5. līdz 11. septembrim reģistrēti nedaudz vairāk nekā 11 000 nāves gadījumu, kas ir par 22% mazāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Par samazinājumu ziņots piecos no PVO reģioniem: Eiropas reģionā - par 31%, Dienvidaustrumāzijas reģionā - par 25%, Amerikas reģionā - par 22%, Klusā okeāna rietumu reģionā - par 11% un Vidusjūras austrumu reģionā - par 10%. Āfrikas reģionā nāves gadījumu skaits palielinājās par 10%.

Vislielākais iknedēļas nāves gadījumu skaits reģistrēts Amerikas Savienotajās Valstīs, kam seko Japāna, Krievija, Brazīlija un Filipīnas.