foto: Paula Čurkste/LETA
Bērni pašlaik ir visplašāk Covid-19 skartā grupa, norāda Perevoščikovs
Tuvākā mēneša laikā Covid-19 nevajadzētu pārslogot slimnīcas, norāda Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
2022. gada 14. septembris, 08:39

Bērni pašlaik ir visplašāk Covid-19 skartā grupa, norāda Perevoščikovs

Jauns.lv / LETA

Lai arī saslimstība ar Covid-19 atkal augs, zinātnieku prognozes rāda, ka tuvāko četru nedēļu laikā situācijai slimnīcās nevajadzētu kļūt būtiski sliktākai, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmai" pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašlaik slimnīcu noslodze ar Covid-19 pacientiem ir pieļaujamās robežās, vērtēja eksperts.

SPKC pārstāvis atzīmēja, ka Latvijā atkal sākas slimības pacēlums, kas jau bija sagaidāms līdz ar rudeni un skolu darba atsākšanos. Bērni pašlaik ir visplašāk Covid-19 skartā grupa.

Skaidrojot, kāpēc pašlaik gana plašā saslimstība nav izraisījusi slimnīcu pārslodzi, Perevoščikovs norādīja, ka sabiedrība ar vakcinēšanos un izslimošanu ir ieguvusi zināmu imunitāti un pašlaik dominējošais Covid-19 variants no slimības gaitas viedokļa ir vieglāks nekā pagājušā slimošanas sezonā.

Perevoščikovs uzsvēra, ka revakcinācija ir ieteicama visiem, kuri negrib slimot ar Covid-19, bet riska grupām tā ir ļoti nepieciešama.

Kā iepriekš vēstīja SPKC, nedēļā no 5. līdz 11.septembrim Latvijā par 14,5% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) 1,04 norāda uz infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā. Turklāt par 6% pieaudzis arī pacientu skaits stacionāros.

Iepriekšējās nedēļas laikā novērojams jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita pieaugums vecuma grupā līdz 19 gadiem, un biežāk gadījumi tika reģistrēti Rīgā un Kurzemē.

Laika periodā no jūnija līdz augustam nāves gadījumu biežuma uz 100 000 iedzīvotajiem salīdzinājums parāda, ka cilvēku, kuriem bija primārā un balstvakcinācija, nāves risks Covid-19 infekcijas gadījumā bija 4,7 reizes zemāks nekā nevakcinētajiem un daļēji vakcinētajiem.

Savukārt tikai primāro vakcināciju saņēmušajiem nāves risks Covid-19 infekcijas gadījumā bija 4,1 reizi zemāks nekā nevakcinētajiem un daļēji vakcinētajiem.

Analizējot datus par pēdējiem trīs mēnešiem, SPKC norāda, ka no jūlija pieaug atkārtotas inficēšanās ar Covid-19 gadījumu skaits. Jūnijā tie bija 17,8%, jūlijā 26,6%, bet augustā jau 31,3% no visiem jaunatklātajiem gadījumiem.

SPKC atgādina, ka "Pfizer" un "Moderna" pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 jau ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos.

Abu ražotāju pielāgotās vakcīnas ir paredzētas lietošanai personām no 12 gadu vecuma, kuras saņēmušas vismaz primāro vakcināciju pret Covid-19. Šīs pielāgotās vakcīnas ir oriģinālo vakcīnu "Comirnaty" un "Spikevax" izmainītas versijas, kas paredzētas aizsardzībai gan pret omikrona apakšpaveidu BA.1, gan pret oriģinālo Covid-19 vīrusu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās