Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nozīmīgs izrāviens medicīnā – zinātnieki ir tuvu tam, lai spētu apturēt melanomu
foto: Shutterstock
Dzīvības loterija

Nozīmīgs izrāviens medicīnā - zinātnieki ir tuvu tam, lai spētu apturēt melanomu

Jauns.lv

Zinātnieki ir izstrādājuši jaunu veidu, kā apturēt melanomas augšanu, un tas ir būtisks atklājums, kas dod cerību, ka kādu dienu šo vēža veidu varēs efektīvi ārstēt, vēsta britu mediji. 

Melanoma ir piektais biežāk sastopamais vēzis Apvienotajā Karalistē, un katru gadu tiek diagnosticēti aptuveni 16 000 jaunu vēža gadījumu. Arī Latvijā ādas vēzis ir viens no izplatītākajiem nāves cēloņiem.

Amerikāņu zinātnieki pirmo reizi ir pierādījuši, ka galvenā metabolisma enzīma inhibēšana "daudzsološi" nogalina vēža ādas šūnas un aptur audzēja augšanu. Pētnieki uzskata, ka viņu atklājumi, kas publicēti žurnālā “Nature Cell Biology”, varētu palīdzēt izstrādāt jaunu zāļu grupu melanomas ārstēšanai.

Pētījuma vadītājs profesors Zevs Ronai paskaidroja, ka melanoma - vissmagākā ādas vēža forma - nevar izdzīvot un augt bez enzīma GCDH, kam ir būtiska loma aminoskābju metabolismā. GCDH inhibēšana izraisa strukturālas izmaiņas citā olbaltumvielā, ko sauc par NRF2, kas pēc tam iegūst spēju nomākt vēža šūnas, teica profesors.

"Tagad mūsu mērķis ir atrast zāles, kas ierobežo GCDH aktivitāti," viņš piebilda.

Tā kā audzēji strauji aug un tiem nepieciešams daudz barības, pētnieki ir meklējuši veidus, kā nomākt vēža šūnas badā. Tā ir bijusi daudzsološa pieeja, taču rezultāti nav bijuši tik zvaigžņoti. Ja vēzim ir liegts viens barības avots, tas atrod citus.

Ādas vēzis – viens no izplatītākajām onkoloģijā!

Dzimumzīmes jeb iedzimti nēvusi ir tie, kas cilvēkam uz ādas ir jau kopš dzimšanas vai izveidojas līdz pusaudžu vecumam, bet par dzīves laikā iegūtiem nēvusiem sauc ādas pigmentveidojumus, kas parādās vēlākā dzīves periodā. Savukārt melanoma ir pats agresīvākais ādas audzējs, kura izskats sākotnēji var daudz neatšķirties no parastas dzimumzīmes. 

Parasti melanomas veidojas uz ādas vietā, kur iepriekš nekas nav bijis- pēkšņi izveidojas tumšs pigmeta veidojums, kas ātrāk vai lēnāk aug lielāks, pārveidojas, maina krāsu, struktūru, simetriju. Dzimumzīmes vietā melanoma attīstās 20-30% gadījumu no visām melanomām.