foto: Shutterstock
Ēdieni, kas pamatīgi spēj sabojāt tavu ādu
2022. gada 5. jūlijs, 06:22

Ēdieni, kas pamatīgi spēj sabojāt tavu ādu

Jauns.lv

Nav noslēpums, ka pārmērīga atrašanās saulē negatīvi ietekmē ādas stāvokli, taču to spēj ietekmēt arī uzturs. Daži pārtikas produkti jo īpaši spēj bojāt ādu, izraisot pinnes, sausuma pleķus un pat paātrināt grumbu veidošanos. 

"Mēs visi zinām, ka vide, gēni un ādas kopšanas rutīna var ietekmēt mūsu ādas izskatu. Mazāk zināms ir tas, ka arī pārtikai, ko mēs ēdam, ir nozīme ādas izskatā un labsajūtā," skaidro kosmētiskā dermatoloģe, medicīnas doktore Mišela Grīna. 
Ja rūpīgāk izpētām ādas veselības saistību ar uzturu, varam novērot, ka daži pārtikas produkti var nodarīt lielāku kaitējumu, nekā mums šķiet. 

Produkti, no kuriem uztura speciālisti iesaka izvairīties, lai saglabātu ādas veselību:

1. Pārstrādāta gaļa
Pārstrādāta gaļa satur lielu daudzumu piesātināto tauku un nitrātu, kas var izraisīt iekaisumu," skaidro medicīnas doktors Jorams Harts. Īpaši izvairīties izteicams no desas, bekona, hotdogiem un līdzīgiem izstrādājumiem. 

2. Govs piens
"Pētījumi liecina, ka liels piena produktu (īpaši govs piena) patēriņš var izraisīt pūtīšu veidošanos," norāda Dr. Harts. "Ir pierādīts, ka govs piena produkti palielina insulīnam līdzīgā augšanas faktora (IGF-1) daudzumu, kas izraisa ādas tauku dziedzeru izmēru palielināšanos, lielāku sebuma izdalīšanos un vairāk pinnes," viņš skaidro.

3. Mikroviļņu krāsnī gatavoti ēdieni
Mikroviļņu krāsnī ēdiens jāgatavo, ņemot vērā dažus priekšnoteikumus. Piemēram, nekad nevajadzētu sildīšanai izmantot plastmasas iepakojumus, kaut arī norādīts, ka tos drīkst sildīt mikroviļņos. Plastmasai uzkarstot, sīkas tās daļiņas nonāk ēdienā un pēcāk arī cilvēka organismā. Tas var bojāt ne tikai ādas izskatu, bet veselību kopumā.

4. Majonēze
Majonēze satur daudz polinepiesātinātos augu taukus un stimulē iekaisuma procesus, padarot ādu ne tik perfektu.

5. Cepumi, smalkmaizītes
Lai gan šie izstrādājumi ir gardi, tie satur daudz cukura, kas var veicināt sīko grumbiņu veidošanos. Tāpat uzturs, kas satur lielu cukura daudzumu var negatīvi ietekmēt kolagēna veidošanos ādā.