foto: Shutterstock
PVO brīdina par “reālu risku” saistībā ar pērtiķu bakām
2022. gada 10. jūnijs, 15:43

PVO brīdina par “reālu risku” saistībā ar pērtiķu bakām

Jauns.lv

Pasaulē konstatēti jau vairāk nekā 1000 pērtiķu baku gadījumi, un eksperti brīdina – inficēšanās risks ir ļoti reāls, vēsta britu mediji. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir paziņojusi, ka dažās valstīs pastāv risks, ka šī infekcija var kļūt neendēmiska. PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebrejess sacīja, ka saslimšanas gadījumu skaita pieaugums ir nepārprotami satraucošs. 

“Pašlaik PVO ir ziņots par vairāk nekā 1000 apstiprinātiem pērtiķu baku saslimšanas gadījumiem no 29 valstīm, kurās šī slimība nav endēmiska. Līdz šim šajās valstīs nav ziņots par nāves gadījumiem,” pauda PVO vadītājs. 

Viņš uzsvēra, ka dažas valstis sāk ziņot par gadījumiem, kad infekcija ir acīmredzami izplatīta sabiedrībā. 

Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras mediķi norādīja, ka pērtiķu bakas var iegūt ikviens - īpaši, ja ir bijis ciešs kontakts, tostarp seksuāls kontakts, ar personu, kurai ir slimības simptomi.

Tedross piebilda, ka PVO ir īpaši norūpējusies par risku, ko vīruss rada neaizsargātām grupām, tostarp bērniem un grūtniecēm. PVO tuvākajās dienās plāno izdot turpmākas vadlīnijas par infekciju kontroli.

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs. Lai gan slimības simptomi līdzinās saslimšanai ar bakām, ierasti tie ir vieglāki ar niezi, drudzi un izsitumiem. Reizēm slimībai var būt arī smaga gaita.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās