foto: Vida Press
Pērtiķu bakas apstiprinātas vēl 3 valstīs; kopumā sērga izpletusies jau 18 pasaules teritorijās
2022. gada 25. maijs, 12:55

Pērtiķu bakas apstiprinātas vēl 3 valstīs; kopumā sērga izpletusies jau 18 pasaules teritorijās

Jauns.lv

Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) ir kļuvuši par pirmo Persijas līča valsti, kurā reģistrēts pērtiķu baku gadījums. Otrdien, 24. maijā, par pirmajiem saslimšanas gadījumiem ziņoja arī Čehija un Slovēnija, pievienojoties 18 citām valstīm, kurās vīruss konstatēts ārpus tā ierastās “bāzes” Āfrikā, ziņo BBC. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Paredzams, ka šis skaits vēl pieaugs, taču eksperti apgalvo, ka vispārējais risks iedzīvotājiem joprojām ir zems. Vīrusa uzliesmojumi ir konstatēti Eiropā, Austrālijā un Amerikā. 

AAE veselības aizsardzības amatpersonas paziņoja, ka ir konstatēts saslimšanas gadījums ceļotājam, kurš nesen bija apmeklējis Rietumāfriku un pašlaik saņem medicīnisko palīdzību. Šīs valsts iestādes apgalvo, ka ir "pilnībā sagatavojušās" jebkādam slimības uzliesmojumam, un piebilst, ka ir ieviesti agrīnas uzraudzības protokoli slimības atklāšanai.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) apgalvo, ka vīrusu var ierobežot. "Mēs aicinām visas valstis pastiprināt pērtiķu baku uzraudzību, lai noskaidrotu, kāds ir transmisijas līmenis, un saprastu, kurās iedzīvotāju grupās slimība izplatās," otrdien konferencē sacīja PVO Globālās gatavības infekcijas draudiem direktore Silvija Briāna.

Ārpus Āfrikas šobrīd ir 237 apstiprināti pērtiķu baku gadījumi, un veselības aizsardzības iestādes visā pasaulē ir paziņojušas par plāniem, kā ierobežot vīrusa izplatību.

Vācija paziņoja, ka tā ir pasūtījusi līdz pat 40 000 Imvanex vakcīnu devu, ko izmanto, lai ārstētu bakas, bet kas ir efektīva arī pret pērtiķu bakām. Līdzīgi rīkojusies arī Lielbritānija un ASV. 

Tiem cilvēkiem, kas pirms vairākiem gadu desmitiem vakcinējušies ar vakcīnu pret bakām, vajadzētu būt imunitātei arī pret pērtiķu bakām, paziņoja Vācijas veselības aizsardzības amatpersonas. 

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās