Ar īpašu pludmales volejbola meistarklasi atgādina par ādas veselību vasaras sezonā

gallery icon
14
Esi vesels
2022. gada 24. maijs, 19:33

Ķīpsalas pludmalē aicina izmantot ģērbtuvi ar instrukciju, kā pareizi veikt ādas pašpārbaudi profilaksei pret vēzi

Jauns.lv

Ar pludmales volejbola meistarklasi un preses konferenci šodien īpaša uzmanība tika veltīta vienam no bīstamākajiem ādas vēža veidiem – melanomai. Pēdējos gados jaunu ādas audzēju saslimšanu skaits sasniedz pat 2300 gadījumu gadā. Ievērojama daļa no tiem ir melanomas pacienti. Vasarai sākoties, cilvēks, kurš vieglprātīgi izturas pret intensīvo saules ietekmi, neapzināti sevi pakļauj ādas vēža riskam.

Ķīpsalas pludmalē notiekošajā pludmales volejbola meistarklasē “Dzimumzīme prasa uzmanību” pazīstamais pludmales volejbolists Edgars Točs atpūtu pludmalē iezīmēja kā patīkamu un kvalitatīvu nodarbi, tajā pašā laikā aicinot pievērst uzmanību ādas veselībai un pofilaksei. Meistarklasē piedalījās arī pludmales volejbolists Kristians Fokerots, bijusī melanomas paciente, biedrības “Soli priekšā melanomai” pārstāve Sondra Zaļupe, “Madara Cosmetics” dibinātāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere un aktrise Ieva Florence-Vīksne.

“Saka, ka ļoti laimīgiem cilvēkiem ir ļoti daudz dzimumzīmju. Es laikam esmu ļoti laimīgs cilvēks, jo man to tiešām ir daudz. Tajā pašā laikā apzinos, ka dzimumzīmes prasa uzmanību. Katru gadu apmeklēju dermatologu un pārbaudu, vai nav notikušas kādas izmaiņas to izmēros un krāsās. Ņemot vērā, ka pludmales volejbols ir mana ikdiena, atrodoties saulē, lietoju aizsargkrēmus un rūpējos par ādas veselību. Tas neprasa daudz pūļu,” pauda meistarklases vadītājs Edgars Točs.

Vēlāk ekspertu diskusijā biedrības “Dermatologi pret ādas vēzi” vadītājs Dr. Raimonds Karls iepazīstināja ar jaunākajām melanomas izplatības tendencēm. “Apkārtējās vides lielākais kancerogēns ir ultravioletais starojums. Ādas slimību gadījumā matemātika ir skaidra – jo mazāk ultravioleto staru dzīves laikā, jo mazāks melanomas un citu ādas audzēju risks. Viens no galvenajiem ultravioleto staru avotiem ir saule, tomēr tas nenozīmē, ka visa vasara būtu jāpavada ēnā. Svarīgi ir lietot dažādus aizsargkrēmus, neuzturēties atklātā saulē un, galvenais, sauļojoties neapdegt,” uzsvēra Dr. Raimonds Karls.

Vienlaikus ir tapis jauns izglītojošs buklets iedzīvotājiem par ādas pašpārbaužu nozīmi, tāpat ir izveidots dermatologu “Baltais saraksts”, pirmo reizi apvienojot dermatologus, kuri ir gatavi strādāt atbilstoši vienotām kvalitātes vadlīnijām. “Tieši pludmalē, kur novelkam drēbes un redzam sevi, savus draugus un tuvos citādi nekā ikdienā, ir labākais brīdis “noķert” ādas vēzi. Tas aizņem tikai dažas minūtes – papētīt, vai uz ādas nav parādījusies kāda neparasta dzimumzīme, aizdomīgs veidojums, kas bez kavēšanās jāparāda ģimenes ārstam vai dermatologam. Šīs dažas minūtes var izglābt dzīvību, jo agrīni atklāts ādas vēzis vairumā gadījumu ir sekmīgi ārstējams,” uzsver Olga Valciņa, biedrības “Soli priekšā melanomai” vadītāja.

Lai atgādinātu, cik svarīgi ikvienam ir regulāri pārbaudīt ādu, kampaņas ietvaros Ķīpsalas pludmalē ir izvietots izglītojošs vides objekts – īpaši noformēta pludmales ģērbtuve ar instrukciju, kā pareizi veikt ādas pašpārbaudi. Ģērbtuve tur atradīsies visu vasaru un tiks izmantota izglītojošām aktivitātēm par ādas vēža profilaksi.