foto: VIA REUTERS
Pērtiķu baku izplatība pasaulē turpinās; jauni gadījumi fiksēti teju 10 valstīs
2022. gada 20. maijs, 13:30

Pērtiķu baku izplatība pasaulē turpinās; jauni gadījumi fiksēti teju 10 valstīs

Jauns.lv

Saskaņā ar veselības aizsardzības iestāžu un plašsaziņas līdzekļu ziņojumiem Eiropas valstīs, kā arī ASV, Kanādā un Austrālijā tiek izmeklēti pērtiķu baku gadījumi. Līdz šim infekcijas gadījumi tika fiksēti Lielbritānijā, Spānijā un Portugālē, taču nu par saslimušajiem ziņo arī Francija, Itālija, Zviedrija, ASV, Kanāda un Austrālija, vēsta BBC.  

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Nacionālā veselības dienesta datiem pērtiķu bakas ir reta vīrusu infekcija, kas parasti norit vieglā formā, un no kuras lielākā daļa cilvēku atveseļojas dažu nedēļu laikā.

Vīrusa transmisija nav sevišķi augsta, tāpēc risks plašākai sabiedrības daļai saglabājas ļoti zems. 

Par pirmo saslimšanas gadījumu Apvienotajā Karalistē tika ziņots 7. maijā. Pacients nesen bija ceļojis uz Nigēriju, kur, domājams, bija inficējies ar vīrusu. 

Šobrīd Apvienotajā Karalistē ir apstiprināti deviņi saslimšanas gadījumi. Šo inficēšanās gadījumu avots vēl nav apstiprināts, bet, šķiet, ka gadījumi ir "vietēji iegūti", norāda Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Austrālija piektdien ziņoja par pirmo iespējamo saslimšanas gadījumu - vīrietis saslima pēc atgriešanās no ceļojuma Eiropā.

Eiropā ceturtdien tika ziņots par vienu apstiprinātu saslimšanas gadījumu Zviedrijā, kā arī par vienu gadījumu Itālijā un iespējamu saslimšanas gadījumu Francijā. Zviedrijas iestādes paziņoja, ka tās nav pārliecinātas, kā persona inficējusies ar vīrusu, bet vietējie plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka persona Itālijā nesen atgriezusies no Kanāriju salām.

Trešdien tika ziņots arī par pieciem apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem Portugālē, kā arī par septiņiem gadījumiem Spānijā.

Lai gan Eiropā nav apstiprināta vakcīna pret pērtiķu bakām, Spānijas veselības aizsardzības iestādes ziņo, ka ir iegādājušās tūkstošiem vakcīnu pret bakām, lai cīnītos ar slimības uzliesmojumu, ziņo Spānijas laikraksts El País.

ASV Masačūsetsas štata veselības aizsardzības iestādes apstiprināja, ka kāds vīrietis ir inficējies ar pērtiķu bakām. Viņš nesen bija devies uz Kanādu, kur vietējie plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka tiek izmeklēti 13 iespējamie vīrusa gadījumi.

Slimība sākotnēji fiksēta Centrālās un Rietumāfrikas tropiskajos lietus mežos. Tā var tikt pārnesta no dzīvniekiem uz cilvēkiem un izpausmes ziņā ir līdzīga bakām, kuras tika izskaustas 1980. gadā, taču nav tik bīstama. 

Pirmais reģistrētais pērtiķu baku saslimšanas gadījums tika konstatēts tagadējā Kongo Demokrātiskajā Republikā 1970. gadā.

Kādi ir simptomi?

Slimības inkubācijas periods ilgst no sešām līdz 16 dienām. Sākuma stadijā pacienti vispirms cieš no drudža, galvassāpēm, pietūkuma, muguras un muskuļu sāpēm.

Tiklīdz drudzis atkāpjas, slimnieka ķermenī parādās ādas izsitumi, tie izplatās pa seju, kam seko pārējās ķermeņa daļas, visbiežāk plaukstas un pēdas.

Izsitumi ir līdzīgi tiem, kas mēdz parādīties vējbaku vai sifilisa gadījumā. Lielākā daļa cilvēku atveseļojas dažu nedēļu laikā.