foto: Shutterstock
20 ārstniecības augi, kas īpaši efektīvi caurejas, aizcietējumu, vēdera pūšanās un citu problēmu gadījumā
Esi vesels
2022. gada 28. aprīlis, 11:23

20 ārstniecības augi, kas īpaši efektīvi caurejas, aizcietējumu, vēdera pūšanās un citu problēmu gadījumā

Jauns.lv

Ziemas vīrusu un saaukstēšanās laiks var atstāt pēc sevis ne vien enerģijas trūkuma un bezspēka sajūtu, bet arī ietekmēt mūsu vēdera labsajūtu un zarnu mikrofloru. Īpaši par kuņģa un zarnu trakta labsajūtu jāpiedomā, ja ir lietotas antibiotikas.

Kā parūpēties par vēdera labsajūtu, kādos gadījumos noderīgas būs probiotikas un kādi ārstniecības augi var palīdzēt dažādu vēdera problēmu gadījumā? Konsultē BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Zarnu trakta mikroflora ir nozīmīga ne vien gremošanas trakta veselībai, bet arī mūsu organisma imunitātei un vispārējai labsajūtai, stāsta Priedniece. Tādēļ ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kā jūtas vēders. Rūpēm par vēdera labsajūtu var lieti noderēt probiotikas – tās var lietot gan profilaktiskos nolūkos, gan papildus citiem līdzekļiem zarnu trakta mikrofloras izmaiņu izsauktu gremošanas trakta darbības traucējumu gadījumā (piemēram, caureja, vēdera pūšanās vai aizcietējumi). Jāņem vērā, ka par iemeslu šādām problēmām var būt antibiotiku lietošana, vīrusu un baktēriju infekcijas (piemēram, rotavīruss), arī apstarošana.

Probiotikas veicina normālas zarnu mikrofloras atjaunošanos, turklāt tās iesaka ne vien kuņģa un zarnu trakta veselībai, bet arī imunitātei un ādas veselībai, arī ceļojot, lai mazinātu vēdera problēmu risku un rūpētos pat tā labsajūtu. Savukārt imūnsistēmas stiprināšanai ir pieejami pienskābo baktēriju kompleksi, kas ir apvienoti ar cinku un B grupas vitamīniem (B1, B2, B6) vai D vitamīnu.

Kas jāzina par probiotiku lietošanu

Probiotikas ir pieejamas dažādās formās – kapsulas, košļājamās tabletes, pulveri, pilieni, tādējādi ikviens var izvēlēties sev piemērotāko un ērtāko preparātu, skaidro farmaceite Priedniece. Ir pieejami līdzekli gan pieaugušajiem, gan zīdaiņiem un bērniem.

Parasti labo baktēriju preparātus iesaka lietot 30 minūtes pirms ēšanas vai ēdienreizes laikā, uzdzerot ūdeni. Taču ir noteikti jāiepazīstas ar konkrētā preparāta lietošanas norādījumiem un jālieto preparāts atbilstoši tiem. 

Atcerieties – probiotiku preparātus nav ieteicams lietot kopā ar karstiem dzērieniem vai ēdieniem un alkoholu!

Labo baktēriju preparātus var sākt lietot antibiotiku kursa laikā vai pēc tā. Ja lietojat antibiotikas, jāņem vērā, ka probiotikas ir jālieto ar 2 līdz 3 stundu starplaiku no antibiotiku lietošanas.

Ārstniecības augi vēdera labsajūtai

Kuņģa – zarnu trakta darbības traucējumu gadījumā pieejamas zāļu tējas gan atsevišķu drogu, gan kompleksu zāļu tēju veidā, arī tinktūras, šķidrumi un tabletes, stāsta farmaceite Priedniece.

Gremošanas veicināšanai noderēs piparmētras, vērmeles, asinszāles, raudenes, pelašķa un augstiņa laksti un ķimenes augļi, arī pienenes saknes.

Pret vēdera pūšanos – ķimenes, fenheļa, anīsa augļi, piparmētras un melisas lapas, arī kumelītes ziedi un raudenes laksti.

Ēstgribas ierosināšanai – vērmeles laksti, pienenes un cigoriņa saknes, augstiņa laksti, apiņa augļkopas.

Žults sekrēcijas veicināšanai – mārdadža augļi, pienenes saknes, dzeltenās kaķpēdiņas ziedi, vērmeles laksti.

Smaguma sajūtu kuņģī palīdzēs mazināt ārstniecības augi, kas veicina gremošanu – pienenes saknes, ķimeņu augļi, piparmētras.

Aizcietējumu gadījumā noderēs krūkļa miza, sennas lapas.

Caurejas gadījumā – mellenes augļi, stāvā retēja sakneņi.

Atcerieties! Par jums piemērotāko ārstniecības augu preparātu izvēli un lietošanu konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu!
Interesanti, ka vairākus ārstniecības augus izmanto arī kā garšaugus, piemēram, piparmētru, anīsu, salviju, raudeni, cigoriņu, baziliku, dilles, majorānu, fenheli, ķimenes, koriandru, timiānu un citus. Ikdienā izmantojot piemērotus garšaugus un garšvielas ēdiena pagatavošanai, tie ne vien uzlabo ēdiena garšu, smaržu un izskatu, bet arī ir noderīgi gremošanas sistēmas veselībai, atgādina farmaceite.