Anti-aging tavai sirdij
Mājas aptieciņa
2022. gada 30. marts, 13:16

Anti-aging tavai sirdij

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Ir labi, ja krūtīs pukst silta un dāsna sirds, un, ja tā ir arī vesela un stipra, tad komplekts ir vienkārši ideāls. Tomēr nedrīkstam piemirst, ka šis mazais motoriņš dzīves laikā pārsūknē tonnām asiņu un cieš no pārslodzes vairāk nekā jebkurš cits muskulis. Tāpēc ir labi zināt, kas veido sirds anti-aging komandu, lai vari to stiprināt un atbalstīt.

Asinis cilvēkam ir tas pats kas dzīvības sula kokam, – lai tās dienu un nakti nokļūtu līdz katram pat vismazākajam asinsvadiņam, sirds mūsu dzīves laikā sitas aptuveni 2,5 miljardus reižu. Asins vienmērīgā plūsma, ko sirds nodrošina, nes sev līdzi skābekli, hormonus, mums nepieciešamos savienojumus un virkni būtisku šūnu. Tā arī izvada vielmaiņas atkritumus. Ņemot vērā sirds nebeidzamo slodzi, šķiet gluži vai neticami, ka tā spēj darbojas tik labi un tik ilgi, līdz kamēr apstājas. Tiesa, ar vienu piebildi – ja mēs paši savu sirsniņu nenobeidzam ar nepareizu uzturu, fiziskās aktivitātes trūkumu un smēķēšanu.

Statistika ir nepielūdzama – 31% mirstības pasaulē galvenokārt saistīta ar sirds un asinsvadu slimībām. Gandrīz 85% no šiem nāves gadījumiem ir saistīti ar sirdslēkmi un insultu. Sirds un asinsvadu slimību attīstību veicina gan jau pieminētais neveselīgais uzturs, aptaukošanās un mazkustīgs dzīvesveids, gan arī hiperlipidēmija un stress. Tāpat savu ļauno darbu var paveikt infekcijas, neveiksmīgi gēni, ko esam pārmantojuši, un daudz kas cits. Tāpēc ir tik svarīgi katram apzināties savus riskus un laicīgi tos novērst. Taču tas, ko pavisam noteikti var izdarīt katrs un uzreiz, – nodrošināt sirds darbībai nepieciešamos mikroelementus, lai nerodas sirds un asinsvadu bojājumi. 

Sirds anti-aging komanda

Vēlot savai sirdij garu mūžu un stipru veselību, palīgos ņem tos mikroelementus, bez kuriem veselīga sirds darbība nav iespējama.

Magnijs kalpo pareizai sirds, muskuļu, nieru un citu mūsu orgānu darbībai. Ja magnija nav pietiekamā daudzumā, mūs var piemeklēt noguruma sajūta, aritmija, muskuļu spazmas, izmainīta jušana, tirpšana pirkstos, locekļos un citas nepatīkamas sajūtas. Magnijs palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu un spēlē būtisku lomu sirds ritma normalizēšanā.

D vitamīns attālina koronāro sirds slimību, kuru izraisa hroniskas izmaiņas asinsvados, kas apgādā sirds muskuli ar skābekli. Sirds asinsvados uzkrājas holesterīna nogulsnējumi, pakāpeniski sašaurinot asinsvadus. Nepietiekams D vitamīna līmenis asinīs palielina hipertensijas un diabēta risku, kas, kā zināms, izraisa arī sirds un asinsvadu slimības.

B grupas vitamīni, piemēram, B9, B6 un B12 vitamīni rūpējas par veselīgu sirds ritmu. To trūkums var izraisīt sirdsklauves.

C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, tam ir spēja bloķēt brīvo radikāļu radītos bojājumus. Brīvie radikāļi ir tie, kas var paātrināt novecošanos un veicināt aterosklerozes attīstību. Tā ir viena no visbiežāk sastopamajām hroniskajām asinsvadu slimībām. To izraisa taukiem līdzīgu vielu, galvenokārt holesterīna, uzkrāšanās asinsvadu sieniņās, kas ar laiku noved pie asinsvadu sašaurināšanās vai pat pilnīgas slēgšanās. Tā var sākties jau 30–40 gadu vecumā bez manāmām pazīmēm!  C vitamīns labvēlīgi ietekmē sirds veselību tieši pateicoties savai antioksidanta iedarbībai.

Omega-3 taukskābes attālina sirdslēkmi un insultu. Līdz šim lielākajā pētījumā, kas ilga trīs ar pusi gadu, piedalījās 11 324 pacienti ar koronāro sirds slimību. Pētījuma dalībnieki, kuri katru dienu lietoja zivju eļļu un ALA kapsulas, nāves, sirdslēkmes un insulta gadījumu skaits samazinājās par 15%.

Koenzīmes Q10 (ubihinons) mazina sirds mazspējas simptomus un var palīdzēt samazināt arī asinsspiedienu. Vairāki pētījumi liecina, ka kombinācijā ar citām uzturvielām koenzīmes Q10 ļauj veiksmīgāk atveseļoties arī cilvēkiem pēc šuntēšanas un sirds vārstuļu operācijas.

L-karnitīns ir aminoskābe, kas nepieciešama tauku transportēšanai mitohondrijās (šūnā, kur tauki tiek pārvērsti enerģijā). Lai sirdij būti vieglu pumpēt asinis, tai ir nepieciešams atbilstošs enerģijas daudzums. Vairāki pētījumi, kuros pacientiem izmantoja L-karnitīnu, tika novērots, ka viņiem uzlabojas sirds darbība un samazinās stenokardijas simptomi. Stenokardija tieši tāpēc arī rodas, ka sirds muskulis nesaņem pietiekami daudz skābekļa. Tā sākas tad, kad sirds strādā smagāk nekā parasti, tā var parādīties fiziskas slodzes, uztraukuma, nervu sistēmas pārslodzes, pārāk bagātas maltītes dēļ. Problemātiskas var kļūt pat tādas ikdienišķas darbības kā, piemēram, kāpšana pa trepēm. Lielai daļai infarkta pacientu (pat 30-50% no visiem), pirms tam bijusi stenokardija, kas nav laicīgi atpazīta un ārstēta. L-karnitīna lietošana var mazināt komplikācijas arī pēc sirdslēkmes.

Folskābe samazina aminoskābes homocisteīna līmeni, kas ir saistīts ar sirds slimībām.

Niacīns ir būtiska a enerģijas ieguves vielmaiņas sastāvdaļa.

Resveratrols dabisks savienojums, kas lieliski iesaistās sirds un asinsvadu slimību novēršanā, palīdz samazināt asinsspiedienu, uzlabo dzīvildzi kopumā.

Polifenoliem bagātu pārtikas produktu uzņemšana uzlabo asinsvadu veselību, tādējādi ievērojami samazinot hipertensijas un sirds un asinsvadu slimību risku. Polifenoli ir spēcīgi antioksidanti ar pretiekaisuma iedarbību visā organismā. Tie pozitīvi ietekmē arī cukura līmeni asinīs.

Svarīgi atcerēties, ka nozīmiga ir arī vitamīnu un minerālvielu mijiedarbība, jo tikai papildinot viena otru, uzturvielas var sniegt mums nepieciešamo rezultātu!

Lai dzīvotu savu labāko dzīvi, ir svarīgi rūpēties par savu sirdi, jo daudzus riska faktorus mēs patiešām paši varam arī novērst.

Lielisks palīgs rūpēs par sirds veselību ir Vācijas uzņēmuma Orthomol GmbH izstrādātais uzturvielu kompleksus Orthomol Cardio. Uztura bagātinātājs satur visas būtiskās uzturvielas normālai sirds darbībai, homocisteīna līmeņa normalizēšanai un pilnvērtīgai enerģijas ieguves vielmaiņai. Orthomol Cardio – sirds un asinsvadu veselībai.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Orthomol