Olīveļļas brīnumainais spēks - pētījums atklāj līdz šim nenoskaidrotus ieguvumus veselībai
Aizstājot sviestu, margarīnu un citas piesātinātās taukskābes ar olīveļļu, sevi ir iespējams pasargāt no vēža, sirds un asinsvadu slimībām, kā arī demences, atklāj pētījums.
“Tā ir kombinācija, kurā tiek samazināts piesātināto taukskābju daudzums, vienlaikus palielinot mononepiesātināto taukskābju līmeni, kas atrodas olīveļļā,” atzina Hārvardas Medicīnas skolas Veselības izdevniecības galvenais medicīnas redaktors Hovards Levins. “Svarīgi ir izmantot olīveļļu katru reizi, kad iespējams aizstāt piesātinātos taukus gatavošanas laikā, vai salātu mērcēs,” piebildis Levins.
Pētījuma dalībniekiem, kuri aizvietoja nedaudz vairāk par divām tējkarotēm margarīna, sviesta, majonēzes vai piena tauku ar tādu pašu daudzumu olīveļļas, kopējais nāves risks bija par 34% mazāks, atklāja Hārvardas T. H. Čana Sabiedrības veselības skola pētniece Marta Ferre.
“Šis ir pirmais ilgtermiņa pētījums, kurā piedalījās 90 000 dalībnieku, kuriem pētnieki sekoja līdzi 30 gadus. Tas veikts Amerikas populācijā, kur olīveļļas izmantošana uzturā salīdzinot ar Vidusjūras valstīm ir daudz mazāka,” sacīja pētniece.
Pētījuma rezultāti sniedz papildu atbalstu ieteikumiem aizstāt piesātinātos taukus un dzīvnieku valsts taukus ar nepiesātinātām augu eļļām, piemēram, olīveļļu, lai novērstu priekšlaicīgu nāvi.
Cilvēkiem, kuri ikdienā patērēja vairāk olīveļļas, sirds slimību risks samazinājās par 19%, vēža risks par 17%, bet neiroģeneratīvo slimību risks par 29%, sacīja Karolinskas institūta Zviedrijā pētniece Sūzana Larsone.
“Saikne starp olīveļļu un mazāku nāves gadījumu skaitu no neiroģeneratīvām slimībām, ir jaunums,” stāsta Larsone. “Ņemot vērā Alcheimera slimības profilakses stratēģiju trūkumu, un ar šo slimību augsto mirstību, šis ir milzīgs atklājums, kas ir ļoti būtisks sabiedrības veselībai,” piebilst Larsone.
Olīveļļa jau gadsimtiem ilgi pierādījusi sevi kā unikālu produktu
Piemēram, slavenā Vidusjūras diēta, kurā pārsvarā ir augļi un dārzeņi, pilngraudu produkti, pākšaugi, rieksti, sēklas un veselīgie tauki, tiek saistīta ar samazinātu hroniski deģeneratīvo slimību (osteoporozes un Alcheimera slimības) risku un garāku mūža ilgumu. Daļēji šie nopelni tiek piedēvēti tieši regulārai olīveļļas lietošanai uzturā.
Olīveļļa - bagāts antioksidantu avots
Extra virgin olīveļļa satur īpaši daudz oleokantāla, kas var mainīt neirotoksīnu struktūru – tie rada Alcheimera slimībai raksturīgās sekas. Ja slimība jau konstatēta, olīveļļas lietošana var palīdzēt mazināt slimības simptomus.
Kādā citā, nesenā pētījumā, kas noritēja Spānijā, zinātnieki pētīja, kā cilvēkus ar palielinātu demences risku ietekmē diēta ar zemu un augstu tauku saturu. Secinājums – uzturs, kurā iekļauta auksti spiesta olīveļļa (vai dažādi rieksti), veciem cilvēkiem ievērojami uzlabo smadzeņu darbību. Olīveļļa patiešām ir bagātīgs antioksidantu avots, un polifenoliem – tirozolam, hidroksitirozolam, oleokantālam, oleacīnam un oleuropīnam – visiem piemīt spēcīga antioksidatīva iedarbība.