foto: AP/Scanpix
Nākamā pandēmija varētu būt nāvējošāka nekā Covid-19, norāda vakcīnas izstrādātāja
"AstraZeneca" vakcīnas izstrādātāja Sāra Gilberte.
Dzīvības loterija
2021. gada 6. decembris, 11:42

Nākamā pandēmija varētu būt nāvējošāka nekā Covid-19, norāda vakcīnas izstrādātāja

Jauns.lv

Nākotnes pandēmijas varētu būt nāvējošākas nekā Covid-19, tāpēc šo divu gadu laikā gūtās mācības nedrīkst izniekot un pasaulei ir jābūt gatavai nākamajam vīrusu uzbrukumam, BBC norādījusi viena no "AstraZeneca" vakcīnas radītājiem Sāra Gilberte.

Kā liecina Džona Hopkinsa universitātes dati, Covid-19 visā pasaulē atņēmis dzīvību 5,26 miljoniem cilvēku.

"Patiesība ir tāda, ka nākamā pandēmija varētu būt sliktāka. Tā varētu būt lipīgāka vai letālāka. Šī nebūs pēdējā reize, kad vīruss apdraud mūsu dzīvības un iztikas līdzekļus," norādīja Gilberte, vienlaikus uzsverot, ka pasaulei ir jāpārliecinās, ka tā ir labāk sagatavota nākamajam vīrusam.

Viņa skaidroja, ka centieni izbeigt Covid-19 pandēmiju ir bijuši nevienmērīgi un sadrumstaloti, jo ir ierobežota piekļuve vakcīnām valstīs ar zemiem ienākumiem, kamēr bagātajās valstīs jau saņem balstvakcīnas.

Runājot par jauno Covid-19 variantu, kurš izplatījies Dienvidāfrikā, Gilberte skaidroja, ka tas satur mutācijas, kas, kā zināms, palielina vīrusa pārnešanas iespējamību. "Tas var nozīmēt, ka antivielas, ko izraisa vakcīnas vai izslimošana, var būt mazāk efektīvas, lai novērstu infekciju ar jauno variantu," pauda Gilberte. 

"Kamēr mēs nezinām vairāk, mums jābūt piesardzīgiem un jāveic pasākumi, lai palēninātu šī jaunā varianta izplatību," viņa skaidroja. 

Jau ziņots, ka Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) 24.novembrī tika konstatēts jauns Covid-19 variants ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā šajā valstī. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons.

Jaunā paveida izplatīšanās jau ir novedusi pie brīdinājumiem, ka tuvākajos mēnešos vairāk nekā puse jauno Covid-19 gadījumu Eiropā var būt šī paveida gadījumi.