foto: Soumyabrata Roy/SIPA
"Jūs neesat zirgs!" Aicina Covid-19 ārstēšanai nelietot veterināro līdzekli ivermektīnu
2021. gada 6. septembris, 11:28

"Jūs neesat zirgs!" Aicina Covid-19 ārstēšanai nelietot veterināro līdzekli ivermektīnu

Jauns.lv

Pēc profilaktiskas ivermektīna lietošanas vai cerot, ka ar to var izārstēt Covid-19, Oklahomas slimnīcās nonākuši vairāki pacienti, tā ārzemju medijiem paziņojis Oklahomas ārsts Džeisons Makelijs. Tiesa, pēc viņa paziņojuma viena slimnīca noraidījusi, ka tajā būtu uzņemti šādi pacienti, bet, nenoliedzami, ivermektīna lietošana ASV ir kļuvusi izplatīta. Pārtikas un zāļu pārvalde pagājušajā mēnesī nāca klajā ar paziņojumu, aicinot to nelietot.

Makelijs BBC norādījis, ka nelielas ivermektīna devas ir apstiprinātas lietošanai cilvēkiem, bet ne Covid-19 ārstēšanai. "Jums ir jābūt receptei šīm zālēm, jo tās var būt bīstamas," sacīja Makelijs, piebilstot, ka šie cilvēki, kas pārdozē šīs zāles, vēl vairāk apgrūtina slimnīcas darbu šajā jau tā pārslogotajā laikā.

Viņš pastāstījis, ka pacienti, kuri bija lietojuši šīs zāles, ieradušies slimnīcā ar vemšanu, muskuļu sāpēm un pat redzes zudumu.

"Daži cilvēki, kuri lietojuši nepiemērotas devas, ir nonākuši sliktākā stadijā nekā tad, ja būtu slimojuši ar Covid-19," Makelijs iepriekš norādījis raidorganizācijai KFOR.

Pēc Makelija paziņojuma reaģējusi "NHS Sequoyah" slimnīca, kurā pirms diviem mēnešiem strādājis arī Makelijs. Slimnīca noraidījusi, ka tā būtu ārstējusi kaut vienu pacientu, kurš būtu nogādāts slimnīcā ivermektīna lietošanas dēļ.

Neskatoties uz to, ka ivermektīns nav pierādīts Covid-19 ārstēšanai, daļa sabiedrība šīs zāles ir izreklamējusi kā efektīvas.

Ivermektīna lietošana ASV ir kļuvusi tik izplatīta, ka Pārtikas un zāļu pārvalde pagājušajā mēnesī nāca klajā ar paziņojumu.

"Jūs neesat zirgs! Jūs neesat govs," sacīja pārvalde, brīdinot, ka šo zāļu lielotošana "ir bīstama un var nodarīt nopietnu kaitējumu".

Oklahoma ir viens no ASV štatiem, kas cīnās ar Delta varianta izplatību, pagājušajā nedēļā tur reģistrēti 18 438 jauni Covid-19 gadījumi.

EZA iesaka nelietot ivermektīnu Covid-19 ārstēšanai vai profilaksei

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir izvērtējusi jaunākos pierādījumus par ivermektīna lietošanu Covid-19 profilaksei un ārstēšanai un ir secinājusi, ka pieejamie dati nepamato tā lietošanu Covid-19 gadījumā ārpus labi izplānotiem klīniskajiem pētījumiem, vēsta Zāļu valsts aģentūra.

Eiropas Savienībā ivermektīna tabletes ir apstiprinātas vairāku parazītisku tārpu invāzijas ārstēšanai, bet uz ādas lietojami ivermektīna preparāti ir apstiprināti ādas slimību, piemēram, rosacea ārstēšanai. Ivermektīns ir reģistrēts arī lietošanai veterinārajā medicīnā iekšējo un ārējo parazītu gadījumā daudzu sugu dzīvniekiem.

Ivermektīnu saturošas zāles nav reģistrētas Eiropas Savienībā lietošanai Covid-19 gadījumā, un EZA nav saņēmusi nevienu pieteikumu šādam lietojumam.  

Pēc nesenajiem plašsaziņas līdzekļu rakstiem un publikācijām par ivermektīna lietošanu EZA izvērtēja jaunākos publicētos pierādījumus no laboratorijas pētījumiem, zāļu lietošanas novērojumiem, klīniskajiem pētījumiem un meta-analīzēm. Laboratorijas pētījumos konstatēts, ka ivermektīns var inhibēt SARS-CoV-2 (vīruss, kas izraisa Covid-19) replikāciju, tomēr tam nepieciešama daudz augstāka ivermektīna koncentrācija nekā tā, kas sasniedzama ar pašreiz reģistrētajām devām.

Klīniskajos pētījumos iegūti atšķirīgi rezultāti – dažos pētījumos nav konstatēts nekāds ieguvums, bet citos pētījumos ziņots par potenciālu ieguvumu. Vairums EZA izvērtēto pētījumu bija mazi, un tiem bija vairāki trūkumi, tostarp atšķirīga zāļu dozēšana un vienlaicīgi lietoti citi medikamenti. Tādēļ EZA secināja, ka šobrīd pieejamie pierādījumi nav pietiekami, lai pamatotu ivermektīna lietošanu Covid-19 gadījumā ārpus klīniskajiem pētījumiem.

Lai gan ivermektīns kopumā ir labi panesams citām indikācijām reģistrētajās devās, lietojot to daudz lielākās devās, kādas varētu būt nepieciešamas pret vīrusu efektīvas ivermektīna koncentrācijas sasniegšanai plaušās, tā blaknes varētu pastiprināties. Tādēļ nevar izslēgt ivermektīna toksicitāti, ja to lieto devās, kas pārsniedz reģistrētās.