foto: Shutterstock
Kā veselībai palīdz sausserdis?
Dabasspēks
2021. gada 16. jūnijs, 05:44

Kā veselībai palīdz sausserdis?

"100 Labi Padomi"

Sausserdis rotā dārzu, skaisti zied, un tam ir daudz noderīgu īpašību. Ogas satur pektīnus, miecvielas, organiskās skābes, flavonoīdus, kas labvēlīgi ietekmē veselību, samazina brīvo radikāļu nodarīto kaitējumu. Sausserža ogās ir tikpat daudz C vitamīna kā upenēs. Dziedināšanā izmanto sausserža lapas, ziedus, ogas un mizas.

Lapas

No vasarā savāktām sausserža lapām gatavo uzlējumu iekšķīgai un ārīgai lietošanai. Divas tējkarotes lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties, izkās. Ārīgi lieto kompresēm un brūču dziedēšanai. Iekšķīgi lieto pa ēdamkarotei četras reizes dienā, ja ir caureja, kuņģa sāpes, vēdera uzpūšanās un zarnu kolikas.

Trīs ēdamkarotes žāvētu, sasmalcinātu lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 20 minūtes. Atdzesē un nokās. Skalo kaklu 4–5 reizes dienā pie elpceļu slimībām, bronhu gļotu attīrīšanai, pneimonijas ārstēšanai un simptomu mazināšanai, kakla sāpju mazināšanai.

Ziedi

Tējkaroti kaltētu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties, izkās. Lieto ādas iekaisumu apmazgāšanai un kompresēm.

40 g ziedu aplej ar 300 ml verdoša ūdens, ļauj ievilkties, izkās. Lieto kompreses veidā četras reizes dienā konjunktivīta un acu slimību ārstēšanai.

Ēdamkaroti kaltētu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 30 minūtes un lieto pa ēdamkarotei četras reizes dienā saaukstēšanās gadījumā, temperatūras mazināšanai, kā arī kakla skalošanai, ja ir angīna.

Sausserža ziedu tēja mazina arī urīnpūšļa iekaisumu.

Ogas

60 g ogu aplej ar 600 ml verdoša ūdens, ļauj ievilkties četras stundas. Lieto pa 60 ml pusstundu pirms ēšanas, ja ir paaugstināts asinsspiediens, galvassāpes, reibonis, migrēna un zems hemoglobīna līmenis.

Pret drudzi lieto 60 ml uzlējuma trīs reizes dienā pirms ēšanas.

Mizas

Tējkaroti sausserža mizu aplej ar glāzi verdoša ūdens, vāri desmit minūtes, ļauj stundu ievilkties, nokās un papildini ar vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Lieto pa ēdamkarotei pirms ēšanas pie tūskas, lai mazinātu galvassāpes, iekaisuma procesus kaklā, arī pret kuņģa un zarnu trakta slimībām.

Glāzi sasmalcinātu mizu aplej ar litru verdoša ūdens, ļauj 20 minūtes ievilkties, nokās. Samitrini vairākās kārtās salocītu marli un uzklāj uz sāpošām vietām. Palīdz novērst locītavu sāpes, kā arī podagras, reimatisma, neiroloģisko slimību un artrīta sāpju mazināšanai. Ārstēšanas kurss divas nedēļas.