foto: PantherMedia / Andriy Popov
Stress stipri ietekmē gremošanu. Kā rīkoties?
Esi vesels
2021. gada 15. novembris, 11:21

Stress stipri ietekmē gremošanu. Kā rīkoties?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Vai kādreiz esi jutis sliktu dūšu pirms nozīmīgas uzstāšanās? Vai arī kāpēc jūti sažņaugušos vēderu pēc strīda? Kad esi uztraucies, vairāki ķermenī izdalītie hormoni un ķīmiskās vielas nonāk zarnu traktā, kur tie ietekmē gremošanu un atstāj negatīvu ietekmi uz mikrofloru - mikroorganismiem, kuri dzīvo zarnu traktā un veicina gremošanu. Rezultātā tiek izjaukts mūsu vēdera darbības dabiskais līdzsvars, kas visbiežāk izpaužas ar dažādiem simptomiem, piemēram, apetītes zudumu, vēdera sāpēm, gāzu veidošanos, caureju.

Kaut arī savām emocijām nevaram pavēlēt, ir daži padomi, kā ikdienā iespējams savam uztrauktajam vēderam palīdzēt. Eksperti iesaka vērsties pret problēmu kombinēti – mēģināt savā dzīvē mazināt stresu un vienlaikus palīdzēt arī sava vēdera mikroflorai.

Ja bieži savās dienas gaitās izjūti satraukumu, labs variants ir dziļās elpošanas vingrinājumi, ko pāris reizes dienā vari veikt neatkarīgi no savas atrašanās vietas. Vingrinājums ir gaužām vienkāršs – apsēdies uz krēsla un 1 minūti dziļi, mierīgi elpo caur degunu. Šī ir pierādīta metode uztraukuma mazināšanai, kas dod tūlītējus rezultātus. Stresa mazināšanai speciālisti rekomendē arī fiziskas aktivitātes. Vingrošana, soļošana vai skriešana kaut 15 minūtes dienā jau būs solis savas vispārējās veselības uzlabošanā.

Lai stiprinātu sava vēdera mikrofloru, liels palīgs ir labās baktērijas jeb probiotikas. Tās ne tikai veicina mūsu zarnu trakta veselību, bet arī stresa situācijās palīdz saglabāt līdzsvaru gremošanas procesos. Svarīgi zināt, ka visas probiotikas nav ar vienādu baktēriju sastāvu, un arī to zinātniskie pierādījumi stipri variē. Starp visām probiotikām īpaši būtu jāizceļ LGG (Lactobacillus rhamnosus) labās baktērijas ar pasaulē vislielāko zinātnisko pētījumu un pierādījumu apjomu. LGG iesaka arī Pasaules Gastroenterologu organizācija, kura tās atzīst par probiotikām ar visaugstāko pierādījumu līmeni.

Aptiekās pieejami dažādi probiotiku preparāti ar atšķirīgām baktēriju sugām, tāpēc pievērs uzmanību, vai izvēlētā produkta sastāvā ir zinātniski pierādītās un efektīvās LGG jeb Lactobacillus rhamnosus labās probiotiskās baktērijas.

Reklāmas raksts sadarbībā ar Liveo