2021. gada 3. jūnijs, 06:00

Signes migrēnas pieredzes stāsts – nepadoties līdz uzvarai

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pasaulē aptuveni viens miljards cilvēku cīnās ar migrēnu, tomēr tikai dažiem ir izdevies atrast savu slepeno recepti migrēnas uzveikšanai. Signe savu ilgstošo cīņu ar migrēnu uzveica, sadarbojoties ar speciālistiem, gūstot atbalstu no līdzcilvēkiem un nepadodoties!

foto: Publicitātes foto

Kā sākās Jūsu migrēnas stāsts?

Pirmo reizi ar migrēnas lēkmi saskāros 8 gadu vecumā. Toreiz, mācoties Jāzepa Mediņa mūzikas skolā, klavieres spēlēju 6-8 stundas dienā. Liktenīgajā dienā, kamēr spēlēju klavieres, mana mamma virtuvē vārīja upeņu ievārījumu. Spēcīgais upeņu aromāts manī izraisīja pirmos migrēnas lēkmes simptomus. Viss sākās ar redzes traucējumiem – zibšņiem, spilgtu gaismu, attēla izplūdumu. Uz brīdi pievērsos palmai, kas stāvēja blakus klavierēm, un tai trūka dažu lapiņu, gluži kā tādā Van Goga gleznā. Pēc tam sekoja visas migrēnas izpausmes – slikta dūša, stipra vemšana, galvassāpes. Nākošajā dienā galva bija piebāzta kā ar vati, un galvassāpes rezonēja vēl pāris dienas.

Ko šajā laikā esat uzzinājusi par savu migrēnu?

Esmu piedzīvojusi visas četras migrēnas fāzes: priekšvēstnešus, auru jeb nervu sistēmas simptomus (kas izpaužas kā redzes, jušanas (sensori), kustības (motori) vai runas (verbāli) traucējumi), pašu migrēnas lēkmi un arī pavadošos simptomus jeb rezonējošo posmu.

Tagad es zinu, ka migrēnas lēkmi var izraisīt jebkura veida kairinājums, iedarboties uz jebkuru maņu: redzi, dzirdi, ožu, garšu, tausti.

Kā Jūs uzzinājāt par savu diagnozi?

Savu diagnozi es uzzināju, kad dzīvoju Vācijā un biju sava dēla gaidībās.

Kādi ir lielākie migrēnas izaicinājumi?

Galvenais izaicinājums, sadzīvojot ar migrēnu, ir tas, ka migrēna pārsteidz nesagatavotu jebkurā diennakts laikā un apstākļos.

Man reiz bija jālido uz Barselonu komandējumā. Piecos no rīta sajutu pirmos migrēnas simptomus. Man paveicās, ka blakus bija vīrs, kurš varēja mani operatīvi aizvest uz Gaiļezera uzņemšanas nodaļu. Pāris stundu laikā ar sistēmu palīdzību lēkme tika veiksmīgi novērsta un vakarā es jau biju Barselonā.

Ir svarīgi, ka blakus ir kāds, kurš var palīdzēt! Man ir palaimējies ar vīru, kurš ir tik saprotošs un izpalīdzīgs.

Kā Jūs cīnāties ar migrēnu?

Esmu izmēģinājusi vairākus variantus. Savulaik esmu rakstījusi migrēnas dienasgrāmatu, ievērojusi dažādas diētas un režīmus, bet pēc dabas esmu ļoti aktīva un tāpēc nespēju nosēdēt mierā kā pēc plāna.

Šobrīd ar ārstu palīdzību esmu atradusi sev vispiemērotāko medikamentozo terapiju, lai novērstu migrēnu, pirms tā vēl ir sākusies. Pateicoties šai terapijai, man ir izdevies izvairīties no migrēnas lēkmēm jau 10 gadus! Ja arī kāda lēkme gadās, tā vairs nav ne tik stipra, ne nepanesama kā agrāk.

Ko varat ieteikt citiem cilvēkiem cīņā ar migrēnu?

Kā mūsu burvīgais dzejnieks Imants Ziedonis ir teicis - “Nepazemojieties līdz slimībai!”

Būtiski ir pašizglītoties un sadarboties ar speciālistiem – algologiem un neirologiem. Ja cilvēku ir piemeklējusi šāda slimība, es ieteiktu nebaidīties un cīnīties! Slimībām nepatīk cīnītāji.

Galvenais ir nepadoties un ar speciālistu palīdzību atrast sev piemērotāko ārstēšanās veidu.

Uzzini vairāk: www.manabalss.lv

Teva produkti ik dienu palīdz atvieglot dzīvi teju 200 miljoniem cilvēku. Teva misija ir radīt un padarīt pieejamus produktus, kas pacientiem ļauj atvieglot dažādas ar veselību saistītas problēmas. Pateicoties medicīnas un tehnoloģiju attīstībai, migrēnas pacientiem šobrīd ir iespējams profilaktiski mazināt un pat novērst galvassāpju iespēju. Mēs apzināmies, ka hroniskas saslimšanas ietekmē pacienta dzīvi dažādos veidos. Tādēļ esam radījuši informācijas interneta resursu Rūpes par veselību, kurā pacienti dalās ar savu pieredzi un dzīves stāstiem ar citiem pacientiem. Tajā atrodamas noderīgas atziņas, padomi un informācija par tehnoloģijām, kas palīdzēs atvieglot dzīvi ar hronisku saslimšanu.

TEVA-LV-NP-00018

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Teva