foto: NICOLAS NICOLAS MESSYASZ/SIPA
Pētījums: arī bērni ir pakļauti "garā Covid-19" riskam; īpaši izteikts viens simptoms
Esi vesels
2021. gada 29. aprīlis, 05:45

Pētījums: arī bērni ir pakļauti "garā Covid-19" riskam; īpaši izteikts viens simptoms

Jauns.lv

Bērni, kuri hospitalizēti ar koronavīrusu, ir pakļauti pastāvīga noguruma un citu "garā Covid-19" simptomu riskam, secinājuši pētnieki, kuri sekojuši līdzi vairāku jauno pacientu veselības stāvoklim mēnešus pēc viņu izrakstīšanas no slimnīcas, raksta "The Guardian".

Pētnieki intervējuši vairāk nekā 500 bērnu vecākus, kuru bērni laika posmā no pērnā gada aprīlim līdz augustam tika ievietoti Maskavas slimnīcā pēc saslimšanas ar Covid-19. 

Atklājās, ka ceturtā daļa bērnu izjuta pastāvīgus simptomus pat vairāk nekā piecus mēnešus pēc atgriešanās mājās. 

Visbiežāk sastopamie simptomi bija nogurums, miega traucējumi un maņu problēmas.

Dažādu valstu zinātnieku grupas, tostarp Apvienotās Karalistes pētnieku, darbs vēl nav recenzentu apstiprināts, tomēr balstās uz Nacionālās statistikas biroja agrīnajiem datiem, kas liecina, ka dažiem bērniem pēc Covid-19 izslimošanas var saglabāties pastāvīgi simptomi.

No 518 pētījumā iekļautajiem bērniem 24% gadījumu pastāvīgi simptomi bija novērojami septiņus līdz deviņus mēnešus pēc izrakstīšanas no slimnīcas. Vecāki visbiežāk ziņoja par bērna nogurumu, miega traucējumiem un maņu problēmām. Vecākiem bērniem piedzīvot "garo Covid-19" bija lielāks risks nekā jaunākiem, un arī alerģijas var būt veicinošs faktors.

Pediatrs un alergologs Daniels Munblits sacīja, ka, lai arī atklājumi ir provizoriski, ārstiem nopietni jāuztver signāli par bērnu "garo Covid-19". "Pētījums parāda, ka pastāv problēma," viņš teica.

"Nogurums ir visizplatītākais. Mēs nerunājam par nogurumu dienu vai divas, mēs runājam par diezgan noturīgu nogurumu, un ir jānosaka šī noguruma cēlonis."

Saskaņā ar pētījumu 16% bērnu pēc slimnīcas pamešanas jutuši nogurumu, bet dažu mēnešu laikā šis skaitlis samazinājās līdz 12%. Turpmāko laiku skaitlis samazinājies daudz lēnāk, un 11% bērnu septiņus mēnešus vēlāk joprojām izjuta nogurumu. Vairāk nekā 8% bērnu pazuda oža. 6% no viņiem par ožas zudumu ziņoja vēl septiņus mēnešus pēc izveseļošanās.

Arī citas slimnīcas, tostarp Zviedrijā un Itālijā, nesen ir ziņojušas par "garā Covid" gadījumiem bērniem, taču, tāpat kā šajā pētījumā, dati iegūti no atsevišķām slimnīcām un ietver nelielu pacientu skaitu.