foto: Shutterstock
Sausa āda: kā to novērst, tuvojoties pavasarim?
2021. gada 17. marts, 09:31

Sausa āda: kā to novērst, tuvojoties pavasarim?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Sausa āda ir traucēklis ikvienam! Apsārtums, ādas lobīšanās, nieze un dedzināšanas sajūta – šīs ir tikai dažas no ādas problēmām, kas var rasties komplektā ar sausu ādu gada aukstajā periodā. Kā pareizi parūpēties par ādu, lai tā, iestājoties pavasarim, atgūtu ierasto mirdzumu un maigumu? Uzzini 3 ieteikumus!

Sausa āda: kādi faktori to veicina?

Ir vairākas ādas slimības, piemēram, psoriāze, kas veicina sausas ādas rašanos, kā rezultātā nepieciešams vērsties pie dermatologa, kurš palīdzēs rast piemērotāko risinājumu ādas problēmu ārstēšanai. Taču, runājot par gada auksto periodu, jāņem vērā, ka laikapstākļi ādai sniedz daudz pārbaudījumus kā veselas, tā problemātiskas ādas īpašniekiem. Neatkarīgi no vecuma – sausa āda var skart ikvienu! Kādi faktori veicina sausas ādas rašanos cilvēkiem, kuru ādas stāvoklis vasaras periodā ir šķietami “normāls”?

  • Zema gaisa temperatūra. Ziemā, agros pavasaros un vēlos rudeņos rodas ļoti liela temperatūras atšķirība starp gaisu un ķermeņa ādas virskārtu. Tā rezultātā pastiprināti tiek izdalīts siltums un ūdens, bet asinsvadi – sašaurinās. Tādējādi pasliktinās šūnu barošana un optimāla mitruma nodrošināšana.
  • Dzestrs vējš. Auksts, stiprs vējš noved pie tā, ka no ādas virskārtas pastiprināti iztvaiko mitrums, bet pašu virskārtu aukstais gaiss atdzesē.
  • Straujas gaisa maiņas. Arī pēkšņas izmaiņas gaisa temperatūrā, piemēram, ienākot no auksta āra istabā, var radīt lielu kairinājumu un ādu sausināt.
  • Sauss gaiss telpās. Ziemas periodā, pastiprinoties apkurei iekštelpās, sauss kļūs ļoti sauss. Samazinoties gaisa mitrumam, samazinās arī mitrums ādas virskārtā, kas noved pie sausas ādas.
  • Nepareizi lietoti krēmi. Nepieciešams ievērot pareizu procedūru, lietojot barojošus un mitrinošus ādas krēmus. Ja tie tiek uzklāti pavisam īsu brīdi pirms došanās ārā, tas var radīt lielu postu – krēms nebūs pietiekami iesūcies ādā, un aukstā gaisa rezultātā ādas virskārta var tikt pat apsaldēta.

Kā novērst sausas ādas problēmas?4 ieteikumi efektīvam rezultātam!

Lai ādu mitrinātu, nepieciešams pievērsties piemērotai ādas kopšanai un pareiziem ikdienas paradumiem. Protams, viens no galvenajiem ādas stāvokli ietekmējošajiem faktoriem ir aukstais laiks, taču to nevajag uztvert kā vienīgo, kas nodara kaitējumu – būtiska nozīme ir tieši dažādām ikdienas darbībām!

1. Uzņem pietiekami daudz vitamīnus!

Tie apgādās organismu ar nepieciešamajām vielām un stiprinās ādas aizsardzību pret apkārtējo vidi. Lielisks līdzeklis ir Omega-3 zivju eļļa, jo tā palīdz ādu mitrināt un apgādāt ar nepieciešamajām vielām. Tāpat dažādo uzturu, uzņemot augļus un dārzeņus – arī tie sniegs papildu vitamīnus organismam.
Atceries – par optimālu, sabalansētu vitamīnu lietošanu konsultēties ar ārstu vai farmaceitu!

2. Veic pareizu ķermeņa ādas kopšanu!

Aukstajā periodā atsakies no agresīviem tīrīšanas līdzekļiem, jo tie noārda ādas dabīgo aizsargslāni un padara to vieglāk “ievainojamu”. Tā vietā labāk izvēlēties atsvaidzinošus līdzekļus, kas mitrina un pabaro ādu.

3. Izvēlies ādas kopšanas līdzekļus, kas ir atbilstoši ādas tipam!

Ņemot vērā ādas tipu, vari izvēlēties pašus piemērotākos ādas kopšanas līdzekļus ikdienas vajadzībām, lai mitrinātu un barotu ādu aukstajā periodā. Noderēs, piemēram:

  1. 1.    mitrinošs ķermeņa krēms, lai pasargātu no sausas ādas visu ķermeni;
  2. 2.    arī barojošs krēms var būt noderīgs ziemas periodā, lai āda būtu ne tikai pietiekami mitra, bet arī veselīga;
  3. 3.    dušas eļļa var būt lielisks palīgs ceļā uz veselu, mitrinātu ādu;
  4. 4.    roku krēms īpaši vārīgās ķermeņa daļas aizsardzībai – rokas nereti cieš visvairāk no aukstuma un vēja;
  5. 5.    termālais ūdens lieliski mitrinās sejas ādu, ja ilgstoši jāuzturas sausās telpās;
  6. 6.    visdažādākie sejas krēmi visu veidu ādas tipiem, kas palīdz gan mitrināšanas un barošanas nolūkos, gan cīņai ar novecošanos un ādas pigmentāciju.

Sausa āda ir problēma, kas pati no sevis neatrisināsies. Izmanto līdzekļus, kas pieejami aptiekās, lai ādu mitrinātu un pabarotu, sniedzot visas nepieciešamās vielas!

Ar plašāku produktu klāstu var iepazīties www.internetaptieka.lv

Raksts sadarbībā ar www.internetaptieka.lv