foto: Shutterstock
Kā sirds slimības ir mainījušas manu dzīvi? Vai es varēju to novērst?
Esi vesels
2021. gada 24. februāris, 11:37

Kā sirds slimības ir mainījušas manu dzīvi? Vai es varēju to novērst?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Andrejs (vārds mainīts, 48) dalās ar stāstu par savu dzīvi un cīņu ar sirds un asinsvadu slimībām vairāku gadu garumā. Pēc Andreja teiktā, visgrūtāk bija sadarbībā ar ārstu piemeklēt tieši viņam piemērotākās zāles. Iekšējais spēks, pašapziņa un sadarbība ar ārstiem bija tas, kas palīdzēja viņam atgriezties ierastajā dzīves ritmā un nostiprināt veselību.

Kad parādījās pirmie slimības simptomi? Kādi tie bija?

Pirmos simptomus es sajutu pirms 15 gadiem, kad man bija 33 gadi. Es ļoti labi atceros to savas dzīves periodu, kad dzīvoju pastāvīgā stresa režīmā darbā. Diemžēl šis stāvoklis kļuva par manu ikdienas realitāti. Simptomi, ar kuriem es tajā laikā saskāros, bija nekontrolējamas, smagas galvassāpes, reiboņi un pastāvīgs nogurums. Lai gan nekad neesmu uzskatījis, ka  galvassāpes varētu būt drauds veselībai, šoreiz jutu, ka šie simptomi varētu būt kaut kas nopietns.

Kāda bija Jūsu turpmākā rīcība? Vai konsultējāties ar ārstu?

Gandrīz katru dienu man sāpēja galva, sāku izmantot pretsāpju līdzekļus, bet tie sāpes nemazināja. Pēc pāris nedēļām sapratu, ka pats netikšu galā ar veselības problēmām, tāpēc nolēmu meklēt speciālista palīdzību. Ārsts noteica diagnozi - augsts asinsspiediens (hipertensija).

Vai jau no paša sākuma ievērojāt visus ārsta ieteikumus?

Godīgi sakot, ārsta paziņotā diagnoze lika man saprast situācijas nopietnību, tāpēc es sāku sekot līdzi ārsta norādījumiem tieši tā, kā teikts. Man ieteica apmeklēt arī fizioterapeitu, jo mans ķermenis bija sasprindzis fizisko aktivitāšu trūkuma dēļ. Veicot terapiju, es sāku justies daudz labāk.  Taču drīz vien tas mainījās, jo mana nolaidība ņēma virsroku.  Tieši to visvairāk šobrīd nožēloju.

Kāds bija šīs terapijas rezultāts? Kā situācija attīstījās vēlāk?

Visgrūtāk bija atrast piemērotākās zāles. Dažas zāles pārāk daudz pazemināja asinsspiedienu, savukārt, citas vispār nemainīja situāciju. Dažas zāles izraisīja tādas blakusparādības kā sauss klepus vai nogurums. Ilgstošie piemērotāko medikamentu meklējumi arvien vairāk mazināja manu iekšējo motivāciju tiekties uz priekšu. Tas bija patiešām grūts periods, kas prasīja psiholoģisko spēku un apziņu, ka nepieciešamās zāles tiks atrastas. Tomēr simptomi tika kontrolēti un tie pazuda. Līdz ar simptomu pazušanu man radās maldīgs priekšstats, ka es beidzot esmu vesels. Tas mani noveda pie tā, ka es pārstāju sekot līdzi visiem sava ārsta ieteikumiem. Zāles es lietoju tikai tad, kad jutos slikti, lai gan ārsts vairākkārt uzsvēra, ka man tās jālieto katru dienu. Dažus gadus vēlāk mani šokēja profilaktiskās vizītes ultrasonogrāfijas izmeklējuma slēdziens - sirds muskuļa palielinājums. Tad es sapratu, ka ar savu vieglprātīgo attieksmi pret medikamentu lietošanu, esmu veicinājis slimības attīstību.

Turklāt man bija arī augsts holesterīna līmenis. Lai gan augsts holesterīna līmenis asinīs man vienmēr ir bijusi problēma, šoreiz tika sasniegti bīstami augsti rādītāji. Vienmēr esmu zinājis, ka holesterīna līmeni asinīs visvairāk ietekmē diēta. Ievēroju veselīga uztura principus, bet ar to vien nepietika. Drīz vien ārsts apstiprināja, ka holesterīna līmenis pakāpeniski pieaug, un manā gadījumā lielāko daļu no tā ietekmē iedzimtība. Cīnoties ar augstu holesterīna līmeni asinīs, sāku ēst vēl veselīgāk, bet tas praktiski neietekmēja manu esošo situāciju. Ārstus apmeklēju arvien biežāk. Izmeklējumi beidzot parādīja, ka mani asinsvadi ir sašaurinājušies. Lai palīdzētu kontrolēt holesterīna līmeni ārsts pieņēma lēmumu izrakstīt papildu zāles.

Kā jūtaties tagad? Kā šobrīd uzraugāt savu veselības stāvokli?

Es jūtos labi. Esmu ļoti pateicīgs par savu ārstu profesionālo palīdzību un atbalstu. Rezultātu sasniegt palīdzēja arī dzīvesveida un paradumu maiņa. Medikamenti, ko lietoju ikdienā, ir kļuvuši par manu ieradumu un daļu no manas dzīves. Tagad daudz lielāku uzmanību pievēršu arī fiziskām aktivitātēm, kvalitatīvai atpūtai un veselīgam uzturam. Regulāri mēru asinsspiedienu, ierakstot to žurnālā, lai ārsts varētu uzraudzīt izmaiņas un nepieciešamības gadījumā atbilstoši pielāgot ārstēšanu. Lai gan sākums bija grūts, tomēr tagad esmu pielāgojies šādam dzīvesveidam un tas man nerada nekādas problēmas. Saprotu, ka veselīga dzīvesveida principu ievērošana ir tieši tas, kas man visvairāk ir vajadzīgs. Ir prieks justies labi un redzēt, ka arī mana ģimene priecājas kopā ar mani. Tā ir mana lielākā motivācija.

Ko iemācījāties no savas pieredzes?

Cīnoties ar sirds un asinsvadu slimībām, es sapratu, cik nopietnas tās ir. Iemācījos vairāk novērtēt savu veselību un sāku piekopt veselīgu dzīvesveidu. Es sapratu, ka pat visniecīgāko veselības problēmu gadījumā ir nepieciešams konsultēties ar speciālistiem un veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai novērstu slimības tālāku attīstību.

Vēl vienu lielu mācību guvu brīdī, kad mans kolēģis 46 gadu vecumā pārcieta sirdslēkmi. Lai gan viņš bija sportisks un vesels cilvēks, diemžēl viņam bija slikta ģenētika, kas veicināja holesterīna līmeņa paaugstināšanos, kam viņš nepievērsa uzmanību.

Vai Jums ir ieteikumi, ar kuriem varētu dalīties ar cilvēkiem, kuri saskaras ar līdzīgām problēmām?

Dažreiz ir grūti atrast pareizo ārstēšanas metodi jūsu slimībai, bet pats svarīgākais ir sekot līdzi ārstu profesionālajām rekomendācijām. Nozīme ir arī veselīgai pārtikai un fiziskām aktivitātēm. Lai arī šāda dzīvesveida ievērošana nedara brīnumus, tai tomēr ir svarīga loma atveseļošanās procesā. Izvērtējot savu iepriekšējo dzīvesveidu, sapratu, ka es mēdzu lietot pārāk daudz sāļu ēdienu, kafiju, tabaku un alkoholu. Tagad esmu daudz ko mainījis. Protams, visu vajag izbaudīt, bet jāatceras, ka to vajag darīt ar mēru. Motivācijas trūkums var kļūt par biedējošu šķērsli, tāpēc iekšējai vēlmei kontrolēt slimību jābūt lielākai. Esmu pārliecināts, ka, piemeklējot piemērotu ārstēšanu, ir iespējams kontrolēt slimības gaitu un atgūt harmoniju savā dzīvē.

TEVA produkti ik dienu atvieglo dzīvi teju 200 miljoniem cilvēku. TEVA misija ir radīt un padarīt pieejamus produktus, kas pacientiem ļauj atrisināt dažādas ar veselību saistītas problēmas. Mēs apzināmies, ka hroniskas saslimšanas ietekmē pacienta dzīvi dažādos veidos. Tādēļ esam radījuši informācijas interneta resursu Rūpes par veselību (www.teva.lv/lv/latvia/rupes-par-veselibu), kurā pacienti dalās ar savu pieredzi un dzīves stāstiem ar citiem pacientiem. Tajā atrodamas noderīgas atziņas, padomi, informācija par tehnoloģijām un reāli pieredzes stāsti, kas palīdzēs atvieglot dzīvi un sadzīvot ar hronisku saslimšanu.

TEVA-LV-NP-00003

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar TEVA