Latvijas mēroga vētra Omega-3 jautājumā?
Esi vesels
2021. gada 17. februāris, 07:00

Latvijas mēroga vētra Omega-3 jautājumā?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pagājušā gada nogalē Latvijas Televīzijas raidījums “Pārtikas Revidents” pievērsās jautājumam par veidu, kā vislabāk uzņemt omega-3 taukskābes, un, citējot kāda skatītāja vārdiem, silti ieteica “ēst šprotes un siļķes marinādē”. Savukārt, šī gada sākumā šī tēma tika pacelta atkārtoti, kad kāds cits "Pārtikas revidents" skatītājs, kuram pēc pārraides ļoti sakārojies reņģīšu, naktī pamanījis luminiscenci - uz reņģes liemeņa bija savairojušās baktērijas, kurām piemīt spēja spīdēt tumsā, jautāja – cik tad droši ir ēst zivis?!

Kāds tad patiesībā ir tas labākais un efektīvākais veids, lai uzņemtu omega-3 organismam draudzīgā veidā, ar kvalitatīvu produktu un nepārmaksājot?

Atkārtosim to, kāpēc nepiesātinātās omega-3 taukskābes ir tik būtiskas un kāpēc ir jāseko tam, ka šīs taukskābes uzņemam regulāri

Cilvēka organismā ir trīs dažādi tauki - piesātinātie, nepiesātinātie un transtaukskābes. Tie visi organismam ir nepieciešami - dod gan enerģiju, gan ir kā materiāls šūnu būvēšanai, gan arī palīdz sašķelt un uzņemt dažādus vitamīnus. Piesātinātos taukus organisms var saražot pats, taču nepiesātinātos, kuri atbild arī par ķermeņa šūnu un bioloģisko vielu būvēšanu, nepieciešams uzņemt papildus.

Omega-3 ir atsevišķa taukskābju grupa, kurā ietilpst arī neaizstājamās dokozaheksaēnskābe (DHS) un eikozapentaēnskābe (EPS). Abas šīs taukskābes veic nenovērtējamu darbu cilvēka organismā, piemēram, novērš iekaisumus un reimatiskos simptomus, sirds un asinsvadu slimības, nogurumu un depresiju, samazina asinsspiedienu un holesterīna līmeni, trombu veidošanās risku un locītavu sāpes, uzlabo smadzeņu darbību un redzi, var samazināt krūts vēža risku, grūtnieces organismā piedalās augļa neironu veidošanas procesos, sniedz bērnam enerģiju un dzīvesprieku, utt.

Dabā omega-3 taukskābes savās šūnās ražo aļģes, sēnes un jūras organismi. Tās ir sastopamas arī olīvās, valriekstos, linsēklu un rapšu eļļās, spinātos u.c.

Taču visvairāk EPS un DHS taukskābes ir fitoplanktonos. Tieši tādā veidā, ar fitoplanktonu uzņemšanu, omega-3 akumulējas zivju organismā un mēs nonākam pie vistradicionālākā omega-3 uzņemšanas veida Padomju Savienībā -  zivju eļļas.

Kopš padomju laikiem medicīna un zinātne ir spērusi milzumlielus soļus un nonākusi pie daudz dabiskākiem un efektīvākiem risinājumiem. Attīstība ir skārusi arī omega-3 jautājumu – jo tika rasts veids, kā cilvēkam nonākt līdz tīrākajam omega-3 pirmavotam okeāna dzīlēs – fitoplanktoniem jeb kriliem.

Astoņi “JĀ”, kāpēc Latvijas iedzīvotāji jau gandrīz 10 gadus ir uzticīgi un atzinīgi novērtē LYL Krill Oil kā papildus omega-3 uzņemšanas veidu:

  • Krila eļļas forma ir organismam vieglāk atpazīstama un saprotamāka, salīdzinājumā ar zivju eļļu, jo tajā esošās omega-3 taukskābes ir jūras fosfolipīdu formā (savukārt zivju eļļā - triglicerīdu formā). Šo atšķirību šūnu līmenī kā eksperimentu vari novērot arī mājas apstākļos: ūdens glāzē izšķīdinot LYL Krill Oil krila eļļu, otrā – zivju eļļu. Krila eļļa izšķīdīs ūdenī un to iekrāsos viegli sārtu, turpretim, lai kā ar karoti ūdens tiktu glāzē jaukts, zivju eļļa pacelsies un paliks ūdens virsējā slānī. Šis eksperiments vienkāršā veidā apliecina, cik viegli mūsu organisms uzņem krila eļļu. Zinātniskajos pētījumos pamatots, ka salīdzinājumā ar zivju eļļu, omega 3 taukskābes jūras fosfolipīdu formā cilvēka šūnām ir piemērotākas. Tas ļauj LYL Krill Oil esošajām omega 3 taukskābēm uzsūkties cilvēka organismā līdz pat 98 procentiem.
  • Lai uzņemtu vienu un to pašu omega-3 EPS un DHS daudzumu, būs nepieciešamība pēc mazāka apjoma LYL Krill Oil, salīdzinājumā ar zivju eļļu. Tas ir tāpēc, ka organisma šūnu nodrošinājums ar omega-3 taukskābēm krila eļļas formā ir daudzkārt efektīvāks. Pietiek uzņemt tikai 1 kapsulu krila eļļas, lai sasniegtu tādu pat rezultātu, kā iedzerot 4 kapsulas zivju eļļas.
  • Papildu omega-3 taukskābēm, LYL Krill Oil sastāvā dabiskā veidā ir dabā zināmais tīrākais un spēcīgākais antioksidants astaksantīns, jo to satur aļģes, ar kurām mielojas fitoplanktoni. Vienkāršiem vārdiem runājot, antioksidantiem ir vitāla loma šūnu veidošanās procesos un spēcīgas imunitātes stimulēšanā.
  • Tik pat dabiskā veidā LYL Krill Oil satur holīnu jeb B4 vitamīnu, kas iesaistīts dažādos organisma metabolisma procesos un tiek izmantots fosfolipīdu sintezēšanai.
  • LYL Krill Oil produktu ražošanas procesā tiek izmantota inovatīva, patentēta Superba2™ tehnoloģija, kas nodrošina to, lai krila eļļas produkts būtu bez izteiktās zivju smaržas un pēcgaršas. Pēc LYL Krill Oil uzņemšanas nesekos atrauga
  • Šos mazos fitoplanktonus - krilus iegūst pasaules tīrākajos ūdeņos Antarktikā. Tie ir tik mazi un ekoloģiski jūtīgi, ka pat pie mazākā piesārņojuma nekavējoties iet bojā. Salīdzinājumā ar šīm trauslajām radībām, zivis brīvā vaļā spēj dzīvot “netīros” ūdeņos un uzņemt ievērojamu daudzumu toksisko vielu un smago metālu daļiņu.
  • Tā kā krili ir lielākā biomasa pasaulē, krila eļļas ieguvei tos nav nepieciešams audzēt mākslīgi audzētavās. Savukārt, audzētavās audzētajām zivīm omega-3 koncentrācija organismā diemžēl ir stipri zemākā daudzumā, jo tās galvenokārt pārtiek no graudaugiem, nevis to dabiskās pārtikas. Kā arī saslimšanu apkarošanas nolūkos, šīs zivis nereti tiek piebarotas ar antibiotikām.
  • Vēl maza piebilde - krilu ieguves process ir dabai saudzīgs un nekaitē pasaules ekosistēmai. LYL Krill Oil ražotājs Aker Biomarine™, kas ir pasaulē lielākais krilu ieguves uzņēmums, sadarbībā ar Pasaules Dabas Fondu veic regulāru krilu biomasas uzskaiti un iesaistās savvaļas dabas aizsardzības un klimata pārmaiņu jautājumu risināšanā.

Uz šo brīdi vietējais farmācijas zīmols LYL love your life® piedāvā sekojošus krila eļļas produktus:

LYL Krill Oil (30 un 60 kapsulu iepakojumos) – tīra krila eļļa.

LYL Krill Oil B ACTIV – krila eļļa, bagātināta ar vērtīgajiem B grupas vitamīniem - B2, B4, B6, B7, B9, B12.

LYL Krill Oil KID – krila eļļas želejas lācīši ar augļu garšu, papildināti ar bērna augšanai un imūnsistēmas spēcināšanai nepieciešamajiem A, D3, C un E vitamīniem

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar LYL love your life®