foto: AFP/Scanpix
"Nevar izslēgt, ka vīruss mēģina apiet distancēšanos" - infektologs prognozē, ka jaunais paveids noteikti atnāks arī līdz Latvijai
Cilvēki Londonā iepērkas
Runā speciālists
2020. gada 22. decembris, 08:24

"Nevar izslēgt, ka vīruss mēģina apiet distancēšanos" - infektologs prognozē, ka jaunais paveids noteikti atnāks arī līdz Latvijai

Jauns.lv / LETA

Pasažieru pārvadājumu aizliegšana uz Lielbritāniju nepasargās mūs no jaunā Covid-19 paveida, bet var to aizkavēt, intervijā Latvijas Radio uzsvēra Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

"Un pa to laiku var daudz ko saprast," viņš norādīja. Dumpis skaidroja, ka šis vīrusa paveids izplatās jau kopš septembra, galvenā izplatība bija novembrī un vairākās valstīs tas jau ir reģistrēts, līdz ar to tas noteikti atnāks arī līdz mums. 

Viņš arī sacīja, ka šobrīd ir ļoti grūti pateikt, cik bīstams tas ir. "Nevar teikt, ka ļoti bīstams, bet mēs nezinām, tāpēc ir jābūt nedaudz piesardzīgiem," viņš sacīja, vienlaikus paužot viedokli, ka tas, visticamāk, nebūs nekas īpašs.

"Nevar izslēgt, ka vīruss mēģina evolucionāri pilnveidoties un apiet distancēšanos vai maskas, bet to mēs vēl nevaram pateikt," viņš stāstīja, atgādinot, ka pirms aptuveni četriem mēnešiem bija tāds pats stāsts arī par Spāniju, kas beidzās ar to, ka neko īpaši neatrada. "Tā kā ir jāpēta, ir jāsaprot," uzsvēra speciālists.

Komentējot aizvadītās nedēļas augstos saslimstības rādītājus, Dumpis teica, ka ir skaidri redzams, ka cilvēki pārvietojās, "gāžas" uz veikaliem, mēģina visu ko darīt, tā vietā lai paliktu mājās vai pastaigātos ārā, un šāda pūļu veidošana veicina saslimstību.

Cilvēki Rīgā dienu pirms "3 nedēļu klusuma perioda" šturmē veikalus

gallery icon
33

Vaicāts, kādu prognozē tālāko situācijas attīstību Latvijā, Dumpis sacīja, ka tas būs atkarīgs no iedzīvotāju uzvedības. "Cilvēkiem ir jāsaprot, ka tikšanās ar citiem cilvēkiem var novest pie inficēšanās," viņš piekodināja.

Viņaprāt, ir grūti pateikt, kādus vēl ierobežojumus Latvijā varētu ieviest, "jo esam sevi diezgan izsmēluši". Vēl ir pārvietošanās ierobežojumi, ko daudzas valstis mēģina ieviest, bet tie ir ļoti smagi, viņš atzina, aicinot iedzīvotājus izmantot gaidāmās brīvdienas un "ņemt un apstāties".

Ļaudis steidz uz "Rīga Plaza" un "K Senukai" pirms gaidāmajiem ierobežojumiem

gallery icon
71

Ļaudis pirms Covid-19 ierobežojumiem steidz iepirkties "Akropolē"

gallery icon
30

Jau ziņots, ka svētdien Ministru kabinets, balstoties uz Satiksmes ministrijas priekšlikumu, pieņēma lēmumu uz laiku aizliegt starptautiskos pasažieru pārvadājumus uz un no Apvienotās Karalistes, tādējādi cenšoties pasargāt sabiedrību no jaunā koronavīrusa paveida izplatības Latvijā.

Lielbritānijas veselības ministrs Mets Henkoks svētdien atzina, ka koronavīrusa jaunatklātā lipīgākā paveida izplatību pašlaik neizdodas kontrolēt un tās iegrožošanai noteiktais stingrākais karantīnas režīms var palikt spēkā vēl mēnešiem ilgi.

Rezultātā jau vairākas valstis ir īslaicīgi pārtraukušas pasažieru pārvadājumus ar Lielbritāniju.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas birojs aicinājis Eiropas valstis veikt stingrākus pasākumus, lai neļautu izplatīties koronavīrusa jaunajam, lipīgākajam paveidam.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sestdien paziņoja, ka miljoniem britu nāksies mainīt savus plānus un Ziemassvētkos palikt mājās, jo jaunais vīrusa paveids izplatās daudz straujāk nekā līdz šim zināmie - tiek uzskatīts, ka tas varētu būt par 70% lipīgāks, tomēr nav datu, kas liecinātu, ka jaunā vīrusa variācija, kas nosaukta par "VUI 202012/01", būtu letālāka vai mazāk jutīga pret izstrādātajām vakcīnām.

Noskaidrots, ka zinātnieki minēto vīrusa paveidu pacientam pirmo reizi atklājuši septembrī.