foto: imago images/Sven Simon
ASV ārsti norāda: cilvēki jāsagatavo, ka no Covid-19 vakcīnas īslaicīgi var būt nepatīkamas blaknes
Esi vesels
2020. gada 26. novembris, 06:47

ASV ārsti norāda: cilvēki jāsagatavo, ka no Covid-19 vakcīnas īslaicīgi var būt nepatīkamas blaknes

Jauns.lv

Gan "Pfizer" un "BioNTech" kopīgi iztrādātā, gan "Moderna" vakcīnai pret Covid-19 var būt nepatīkamas blakusparādības. Mediķi uzskata, ka cilvēki esot laikus jābrīdina, lai viņi zina, ko gaidīt, un nebaidās saņemt otro devu, ziņo CNBC.

Ņemot vērā, ka vakcīnām ir divas devas, Amerikas Medicīnas asociācijas ārste Sandra Fraihofere paudusi bažas, ka, saņemot pirmo devu un izjūtot blakusparādības, cilvēki neieradīsies pēc otrās devas. Lai vakcīna būtu iedarbīga, tā jāsaņem divās devās ar dažādiem laika intervāliem. 

"Mums ir jāinformē cilvēki, ka šī nebūs pastaiga parkā," teic Fraihofere. 

"Pfizer" un "Moderna" vakcīnas izmēģinājuma dalībnieki norādījuši uz nepatīkamām blakusparādībām īsi pēc vakcīnas saņemšanas. Drudzis, spēcīgas galvassāpes, muskuļu sāpes, nespēks, nelabums - ir biežāk nosauktās blaknes. Dalībnieki tās izjutuši apmēram diennakti. 

Viena no izmēģinājuma dalībniecēm, kura vēlējās palikt anonīma, paudusi, ka viņa izjutusi ļoti spēcīgas galvassāpes, tādēļ iesaka visiem pēc vakcīnas saņemšanas ņemt brīvdienu. 

Savukārt cits dalībnieks Glens Dešīlds "Independent" norādīja, ka blakusparādības viņš pielīdzinot smagām paģirām.

Vēlāk viņš veicis pārbaudi, kas apstiprinājusi, ka viņam izveidojušās antivielas. 

Jau ziņots, ka ASV plāno izdalīt 6,4 miljonus Covid-19 vakcīnas dozu pirmajā nedēļā pēc tam, kad vakcīnas būs apstiprinātas ārkārtējai lietošanai, un tas var notikt decembrī.

Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) komiteja 10.decembrī tiksies, lai izlemtu, vai apstiprināt šo medikamentu apstākļos, kad ASV pieaug inficēšanās gadījumu skaits ar jauno koronavīrusu un palielinās arī ar to saistīto nāves gadījumu skaits.

Līdz otrdienas vakaram ASV tika reģistrēti 12,5 miljoni inficēšanās gadījumu un 259 600 nāves gadījumu.

Ir gaidāms, ka līdz decembra beigām ASV kļūs pieejami 40 miljoni Covid-19 vakcīnu dozu.