foto: REUTERS/SCANPIX
"Moderna" paziņo, ka viņu Covid-19 vakcīna uzrāda 94,5% efektivitāti
Runā speciālists
2020. gada 16. novembris, 14:42

"Moderna" paziņo, ka viņu Covid-19 vakcīna uzrāda 94,5% efektivitāti

Jauns.lv

Vēl viens vakcīnas izstrādātājs, ASV kompānija "Moderna" pavēstīja, ka tās eksperimentālā vakcīna uzrāda tuvu vai 95% efektivitāti, vēstī BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā par pētījumos balstīto pārliecību par savas vakcīnas iedarbīgumu jau pavēstīja ASV farmācijas gigants "Pfizer", kas to izstrādāja sadarbībā ar vācu kompāniju "BioNTech". 

"Moderna" pārstāvji ar projektu vadītājas Lindas Miltiņas starpniecību Jauns.lv informēja par galvenajiem punktiem, kas šobrīd zināmi. 

foto: REUTERS/SCANPIX

"Moderna" Covid-19 vakcīnas kandidāts atbilst primārajam efektivitātes mērķim 3. fāzes COVE pētījuma pirmajā starpposma analīzē:

  • 3. fāzes pētījums atbilda vakcīnas efektivitātes statistikas kritērijiem ar 94,5% (p <0,0001);
  • Pirmajā starpposma analīzē piedalījās arī 95 dalībnieki ar apstiprinātiem COVID-19 saslimšanas gadījumiem;

"Moderna" tuvāko nedēļu laikā plāno iesniegt pieteikumu ASV Pārtikas un zāļu pārvaldē (FDA, Food and Drug Administration) ārkārtas lietošanas atļaujas (EUA) saņemšanai un sagaida, ka EUA balstīsies uz 151 gadījuma galīgo analīzi un vidējo novērošanas laiku, kas pārsniedz 2 mēnešus.

"Šis ir īpašs brīdis mūsu Covid-19 vakcīnas izstrādē. Kopš janvāra sākuma esam strādājuši, lai apkarotu šo vīrusu ar mērķi aizsargāt pēc iespējas vairāk cilvēku visā pasaulē. Jau no paša sākuma ir skaidrs, ka katra diena ir no svara. Pozitīvā starpposma analīze no mūsu 3. fāzes pētījuma ir devusi mums pirmo klīnisko apstiprinājumu tam, ka mūsu vakcīna var novērst Covid-19 slimību, tostarp smagu slimību," sacīja "Moderna" izpilddirektors Stefans Bancels. 

"Moderna" paziņo arī par ilgāku Covid-19 vakcīnas kandidāta glabāšanas laiku atdzesētā temperatūrā.

  • Vakcīnas kandidāts standarta ledusskapja temperatūrā no 2 ° līdz 8 ° C (36 ° līdz 46 ° F) stabilitāti saglabā vismaz 30 dienas;
  • Piegādes un ilgstošas uzglabāšanas apstākļos standarta saldētavas temperatūrā -20 ° C (-4 ° F) tas ir derīgs 6 mēnešus;
  • Vakcīnas kandidāts "mRNS-1273" tiks izplatīts, izmantojot plaši pieejamo vakcīnu piegādes un uzglabāšanas infrastruktūru;
  •  Pirms vakcinācijas nav nepieciešams atšķaidīšana.

"Mēs uzskatām, ka mūsu ieguldījumi mRNS darbības tehnoloģijā un ražošanas procesu attīstībā ļaus mūsu Covid-19 vakcīnas kandidātu uzglabāt un nosūtīt temperatūrā, kāda parasti viegli pieejama farmaceitiskajās saldētavās un ledusskapjos," sacīja "Moderna" tehnisko operāciju un kvalitātes nodaļas vadītājs Huans Anderss. 

"Mēs esam gandarīti iesniegt regulatoriem apstiprināšanai šos paplašinātos mRNA-1273 stabilitātes nosacījumus. Spēja uzglabāt vakcīnu līdz 6 mēnešiem -20 ° C temperatūrā, ieskaitot līdz 30 dienu periodam normālos ledusskapja apstākļos pēc atkausēšanas, ir svarīgs sasniegums, kas vienkāršo vakcīnas izplatīšanu un atvieglo lielāka mēroga vakcināciju gan Amerikas Savienotajās Valstīs, gan citviet pasaulē," viņš saka. 
 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās