foto: LETA
Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents: valdības lēmums šķiet panisks. Sejas maskas būtu jāvelk tikai mazu platību veikalos
Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.
Esi vesels
2020. gada 13. oktobris, 18:20

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents: valdības lēmums šķiet panisks. Sejas maskas būtu jāvelk tikai mazu platību veikalos

Jauns.lv / LETA

Sejas maskas būtu obligāti jāvelk tādās tirdzniecības vietās, kur ir maza platība, savukārt plašās tirdzniecības vietās, piemēram, tirdzniecības centros, lielveikalos nevajadzētu obligāti valkāt sejas maskas, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš sacīja, ka valdības lēmums šķiet panisks un nepārdomāts. Pirms lēmuma stāšanās spēkā brīža valdībai būtu vajadzējis tirgotājiem dot vismaz divas dienas, lai piedāvātu savus priekšlikumus papildu ierobežojumiem Covid-19 izplatības izskaušanai.

Kā skaidroja Danusēvičs, valdības straujais risinājums "uzsit" nevajadzīgu satraukumu sabiedrībā - cilvēki sāks panikot. Pagaidām neesot prognozējams, kā tas izpaudīsies attiecībā uz pircēju aktivitāti, taču Tirgotāju asociācijas vadītājs pauda cerību, ka cilvēki nesatrauksies tik ļoti, lai iepirktos kā 17.martā, kad veikalos vairākas preces izpirka.

"Visi saslimšanas riski ir izvērtēti, mēs zinām, kas ir darāms un turpināsim tā darīt. Nekas nav mainījies, tikai maskas klāt. Vienīgi paceļas jautājums, kur valsts ņems naudu, lai visiem atkal nodrošinātu maskas," atzīmēja Danusevičs, piebilstot, ka valdība nevar rēķināties, ka cilvēki tagad mājās mācīsies šūt sev sejas maskas.

Tāpat asociācijas prezidents atzīmēja, ka tirgotājiem līdz šim ir izdevies noturēties ar pāris darbinieku saslimšanu veikalos, taču nav bijuši gadījumi, ka veikalā starp pircējiem bijis tā saucamais Covid-19 perēklis.

Savukārt, kas attiecas uz interneta veikala pieprasījuma pieaugumu, Danusēvičs stāstīja, ka e-komercija kopš marta nav atslābusi un tā turpinās augt. Viņš skaidroja, ka cilvēki turpina iegādāties no interneta veikaliem un tas varētu pastiprināties arī nākotnē.

Jau ziņots, ka, turpinoties saslimstības ar Covid-19 pieaugumam, valdība otrdien noteica lielākus pulcēšanās ierobežojumus, uzdodot valkāt sejas maskas tirdzniecības vietās, stacijās un citviet. Prasība attiecībā uz sejas maskām stāsies spēkā 14.oktobrī, bet citi papildu ierobežojumi - no 17.oktobra.

Kā skaidroja veselības ministre Ilze Viņķele (AP), mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī tirdzniecības vietās - veikalos, tajā skaitā, lielveikalos, pastos, degvielas uzpildes stacijās un citās vietās, kur notiek tirdzniecība. Tāpat to lietošana būs obligāta dzelzceļa stacijās, autoostās, lidostās, kā arī kultūras vietās un reliģiskās darbības veikšanas vietās, ja tajās nenotiek pasākums, kas organizēts fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī, piemēram, muzeju, izstāžu zāļu, bibliotēku, reliģisko darbības vietu apmeklētājiem, ja viņi turp ir devušies apskatīt muzeja ekspozīciju, izstādi, piedalīties dievkalpojumā vai citu analoģisku iemeslu dēļ. Tomēr, ja šajās vietās, piemēram, bibliotēkā vai reliģiskās darbības vietā tiek rīkots pasākums, kurā personas atrodas fiksētās personalizētās sēdvietās, personām mutes un deguna aizsegi nebūs jālieto.

Jau ziņots, ka Latvijā jau trīs nedēļas tiek novērots straujš saslimstības ar Covid-19 pieaugums. Aktuālie Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka saslimstības rādītājs Latvijā sasniedzis 55,63 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr vēl pirms nedēļas - 6.oktobrī - saslimstības rādītājs bija 31,25 gadījumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās