foto: Tom Dymond/Shutterstock/ Vida Press
Lūisa Hamiltona jaunākais pusbrālis piedalās autosacīkstēs par spīti smagai invaliditātei
Lūiss Hamiltons kopā ar pusbrāli Nikolasu Hamiltonu
Dzīvības loterija
2020. gada 13. oktobris, 05:07

Lūisa Hamiltona jaunākais pusbrālis piedalās autosacīkstēs par spīti smagai invaliditātei

Jauns.lv

Kamēr liela daļa sabiedrības ir dzirdējusi par britu autosportista Lūisa Hamiltona (35) sasniegumiem, mazāk cilvēku zina par Pirmās formulas sportista jaunāko pusbrāli Nikolasu Hamiltonu (28), kurš arī nodarbojas ar autosportu, turklāt, kas svarīgi, viņam tas izdodas par spīti smagai neārstējamai slimībai.

Nikolass Hamiltons ir seškārtējā Pirmās formulas čempiona Lūisa Hamiltona jaunākais pusbrālis. Abiem ir kopīgs tēvs. Lūiss pārvācies uz dzīvi pie tēva, pamātes un Nikolasa 12 gadu vecumā.

Lūisa Hamiltona un viņa pusbrāļa Nikolasa sirsnīgās attiecības

Kamēr liela daļa sabiedrības ir dzirdējusi par britu autosportista Lūisa Hamiltona (35) sasniegumiem, mazāk cilvēku zina par Pirmās formulas sportista ...

gallery icon

28 gadus vecais Nikolass Hamiltons piedzimis ar smagu slimību - bērnu cerebrālo trieku, kas uzskatāma par izplatītāko bērnu invaliditātes cēloni pasaulē. Bērnu cerebrālā trieka ir galvas smadzeņu bojājuma sekas, kuru izpausme galvenokārt ir kustību traucējumi.

Nikolasa bērnība bijusi izaicinājumiem pilna. Jau neilgi pēc dzimšanas viņa vecākiem teikts, ka zēns nekad nestaigās, turklāt smagāku bērnību padarījis arī tas, ka Nikolass ir tumšādains. "Mani apsmēja, vilka aiz ratiņkrēsla," traumatisko skolas laiku atceras Nikolass. "Es biju vienīgais tumšādainais visā skolā, tāpēc mani īpaši ievēroja."

View this post on Instagram

Been fighting since day 1 & still fighting 🥊

A post shared by Nic Hamilton (@nicolashamilton) on

Septiņu gadu vecumā tētis sagādājis Nikolasam kartingu un atļāvis ar to pabraukāt pa autostāvvietu. Kopš tā brīža arī viņš, tāpat kā pusbrālis Lūiss, ticis aizrauts ar autosacīkstēm. "Es nedomāju, ka man jebkad būs dota iespēja pa īstam piedalīties sacensībās," stāsta Nikolass, kurš jau kopš bērnības ar aizrautību sekojis līdzi sava pusbrāļa panākumiem.  

Pēc nopietnas operācijas Nikolass smagi strādājis ar fizioterapeitu, līdz beidzot 17 gadu vecumā apguvis prasmi staigāt pats uz savām kājām.

Nikolasam joprojām ir nopietnas problēmas ar kājām un līdzsvaru, kas nozīmē, ka viņš automašīnā nevar pilnvērtīgi izmantot pedāļus. Tomēr šajā sezonā Nikolass Hamiltons ir kļuvis par pirmo braucēju ar invaliditāti, kurš ieguvis punktus Britu salonauto čempionātā. Hamiltons sacīkstēs var piedalīties, pateicoties īpaši pārveidotam automobilim.

Nikolasa automašīnai uz stūres uzstādīts rokas sajūgs, kas ļauj minimalizēt kāju izmantošanu braucot. Savukārt akeseleratora un bremžu pedālis uzstādīts tā, lai nebūtu nepieciešamības pilnībā izstiept kājas. Arī sēdeklis ir speciāli pielāgots braucēja ķermenim. "Autosports deva man mērķi," saka Nikolass. "Tas man deva iemeslu pārvarēt savu stāvokli."

Šobrīd Nikolass Hamiltons ir vienīgais braucējs ar invaliditāti čempionātā, sacenšoties ar 30 citiem sportistiem. Ātrums šajās sacensībās tiek attīstīts līdz aptuveni 210 kilometriem stundā.

Šosezon Hamiltons sacensībās ierindojās 15. vietā, čempionātā gūstot vienu punktu. "Es esmu pirmais sportists ar invaliditāti, kurš to paveicis," viņš stāsta CNN. Viņa mērķis esot iekļūt labāko desmitniekā vai pat pieciniekā.

Pagājušajā gadā Hamiltons piedalījies Lielbritānijā pirmās sacīkšu braucēju-invalīdu akadēmijas "Team BRIT" dibināšanā. Akadēmijas mērķis ir dot iespēju jebkuram autovadītājam ar invaliditāti saņemt apmācību sacensībās. Pēc akadēmijas datiem, Lielbritānijā ir divi miljoni autovadītāju ar invaliditāti.