foto: Publicitātes foto
Kā palīdzēt bērnam, skolas gaitas uzsākot
Mājas aptieciņa
2020. gada 10. septembris, 14:17

Kā palīdzēt bērnam, skolas gaitas uzsākot

Jauns.lv

Laikā, kad vecāki pēkšņi kļuva par skolotājiem, liela daļa mammu un tētu tā pa īstam atskārta, cik patiesībā daudz viņu bērniem skolā jāmācās un ik dienas jāapgūst. Arī mūsu ģimene nebija izņēmums, tāpēc, jaunajam mācību gadam sākoties, radās jautājums – vai ir kāds “super vitamīns”, kas sniegtu atbalstu bērna organismam, atsākot mācības? Ticiet vai nē, bet ģimenes ārste iepriecināja, sakot - ir gan! Viņa ieteica iegādāties omega-3 taukskābes - krila eļļu un tā, kā iepriekš ar to nebijām pazīstami, es un bērna vecmāmiņa ķērāmies meklēt papildus informāciju, kas mūs pārliecināja!

Smadzenes ir nozīmīgākais un sarežģītākais cilvēka ķermeņa orgāns, un to darbību, spēju risināt uzdevumus un potenciālu ir grūti aptvert. Visstraujāk smadzenes aug, mazulim vēl tikai atrodoties māmiņas vēderā, kā arī pirmajos dzīves mēnešos pēc dzimšanas. Tās turpina augt līdz pat pusaudžu vecumam. Piekrītiet, ka skolas laiks ir ļoti aktīvs un darbīgs periods bērna smadzenēm – tik daudz jaunu zināšanu un prātā paturamu faktu katru dienu! Daži no smadzeņu galvenajiem uzdevumiem  ietver sevī spēju koncentrēties, mācīties, atcerēties iemācīto, spēlēties un socializēties. Un pētījumi apliecina, ka omega-3 taukskābes var palīdzēt šo uzdevumu izpildē, kā arī veicināt labu garastāvokli ik dienas! Tātad omega-3 veic neiedomājami vērtīgu darbu - rūpējas par smadzeņu veselību.

Krila eļļa un koncentrēšanās spējas

Palīdzot mazajiem brašuļiem mācībās, reizēm tā vien šķiet, ka pietrūkst tikai viena lieta – mazliet lielāka spēja koncentrēties, lai uzdoto darbiņu varētu paveikt ātrāk un vienkāršāk! Eksperti norāda, ka bērnam būtu jāvar koncentrēt sava uzmanība konkrēta uzdevuma veikšanai, rēķinot vidēji 2 minūtes uz katru viņa dzīves gadu. Tātad 8 gadus vecam skolēnam tās būtu 16 minūtes. Protams, tas ir vispārināti un to, cik ilgi bērns patiesībā spēj koncentrēties, lielā mērā nosaka arī citi faktori, piemēram, cik izsalcis vai noguris viņš ir, cik interesants ir konkrētais uzdevums, vai apkārt notiek kaut kas aizraujošāks. Tomēr, ja bērna uzmanības ilgums ir mazāks par šo vidējo, ir vērts padomāt, kā lolojumam var palīdzēt. Ir veikti desmitiem pētījumu, lai noskaidrotu, kā omega-3 taukskābes ietekmē koncentrēšanās spējas. Īpaši pētīti ir hiperaktīvi bērni un bērni ar uzmanības deficītu. Pārskatot 16 pētījumus, atradu apstiprinājumus, ka omega-3 taukskābes var uzlabot atmiņu, spēju noturēt uzmanību, atvieglo mācīšanās procesu, kā arī līdzsvaro impulsivitāti un hiperaktivitāti (1).

Krila eļļa un lasītprasme

Lasītprasmi mēdz dēvēt par “mācīšanās atslēgu”, jo lasīšana tiek izmantota pilnīgi visos mācību priekšmetos – ne tikai literatūrā, bet arī matemātikā, dabas zinībās un visos citos. Bērni pamazām sāk apgūt šo spēju jau tad, kad klausās priekšā lasītu vakara pasaku. Mēdz uzskatīt, ka lasītprasme tiek apgūta līdz 4.klasei, tomēr skolēni turpina šo prasmi attīstīt un pilnveidot līdz pat vidusskolas beigām. Palīdzot bērniem mājas darbos, vecākiem ir jāņem vērā, ka lasītprasme nav tikai noteikta vārdu skaita izlasīšana noteiktā laikā. Vēl jo svarīgāks uzdevums ir saprast izlasītā jēgu. Lielbritānijā veiktajā pētījumā, kurā piedalījās 493 skolēni vecumā no 7 līdz 9 gadiem, atrasta saistība starp zemu omega-3 līmenī asinīs un zemāku lasītprasmi par vidējo attiecīgajā vecumā (2). Vēl detalizētāk lasītprasme tika pētīta Zviedrijā. Tur pētījumā piedalījās 154 deviņus gadus veci skolēni, un atklājās, ka pēc 3 mēnešu ilga omegas-3 taukskābju kursa, uzlabojās bērnu lasītprasme, mērot to tādās vienībās kā “fonoloģiskais dekodēšanas laiks” (spēja nošķirt skaņu vienu no otras un tās izmantot) un “vizuālās analīzes laiks” (spēja atšķirt teikumu uzbūvi un izprast to jēgu) . Uzlabojumi bija vēl izteiktāki bērniem, kuriem tika novērotas grūtības noturēt uzmanību (3).

Krila eļļa un izgulējies bērns

Gluži tāpat kā pieaugušajiem, arī bērniem ir jāizguļas, lai jau agri no rīta viņi būtu gatavi doties uz skolu un uzņemt jaunas zināšanas. Lielbritānijā 395 bērni vecumā no 7 līdz 9 gadiem piedalījās pētījumā par miega kvalitāti. Tiem bērniem, kuru uzturs 16 nedēļu garumā tika papildināts ar omega-3 taukskābēm, miegs kļuva ciešāks, bez pārtraukumiem un viņi miegā pavadīja gandrīz par stundu vairāk nekā pirms omega-3 lietošanas(4). Svarīgi ievērot, ka bērniem vecumā no sešiem līdz 12 gadiem diennaktī ieteicams gulēt 9 līdz 12 stundas. Tādēļ īpaša uzmanība jāpievērš skolēnu miegā pavadīto stundu skaitam, jo miega trūkums pavisam noteikti mazinās bērnu koncentrēšanās un uztveres spējas. Nogurušam organismam būs arī daudz grūtāk turēties pretī dažādiem vīrusiem un var nākties biežāk slimot.  

foto: Publicitātes foto

Kāpēc papildus būtu jāuzņem omega-3

Omega-3 taukskābes ne vien palīdz bērna smadzenēm labāk strādāt, bet arī pozitīvi ietekmē redzes attīstību un atbalsta organisma imūnsistēmas darbību kopumā. Omega-3 taukskābes ir galvenā sastāvdaļa, no kā veidojas mūsu organisma šūnu apvalks un tās ir neatsveramas visu šūnu jaunradē, un ir neaizstājamas gandrīz jebkura mūsu orgāna pilnvērtīgai darbībai.

Kaut arī omega-3 ir organismam vitāli nepieciešamas, organisms pats šīs taukskābes neražo, tāpēc visas dzīves garumā omega-3 regulāri jāuzņem papildus ar uzturu. Visvairāk omega-3 satur treknās jūras zivis, rieksti un dažādas sēklas, taču ne vienmēr ar to pietiek.

Izvēlies īsto omega-3

Dažādiem omega-3 avotiem ir atšķirīga efektivitāte.  Ir vairāki zinātnieku un mediķu rasti argumenti, kāpēc tieši krila eļļa ir iedarbīgākais omega-3 avots. Krila eļļas dabiskā fosfolipīdu forma organismam ir daudz saprotamāka, tāpēc tas nekavējoties ir spējīgs uzņemt un izmantot omega-3 savā labā. Turklāt pateicoties fosfolipīdiem, krila eļļa spēj pacelt omega-3 līmeni asinīs pat augstāk kā zivju eļļa!

Bērni visām mammām ir līdzīgi – un reti kurš piekritīs dzert zivju eļļu. Tāpēc no savas pieredzes iesaku, izvēlies uztura bagātinātāju LYL Krill Oil KID krila eļļas lācīšus ērtās lietošanas un vērtīgā sastāva dēļ. LYL Krill Oil KID želejas lācīši ir 100% tīrs un dabisks produkts, kas satur visaugstvērtīgāko omega-3 avotu - krila eļļu. Šis produkts nesatur mākslīgas krāsvielas, garšvielas un ĢMO. Katrs augļu garšas krila eļļas lācītis nodrošina ne vien ar optimālo omega-3 dienas devu, bet tas bagātināts arī ar bērna organismam ikdienā nepieciešamajiem vitamīniem – D3, A, C, E – lai katra diena būtu prieka un spēka pilna, atklājot un izzinot pasaules noslēpumus!   

Septembrī LYL Krill Oil KID iespējams iegādāties ar atlaidi līdz -30%  lielākajos aptieku tīklos Latvijā un interneta veikalā www.well24.eu ar bezkontakta piegādi visā pasaulē.

1.“Do Omega-3/6 Fatty Acids Have a Therapeutic Role in Children and Young People with ADHD?” E. Derbyshire, 2017 Aug 30. doi: 10.1155/2017/6285218.

2. “Low Blood Long Chain Omega-3 Fatty Acids in UK Children Are Associated with Poor Cognitive Performance and Behavior: A Cross-Sectional Analysis from the DOLAB Study”. Paul Montgomery ,Jennifer R. Burton,Richard P. Sewell,Thees F. Spreckelsen,Alexandra J. Richardson, June 2013,  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0066697

3. “Omega 3/6 fatty acids for reading in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in 9-year-old mainstream schoolchildren in Sweden”. Mats Johnson, Gunnar Fransson, Sven Östlund, Björn Areskoug, Christopher Gillberg, 2016 Aug 22, DOI: 10.1111/jcpp.12614

4. “Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study--a randomized controlled trial”. Paul Montgomery, Jennifer R Burton, Richard P Sewell, Thees F Spreckelsen, Alexandra J Richardson, 2014 Aug;23(4):364-88. doi: 10.1111/jsr.12135.

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®