foto: LETA
Glābējsilītē Liepājā atstāta jaundzimusi meitenīte
Glābējsilīte jeb vieta, kurā māte var anonīmi atstāt savu jaundzimušo
Dzīvības loterija
2020. gada 26. augusts, 16:29

Glābējsilītē Liepājā atstāta jaundzimusi meitenīte

Liepajniekiem.lv

Šorīt ap pulksten 7.50 Liepājas Reģionālajā slimnīcā izveidotajā glābējsilītē atstāta jaundzimusi meitenīte, ziņo portāls liepajniekiem.lv. Desmit gadu laikā, kopš Liepājā ir izveidota glābējsilīte, šis ir trešais gadījums.

Kā ziņo portāls, patlaban meitenīte atrodas Jaundzimušo patoloģijas un intensīvās terapijas nodaļā.

Pēc pirmās apskates mediķi mazuļa veselību raksturo kā apmierinošu, bērniņš ir mierīgs, aptuveni 2,5 līdz 3 nedēļu vecs. Meitenīte bijusi piemēroti saģērbta tīrās zīdaiņu drēbītēs.

Liepājas Reģionālās slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Grase portālam liepajnieki.lv skaidro, ka par notikušo mediķi ziņojuši Liepājas Bāriņtiesai, kam tagad jārisina jautājums par bērniņa ievietošanu audžuģimenē.

Pirmais bērniņš Liepājas glābējsilītē tika atstāts 2010.gada 8.decembrī, otrs jaundzimušais tur nonāca 2011.gada 13.septembrī. Arī abi šie mazuļi bija meitenes. Glābējsilīte ierīkota netālu no slimnīcas darbinieku autostāvvietas, taču tā atrodas pietiekami diskrētā vietā kur ikdienā netraucē pacientu un klientu plūsma, raksta portāls.

Kopš 2009. gada Latvijā izveidotas astoņas glābējsilītes. Tā ir īpaša vieta, kur vecāki, dažādu apstākļu spiesti, var anonīmi atteikties no sava mazuļa. Pašlaik Glābējsilīte ir Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Madonā, Rēzeknē,  Daugavpilī un Jelgavā. Pēdējo 10 gadu laikā tajās atstāti pavisam 47 bērniņi.

Glābējsilītei ir īpaši izveidotas, triecienizturīgas durtiņas, kuras atverot, bērnu var ielikt zīdaiņu gultiņā ar augstām organiskā stikla malām. Kad pēc bērna ielikšanas tiek aizvērtas glābējsilītes  durtiņas, nodaļas māsu postenī atskan audiālais (skaņas) un vizuālais (sarkanā trauksmes lampa) signāls. Ja durtiņas nav kārtīgi aizvērtas no ārpuses, hidraulikas sistēma tās aizver līdz galam automātiski.

Aizverot glābējsilītes durtiņas, no ārpuses tās vairs nevar atvērt līdz brīdim, kad iekšpusē, māsu postenī, tiek noņemta bloķēšana. Pēc „trauksmes” signāla atskanēšanas apmēram 1-2 minūšu laikā pie glābējsilītes gultiņas ierodas medicīnas personāls.

Bērnam tiek sniegta nepieciešamā medicīniskā aprūpe un par gadījumu tiek ziņots attiecīgajām iestādēm, t.i., bāriņtiesai un policijai.

Ja persona, kura ievietojusi bērnu glābējsilītē, pārdomā un vēlas bērnu paņemt atpakaļ, viņai ir jāvēršas bāriņtiesā, neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks (dažas minūtes vai dažas nedēļas) ir pagājis kopš bērna ievietošanas glābējsilītē.