foto: Publicitātes
Jaunā gada apņemšanās – kā tās ievērot?
2020. gada 1. janvāris, 07:00

Jaunā gada apņemšanās – kā tās ievērot?

Karlīna Timofejeva

Šis ir tas gada laiks, kad daudzi no mums izsaka lielus solījumus sev, ko Jaunajā gadā plānots darīt vai pārstāt darīt. Katru gadu cilvēki plāno zaudēt svaru, vairāk nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, dzīvot veselīgu dzīvesveidu vai atmest kādu sliktu ieradumu, taču tikai daži šos mērķus sasniedz. Daudzi šādus solījumus izsaka sev teju katru gadu. Ideja par Jaunā gada apņemšanos ir lieliska, bet parasti mēs aizmirstam solījumus sev kaut kur otrajā janvāra nedēļā. Kādēļ mēs tik drīz tos aizmirtam un kā turēties pie savas apņemšanās?

Katru gadu mēs izsakām sev apņemšanos, izvirzām jaunus mērķus. Pašas populārākās apņemšanās ir sliktu ieradumu atmešana, piemēram, smēķēšanas, alkohola lietošanas, slinkuma, “fast food” ēšanas vai arī svara zaudēšana, biežāka nodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēm, kā arī privātās dzīves un darba sabalansēšana, lai varētu vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni un draugiem.

# Kādēļ cilvēki zaudē apņemšanos?

Mums ir jābūt patiesiem pašiem pret sevi. Visas apņemšanās var būtiski uzlabot mūsu dzīves kvalitāti un labsajūtu, taču mēs tās pazaudējam ļoti īsā laikā.

Nenoliedzami, visi no mums ir piedzīvojuši situāciju, kurā esam centušies ilgu laiku paveikt kaut ko, bet bez panākumiem. Tad vienā dienā esam attapušies, ka varam to izdarīt ļoti vienkārši, bez īpašas piepūles. Kāpēc tā? Atbilde ir vienkārša – tiklīdz tu vēlies kaut ko paveikt, cenšoties piespiedu kārtā pārliecināt sevi, kādēļ tev tas ir jādara un ko tas sniegs, būs grūti sasniegt rezultātus.

Tāpat arī mērķiem, kurus vēlies sasniegt, ir jābūt saprātīgiem un izdarāmiem, ja nepieciešams – soli pa solim. Visbiežāk mēs nevaram atbrīvoties no liekajiem kilogramiem vai sliktiem ieradumiem nedēļas laikā. Nereāli mērķi tikai palielinās satraukumu, kas noteikti nepalīdzēs tos sasniegt. Saprātīgu mērķu izvirzīšana un koncentrēšanās to sasniegšanai ir divi svarīgākie faktori, kas palīdzēs sasniegt rezultātus – vai tā ir neliela Jaunā gada apņemšanās, vai arī ilgtermiņa izmaiņas dzīvesveidā.

# Padomi, kā pievērsties veselīgam dzīvesveidam un ievērot savas apņemšanās

Pirmkārt, ir skaidri jāformulē mērķis, ko vēlies sasniegt. Tas ir pirmais un lielākais solis pretim pozitīvam iznākumam. Tas palīdzēs arī katrā nākamajā solī. Piemēram, ja vēlies samazināt svaru, nosaki precīzu kg skaitu, ko tu vēlētos zaudēt.

Otrkārt, izvirzi saprātīgus mērķus. Ja mēģināsi visu paveikt vienlaicīgi, visticamāk, paveiksi pavisam nedaudz vai necik. Ir ļoti grūti īsā laika posmā mainīt iesīkstējušas rutīnas un ieradumus, ko iepriekš esi praktizējis gadiem. Protams, ir gadījumi, kad izmaiņām vajadzētu notikt vienā mirklī un pat radikāli, taču lielākoties visas Jaunā gada apņemšanās prasa laiku. Tāpēc, ja esi apsolījis sev zaudēt 5 kilogramus, ēdot veselīgi, sabalansēti un nodarbojoties ar sportu, necenties to izdarīt vienā nedēļā vai pat īsākā laikā.

Treškārt, koncentrējies. Tev ir jākoncentrējas uz mērķi un rezultātu – tas ir lielais iznākums tiem solījumiem, kurus izteici sev. Tāpat ir jāredz rezultāti. Liela daļa cilvēku aizmirst par solījumiem, jo neredz to jēgu un izmaiņas. Bet tam ir jādod laiks, jo pirmie rezultāti var arī nebūt ļoti izteikti. Savukārt, kad sāksi redzēt izmaiņas – svara samazinājumu, veselīgāku ārējo izskatu, labsajūtas uzlabošanos – kļūst vieglāk ievērot savas apņemšanās.

Ceturtkārt, tev tas nav jādara vienatnē. Nebaidies izmantot produktus vai pakalpojumus, kas palīdzēs tev sasniegt mērķus. Ja esi apņēmies dzīvot veselīgāku dzīvesveidu un ēst sabalansētas maltītes, pamēģini sabalansēta uztura produktus, kas palīdzēs uzņemt dienā nepieciešamo uzturvielu daudzumu un sekot līdzi svaram, piemēram, “Herbalife Nutrition” Olbaltumvielu kokteilis “Formula 1”. Savukārt iesaistoties “Herbalife Nutrition” Veselīga dzīvesveida klubā, nonāksi līdzīgi domājošu cilvēku vidū, saņemot atbalstu un padomus svara zaudēšanai, veselīga dzīvesveida sākšanai. Ja vēlies uzsākt nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, nevilcinies vaicāt padomu fitnesa trenerim. Bet kaitīgo ieradumu atmešanā konsultējies ar savu ārstu, kurš tev var palīdzēt to paveikt.

Visbeidzot – neļaujies īstermiņa kārdinājumiem, kas var negatīvi ietekmēt tavus ilgtermiņa mērķus. Ja tu domā, ka vari nožēlot savu nākamo soli, nesper to. Atgādini sevi, kādēļ izvirzīji mērķus, kas tev palīdzēs turpināt virzīties, lai tos sasniegtu.

Informācija par ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”

Sadarbībā ar uztura, fitnesa un skaistuma ekspertiem, globālā uztura kompānija “Herbalife Nutrition” uzsāk jaunu ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”. Tā mērķis ir ne tikai veicināt projekta dalībnieces izmaiņas ķermeņa svarā un ārējā izskatā kopumā, bet arī uzlabot ikdienas paradumus uztura, sporta un skaistuma jomā. Projekta idejas pamatā ir četri galvenie veselīga un aktīva dzīvesveida pīlāri – pareizs un sabalansēts uzturs, regulāras sporta aktivitātes, pareiza sejas āda kopšana, kā arī motivācijas un atbalsta pasākumi.

Vairāk informācijas par projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”: jauns.lv/esiforma

Vairāk informācijas par “Herbalife Nutrition” produktiem: www.herbalife.lv

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Herbalife