foto: LETA
Mūziķis Harijs Zariņš cīņā ar smagu slimību saglabā optimismu: "Pagaidām viss ir okei"
Ar diagnozi – vēzis – Harijs Zariņš sadzīvo jau vairāk nekā piecus gadus. Šajā laikā viņš apmeklējis vairākas medicīnas iestādes gan Latvijā, gan ārzemēs, un par Latvijas ārstiem var teikt tikai to labāko. „Ārstu profesionalitāte un personāla attieksme ir tiešām teicama. Vienīgi pašu sistēmu mūsu valstij vajadzētu beidzot sakārtot,” nosaka grupas "Colt" līderis.
Esi vesels
2019. gada 9. decembris, 05:23

Mūziķis Harijs Zariņš cīņā ar smagu slimību saglabā optimismu: "Pagaidām viss ir okei"

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Kad pēc skandāla tika apturēta pretrunīgi vērtētā pretvēža preparāta "Rigvir" izplatīšana Latvijā, tas visvairāk ietekmēja populārā rokmūziķa un dziesmu autora Harija Zariņa (62) veselību. Viņš ar šīm zālēm ārstējas.

Pirms diviem gadiem grupas "Colt" līderis žurnālam "Kas Jauns" atzinās, ka jau četrus gadus cīnās ar vēzi. Mūziķis atklāja – kā ārstēšanas metodi izvēlējies viroterapiju. „Ja kāds satraucas, ka tā ir līdz galam neizpētīta, ka nav veikti pētījumi, tad varu atbildēt tieši – slimniekiem, kuriem kaulainā pie kakla tur izkapti, nav laika gaidīt uz eksperimentiem un to rezultātiem. Viņiem vajag zāles tagad un tūlīt! Neviens jau nav teicis, ka tās ir brīnumzāles un man simtprocentīgi palīdzēs. Es nolēmu izmēģināt, un šķiet – man tās palīdz,” toreiz klāstīja Zariņš. Bet, kad šopavasar saistībā ar atklātajām nepilnībām tikai apturēta "Rigvir" izplatīšana Latvijā un visā Eiropas Savienībā, mūziķis nezināja, ko turpmāk iesākt. Kā viņam ar veselību ir tagad?

Kā iegūt laiku

„Kad paziņoja par zāļu izplatīšanas aizliegumu, man bija palikusi tikai viena ampula. Par laimi, izlīdzēja ļoti labi cilvēki, kas man šīs zāles atveda no ārzemēm. Vienu ampulu nupat iešpricēju, vēl divas atlikušas. Kas būs tālāk, nezinu. Cerēsim, ka šie cilvēki man palīdzēs arī turpmāk,” žurnālam "Kas Jauns" teic Harijs Zariņš, paskaidrojot, ka viena ampula viņam domāta vienam mēnesim.

Šoruden viņam tika veiktas pārbaudes un nozīmēta dinamiskā novērošana. „Šos trīs gadus, kamēr lietoju "Rigvir", audzējs nav progresējis. Un tas ir galvenais,” cerību pilns ir mūziķis, paskaidrojot: „Manās interesēs ir iegūt laiku. Medicīna attīstās ļoti strauji – iespējams, ka tuvā nākotnē radīsies jaunas un visiem pieejamas ārstēšanās metodes, kas ļaus no audzēja atbrīvoties pavisam. Bet pagaidām cenšos to vēzi noturēt.”

Cits dzīvesveids

Harijs Zariņš stāsta, ka šajos piecos gados viņam palīdzējusi gan dzīvesveida maiņa – mūziķis uzturā vairs nelieto sarkano gaļu, pārstrādātos produktus un iespēju robežās izvairās no cukura –, gan ik rītu veiktie vingrojumi, kas palīdz uzturēt formu, gan arī izvēlētās zāles. Ir vēl kāda interesanta lieta, ko ik dienas lieto Harijs Zariņš, – tas ir alkoholiskais dzēriens džins: „Večiem, gan tiem, kam ir problēmas ar prostatu, gan vienkārši profilaksei rekomendē dienā izdzert 50 mililitru jeb vienu čarku "London Dry Gin". To man ieteica vācu profesors: „Tev tas nāks tikai par labu.” Laiks rādīs!”