foto: Go Gentle Australia
"Viņa nebaidījās no nāves" - 61 gadu veca sieviete Austrālijā pirmā izmanto jauno eitanāzijas likumu
Dzīvības loterija
2019. gada 5. augusts, 14:51

"Viņa nebaidījās no nāves" - 61 gadu veca sieviete Austrālijā pirmā izmanto jauno eitanāzijas likumu

Jauns.lv

61 gadu vecā Kerija Robertsone, kura cīnījās ar vēzi, kļuvusi par pirmo cilvēku Austrālijas Viktorijas štatā, kas izbeidzis savu dzīvi saskaņā ar jūnijā spēkā stājušos brīvprātīgās eitanāzijas likumu, ziņo raidorganizācija BBC.

Vēža slimniece Kerija Robertsone nomira aprūpes namā Viktorijas štatā jūlijā. Viņai tika dota atļauja izmantot pretrunīgo likumu, kas šobrīd stājies spēkā tikai Austrālijas Viktorijas štatā, taču tiek apsvērts arī citos štatos. 

Robertsones ģimene uzskata, ka sievietei ir izdevies beigt savu dzīvi tā, kā viņa pati to vēlējusies. 

2010. gadā Robertsonei tika diagnosticēts krūts vēzis un vēlāk tas izplatījās uz viņas kauliem, plaušām, smadzenēm un aknām.

Martā Robertsone nolēma pārtraukt ķīmijterapiju un staru terapiju, jo blakusparādības un sāpes kļuva neciešamas, sacīja viņas ģimene.

foto: Go Gentle Australia
Kerija Robertsone kopā ar meitām Nikolu (pa labi) un Džakiju (pa kreisi).

“Mēs bijām viņai līdzās, fonā spēlēja Deivids Bovijs, tika izrunāti pēdējie vārdi, tas notika vienkārši un cienīgi,” labdarības organizācijas "Go Gentle Australia" izplatītajā paziņojumā sacīja viņas meita Nikola Robertsone. “Man pati svarīgākā ir apziņa, ka mēs darījām visu, ko varējām, lai padarītu viņu laimīgu dzīvē un komfortablu nāvē.”

Viktorijas štata brīvprātīgās eitanāzijas likums ļauj nedziedināmi slimiem pacientiem izbeigt dzīvi ārstu uzraudzībā, uzņemot letālu medikamentu devu.

Likumā noteiktais laika posms no pieteikšanās eitanāzijai līdz nāves brīdim ir desmit dienas. To laikā jāsaņem vairāku mediķu novērtējumi un jāizpilda citas prasības, lai pārliecinātos, ka vienīgi pacienti, kas patiešām atbilst nosacījumiem, var aiziet mūžībā ar mediķu palīdzību.

Saskaņā ar Viktorijas štata likumu eitanāzija pieejama pilngadīgām neārstējami slimām personām, kurām atlicis dzīvot mazāk nekā sešus mēnešus - vai 12 mēnešus neirodeģeneratīvu slimību gadījumā.

Robertsones ģimene sacījusi, ka Kerija pieteikusies izmantot tiesību aktus jau tajā dienā, kad likums stājās spēkā.

foto: Go Gentle Australia

Arī Rietumaustrālijas un Kvīnslendas štati apsver iespējas pieņemt līdzīgus likumus. Vēl trīs štatos ar pāris balsīm šādi likumi pēdējo gadu laikā ir noraidīti.